Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τώρα που αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πολιτικές εξελίξεις και δεν μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του 2015, τα σενάρια για κάλπες πηγάζουν από την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προκαλέσει διπλές εκλογές εντός του έτους προκειμένου να εξουδετερώσει την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο Τσίπρας και στη συνέχεια να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση το εκλογικό σύστημα που θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες η Βουλή.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ορισμένοι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να οδηγήσει σε μία ακόμη ήττα τον κ. Τσίπρα ώστε να έχει μία νέα τετραετία και να βυθίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κλίμα εσωστρέφειας.
Και όμως, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει τόσο γρήγορα σε μια ανανέωση της θητείας του. Το 2020 είναι μία κομβική χρονιά για την οικονομία και συνολικά για τη χώρα. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 10 ετών και η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για τη μείωση από το 2021 των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%, κάτι που εφόσον επιτευχθεί θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Οι αγορές θέλουν πολιτική ηρεμία και θα ήταν τουλάχιστον αφελές να δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση συνθήκες αποσταθεροποίησης τόσο σύντομα, από τις τελευταίες κάλπες του Ιουλίου.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιναχθεί στις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Με κριτήρια συγκυρίας θα ήταν ιδανική η εξουδετέρωση τώρα της απλής αναλογικής και η νέα επικράτηση της Ν.Δ.
Ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι το κλίμα της αισιοδοξίας στην οικονομία βελτιώνεται και το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι σε 12 μήνες από τώρα θα βρεθεί σε καλύτερη οικονομική κατάσταση αυξάνεται σημαντικά.
Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι εάν τα πάει καλά στην οικονομία όχι μόνο δεν θα υποστεί φθορά φέτος αλλά, αντιθέτως, θα κυριαρχήσει πλήρως στο πολιτικό σκηνικό, όταν μάλιστα ο κ. Τσίπρας περιθωριοποιείται με πρακτικές του 4%.
Επιπλέον, οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα δεν επιτρέπουν εκλογικά παιχνίδια. Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, οι 158 βουλευτές της συγκροτούν μία ισχυρή πλειοψηφία και οι ανάγκες της χώρας δεν επιτρέπουν πρόωρες κάλπες.
Με την κατάθεση στη Βουλή του εκλογικού νόμου ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει βέλη στη φαρέτρα του. Καθιστά σαφές σε όλους, εντός και εκτός συνόρων, ότι δεν θα επιτρέψει συνθήκες ακυβερνησίας στη χώρα το 2023, όπως προδιαγράφονταν με την απλή αναλογική και γνωστοποιεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διπλές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του αλλά παραμένουν στην ευχέρειά του.
Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα πεπραγμένα τους και όχι από το εκλογικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός έχει καθαρό πολιτικό ορίζοντα μέχρι το 2023 για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να δώσει στην οικονομία αναπτυξιακή τροχιά. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δουλέψει σκληρά προκειμένου να διαμορφώσει εναλλακτική πολιτική πρόταση, κάτι που δεν φαίνεται να ανήκει στις προτεραιότητες της Κουμουνδούρου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση