Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ένα είναι βέβαιο. Οτι η Ελλάδα έχει επιτύχει με τις διπλωματικές της ενέργειες να αναδείξει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το ισχυρό αυτό μήνυμα προς την Αγκυρα, το οποίο έστειλε και δημόσια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, επαναβεβαίωσε και χθες μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. «Ημουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης», είπε, διαμηνύοντας ότι «η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος».
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που επιδιώκει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θέλει να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό, για αυτό και κρατά ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου. Και αυτό το έχουν καταλάβει πολύ καλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και διά του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο. Πράγμα που επιβεβαίωσε χθες και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.
Οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων αποδίδουν καρπούς και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, τον οποίο αναγνωρίζουν και οι ΗΠΑ, όπως αποτυπώθηκε και κατά την ψήφιση του EastMed Act.
Από την έντυπη έκδοση