Το γεγονός μάλιστα ότι το σχετικό κείμενο που υπεγράφη προβλέπει και ρήτρα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών δείχνει ότι υπερβαίνει τα όρια μιας πραγματικά ιδιαίτερα σημαντικής ενεργειακής συμφωνίας. Και αυτό γιατί συνιστά ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αγκυρα μετά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή, όπως εκφράστηκε με το μνημόνιο συνεργασίας του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης, που αγνοούν προκλητικά την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τα συμφέροντα τρίτων χωρών.
Με άλλα λόγια, πέρα από τα οφέλη του αγωγού από οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αναμένεται ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, καθώς και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του. «Ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλει στην αναμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Παράλληλα, είναι σαφές ότι η Ελλάδα καθίσταται κρίσιμος παίκτης στα ενεργειακά στη Μεσόγειο. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ο αγωγός αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των τριών κρατών να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων. Επίσης, χαιρέτισε τη στήριξη της Ιταλίας για τον αγωγό, λέγοντας ότι προσδοκά ότι η Ιταλία θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας.
Ασφαλώς, ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν, όπως ήταν και το μήνυμα που απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το βέβαιο είναι ότι οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας αποδίδουν καρπούς.
Από την έντυπη έκδοση