Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 διέλυσε κάθε θετικό στοιχείο που είχε χτισθεί την περίοδο 2012-2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φθινόπωρο του 2014 οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούσαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ήταν 2,9% το 2015 και 3,7% το 2015. Δεν υπολόγιζαν το πολιτικό ατύχημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 2015 η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση (ύστερα από την ανάπτυξη 0,7% το 2014) και παρέμεινε σε αυτήν το 2016, μάταια ο Τσίπρας περίμενε να ενεργοποιηθεί το ελατήριο.
Ολα όμως έχουν αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι. Η πολιτική αλλαγή συνοδεύθηκε από ένα κύμα αισιοδοξίας στην οικονομία. Το επιχειρηματικό κλίμα εκτινάχθηκε σε επίπεδα προ κρίσης, οι προσδοκίες των νοικοκυριών βελτιώθηκαν ραγδαία και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2019. Το Χρηματιστήριο σημείωσε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως με κέρδη 50% σε ετήσια βάση ενώ τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η θεωρία του ελατηρίου έχει αρχίσει να λειτουργεί γιατί έφυγε από την πλάστιγγα η αναχρονιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης πιστεύει στις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, γνωρίζει ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά βάση από επιχειρήσεις και για αυτό προχώρησε σε μείωση φορολογίας παντού. Στα εισοδήματα, στα ακίνητα, στα κέρδη των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, υψηλότερο από το 2% του 2019, ωστόσο οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι και μετριοπαθείς. Εάν η ένταση στα ελληνοτουρκικά, που αποτελεί έναν βασικό όσο και αστάθμητο παράγοντα για την πορεία της οικονομίας, τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι η μεγάλη έκπληξη της ευρωζώνης και η ανάπτυξη να προσεγγίσει το 3%. Η θετική εικόνα στις αγορές είναι ένα ακόμη «συν» για να περάσει η χώρα μας στη φάση της δυναμικής ανάκαμψης ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» θα ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση το ελατήριο, η αλλιώς το περιβόητο «rebound» της οικονομίας, δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής κίνησης, εάν συνέβαινε αυτό θα δικαιωνόταν ο Τσίπρας. Χρειάζονται πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης και ταυτόχρονα μεγέθυνσης της οικονομίας και ο Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει καταλάβει τη διαφορά από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας…
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την αγορά ομολόγων το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι θεσμικοί επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά δίνοντας τον τόνο της κανονικότητας στους όρους δανεισμού του Δημοσίου. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ο ΟΔΔΗΧ πέτυχε τέσσερις εκδόσεις πολυετών ομολόγων. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 1,40% από 4,20% που κυμαινόταν στις αρχές του έτους. Αντιστοίχως, η απόδοση του 5ετούς μειώθηκε στο 0,5% από 3,12% και του 7ετούς στο 0,97% από 3,86%. Η πτώση των επιτοκίων για τα ομόλογα του Δημοσίου ανοίγει τον δρόμο για την προσφυγή στις αγορές των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών ενισχύοντας τις δυνάμεις της ανάπτυξης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση