Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα ευρήματα αυτά έχουν εντοπιστεί σε όλες τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, παύουν πια να συνιστούν είδηση. Ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων στη «σκακιέρα» και οι πολίτες εγκρίνουν τις βασικές του επιλογές στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια.
Υπάρχουν και ορισμένα ποιοτικά στοιχεία των «Τάσεων» που δείχνουν ότι οι σημερινές πολιτικές ισορροπίες δύσκολα θα ανατραπούν εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίσει με τον ίδιο μεταρρυθμιστικό ρυθμό.
Πρώτον, η εικόνα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνεται πλέον ευκρινής σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Το 20,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση βελτιώνεται και υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης – ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν μόλις 6,9%. Αντιθέτως, την εκτίμηση ότι χειροτερεύει η οικονομία έχει μόνο το 22% του δείγματος, από 45% πέρυσι.
Δεύτερον, οι πολίτες αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας, αλλά και των δικών τους εισοδημάτων. Στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, το 29% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 17%, ενώ επιδείνωση βλέπει το 34%, από 53%. Αντίστοιχα, ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, από 11% πέρυσι, ενώ οι απαισιόδοξοι περιορίστηκαν στο 31%, από 51%.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Τρίτον, τα προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών (ανεργία, φόροι, πληθωρισμός και ανάπτυξη) υποχώρησαν στην αξιολόγηση των πολιτών, ενώ, αντιθέτως, οξύνθηκε το ζήτημα του μεταναστευτικού, που πλέον θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο μετά την ανεργία. Και στο ζήτημα του μεταναστευτικού η κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ πολιτικών που δεν έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην κοινωνία.
Συνολικά οι δείκτες αισιοδοξίας έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης (συγκρίνονται με τα στοιχεία της περιόδου 2006-2007), ενώ η ελπίδα για την επόμενη ημέρα εδραιώνεται σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να πετύχει την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και τη βελτίωση της ψυχολογίας στη μέση οικογένεια. Εάν αποδώσουν οι κινήσεις στο μέτωπο της ανάπτυξης και υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις, η Ελλάδα θα ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της κρίσης και θα αντικρίσει με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Υπουργοί με κυβερνητικό έργο
Ο πίνακας με τις δημοτικότητες των υπουργών στην έρευνα της MRB δείχνει ότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό επικροτούν βασικές κυβερνητικές επιλογές.
Δημοφιλέστερος υπουργός, με ποσοστό 33,5%, αναδεικνύεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει δώσει σημασία στην αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας στις γειτονιές-γκέτο της Αθήνας. Η σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «καταστολής» δεν συγκινεί ιδιαίτερα τους πολίτες. Δεύτερος στην κλίμακα της δημοφιλίας κατατάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λόγω των χειρισμών του στα ελληνοτουρκικά, ενώ την τριάδα κλείνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που πιστώνεται την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ακολουθούν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που συνέδεσε το όνομά του με το νόμο για την ψήφο των αποδήμων, και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου (Αδωνις Γεωργιάδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης), κάτι που δεν συνηθίζεται λόγω του στριφνού χαρτοφυλακίου τους.
Υπάρχουν και περιπτώσεις νέων υπουργών που έχουν χαμηλή δημοφιλία αλλά κυρίως λόγω της μικρής αναγνωρισιμότητάς τους στο ευρύ κοινό.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση