Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Υστερα από μία μακρόχρονη περίοδο υπερφορολόγησης, η οποία την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει διαστάσεις κυριολεκτικά επιδρομής, πολίτες και επιχειρήσεις θα τύχουν σημαντικών ελαφρύνσεων για τα εισοδήματα του 2020.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτυγχάνονται μέσα από την τόνωση της ανάπτυξης, δηλαδή η ακριβώς αντίθετη φόρμουλα από αυτή που ακολουθούσε ο κ. Τσίπρας, καθώς θυσίαζε την αύξηση του ΑΕΠ υπέρ της διόγκωσης των πλεονασμάτων.
Στην Κουμουνδούρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ισχυρισθούν ότι ο Μητσοτάκης «τρώει από τα έτοιμα» των προηγούμενων. Δεν είναι έτσι και αυτό το πιστοποιεί η Κομισιόν. Οι ελεγκτές των Βρυξελλών μέχρι τον Μάιο έβλεπαν δημοσιονομικό κενό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τον φετινό προϋπολογισμό και ενός δισεκατομμυρίου για το 2020.
Λίγους μήνες μετά έχει εγκριθεί και ο νέος προϋπολογισμός χωρίς έκτακτα μέτρα, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι ο κίνδυνος να εμφανισθεί δημοσιονομικό κενό δεν αποτελεί πλέον βασικό σενάριο.
Από τις μειώσεις των φόρων μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ασφαλώς μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να συνεχισθούν το 2020 ώστε να υλοποιηθούν νωρίτερα οι προγραμματικές δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση του φόρου κατά 30% μέχρι το 2021. Οι ελαφρύνσεις στα ακίνητα λειτουργούν θετικά στην κτηματαγορά και ενισχύουν την οικοδομή που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο.
Επίσης, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κ.λπ.) που εκτινάχθηκαν στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα πρέπει να περιοριστούν, καθώς επιβαρύνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά, ενώ λειτουργούν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Το πρώτο βήμα γίνεται με το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά προσοχή: τα αποτελέσματα στους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα είναι εντυπωσιακά εάν δεν αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή μέσω συγκεκριμένων μέτρων όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό σύστημα του Taxis…
ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις χρεώσεις του διαδικτύου ενώ και οι ταχύτητες που προσφέρονται στους χρήστες είναι από τις χαμηλότερες. Ακριβά τιμολόγια, κακές υπηρεσίες. Οι πάροχοι μπορούν να προβάλλουν αρκετούς λόγους για να εξηγήσουν τη δυσαρμονία χρεώσεων και ταχυτήτων αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν έως και διπλάσια ποσά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ένα πακέτο double play (Internet+TV) με σύνδεση άνω των 100 Mbps χρεώνεται στην Ελλάδα με ποσό άνω τω 90 ευρώ τον μήνα, όταν o μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 43,7 ευρώ. Επομένως η σύσταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να μειώσουν τις τιμές τους έχει βάση, αρκεί να εφαρμοσθεί στην πράξη. Για αυτό χρειάζεται πίεση προκειμένου ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών.
Ο ΠΗΧΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΨΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Ηταν λάθος η επιλογή ενός 80χρονου πολιτευτή για τη θέση του προέδρου σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας; Ασφαλώς ναι. Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές γιατί δεσμεύθηκε ότι θα αξιοποιήσει τους καλύτερους και όχι τους αρεστούς κομματικά. Επομένως, ο συγκεκριμένος διορισμός ήταν εξαρχής εκτός προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η επόμενη φάση είναι το πώς αντιμετωπίζεται πολιτικά η διαχείριση του λάθους. Στο Μαξίμου δεν είχαν αναστολές, μόλις διαπίστωσαν το παράλογο του διορισμού κάλεσαν τον πολιτευτή να παραιτηθεί, όπως και έγινε χθες το πρωί. Ασφαλώς η ζημιά είχε γίνει, όμως κανείς δεν επέμεινε στο λάθος, και αυτό ίσως είναι ένα σημείο που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση. Τα λάθη πρέπει να αναγνωρίζονται και κυρίως να μη διορθώνονται με άλλα λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ζητάει παραιτήσεις, υπερασπιζόταν μέχρι τέλους τους ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ που είχε διορίσει στα νοσοκομεία. Ομως ο πήχυς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υψηλότερος γιατί δεν έχει τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την κοινωνία. Για αυτό χρειάζεται προσοχή στη στελέχωση του δημόσιου τομέα, διπλοτσεκαρίσματα και βέβαια αξιολόγηση των διοικήσεων. Ας πικραθούν ορισμένοι κομματάρχες, άλλωστε οι πολίτες είναι οι τελικοί κριτές.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση