Ηδη, η Ελλάδα, από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, είχε ξεκινήσει τη διμερή συνεργασία με την Κίνα, όταν επελέγη ο κινεζικός κολοσσός της COSCO για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επαφές που έχει στη Σαγκάη σε κορυφαίο επίπεδο, τόνισε ότι αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί και μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθεί η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά.
Αλλά και ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του, επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και τα αγροτικά προϊόντα.
Επιπλέον, εντός του Νοεμβρίου είναι σημαντικό ότι ανοίγει για πρώτη φορά υποκατάστημα στην Αθήνα η Bank of China, που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, «είναι η 4η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Ενα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό».
Το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι ανάγκη να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και επενδυτές που θα μεταφέρουν ταυτόχρονα τεχνογνωσία, η οποία επίσης είναι απαραίτητη.
Τώρα μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, η κυβέρνηση εφαρμόζει φιλοεπενδυτική πολιτική και οι Ελληνες πολίτες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και η προσωπική τους, θα είναι καλύτερη στο μέλλον.
Η Κίνα δείχνει το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων, με σεβασμό στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
Οι ξένες επενδύσεις είναι το «κλειδί» για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την ανάπτυξη.
Από την έντυπη έκδοση