Πότε με τις κραυγές για «πραξικόπημα» στη Βουλή και πότε με τον «κουτσαβακίστικο» λόγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον «μπαγάσα» πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατοπίσει το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στο πεδίο της τυφλής σύγκρουσης.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η γενική εικόνα όμως είναι διαφορετική από αυτή που σχηματίζουν οι κομματικοί μηχανισμοί στους διαδρόμους της Βουλής. Σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικονομία μπορεί να τρέξει, το διαθέσιμο εισόδημα να αυξηθεί και να δημιουργηθούν δουλειές.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το τρίτο τρίμηνο του έτους, που καταρτίζει η εταιρία Nielsen, κατέγραψε άλμα των προσδοκιών στις 84 μονάδες, όσο περίπου και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, έναντι 72 μονάδων που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. Το 46% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες έναντι 33% του προηγούμενου τριμήνου.
Είναι σαφές ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί, οι μειώσεις των φόρων που έχουν γίνει (όπως με τον ΕΝΦΙΑ) ή προγραμματίζονται για το 2020 ευνοούν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και προσελκύουν κεφάλαια, όπως προκύπτει από τη θεαματική πτώση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη για την οικονομία αποτέλεσε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από 10 επενδυτικούς ομίλους στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 30% των Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και το τίμημα για το Δημόσιο υψηλό.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυσκολίες μπροστά μας. Η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους παρέμενε αναιμική, μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, παρά το ντοπάρισμα της οικονομίας από τις προεκλογικές παροχές. Οι τράπεζες αναζητούν ξανά τον ρόλο τους στην αγορά αλλά δεν λείπουν οι ακρότητες με τις υπέρογκες χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές.
Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί επιβαρύνονται από έξοδα για υγεία και εκπαίδευση ενώ η δημόσια διοίκηση παραμένει σε αρκετούς τομείς προβληματική καθιστώντας επιτακτικό τον εκσυγχρονισμό των δομών λειτουργίας της.
Ωστόσο συνολικά η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι κραυγές της αντιπολίτευσης δεν έχουν ανταπόκριση στην κοινωνία, οι φορολογούμενοι ακόμη πληρώνουν τις «ηρωικές» μέρες του 2015. Οι φόροι κρίνουν πλέον το πολιτικό παιχνίδι, από την υπερφορολόγηση περνάμε στη σταδιακή μείωση των βαρών και αυτό δεν συγκρίνεται με το εάν ο Τζανακόπουλος θα παραμείνει ή όχι στην Προανακριτική για τη Νοβάρτις.
Ο ΖΑΕΦ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ο Ζόραν Ζάεφ εκμεταλλεύεται πλήρως τις διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να καταδείξει στους πολίτες της χώρας του ότι το μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας έχει και ένα καλό: Φρενάρει την αλλαγή της ονομασίας της αποκαλούμενης «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία» για χρήση εντός των συνόρων. Το περίφημο «erga omnes», που διαλαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το κατέκτησε η Ελλάδα χάρη στις διαπραγματευτικές ικανότητες του Τσίπρα, βρίσκεται στον αέρα, καθώς έχει συνδεθεί με την ένταξη των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κ. Ζάεφ έχει εκλογές μπροστά του και προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη τονίζοντας ότι βάσει της συμφωνίας τα έγγραφα που προορίζονται για εσωτερική χρήση θα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» μέχρι να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για πρώτη φορά η εφαρμογή μιας διμερούς συμφωνίας βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση με το τι σκέπτονται οι Ευρωπαίοι για το μέλλον των γειτόνων μας. Και αυτό δεν μπορεί κάποιος να το πει διαπραγματευτική επιτυχία…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση