Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΟΙ «ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ» και οι «γερμανοτσολιάδες» ήταν χαμένοι και ανίσχυροι στη ζάλη της ήττας του Ιανουαρίου 2015. Ο Π. Λαφαζάνης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου, η ΛΑ.Ε. και η Πλεύση Ελευθερίας έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τότε βρίσκονταν υπό τις εντολές του Α. Τσίπρα. Ο Γ. Βαρουφάκης έφυγε ακόμα πιο νωρίς, αφού έκανε ό,τι έκανε είχε αποσυρθεί πρώτος, παρέα με τα IOUs του. Οι Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης, Ε. Τσακαλώτος ήταν στους «κλειστούς κύκλους», μαζί με τον Α. Τσίπρα. Οποιο πρόσωπο είχε ρόλο εκείνη την εποχή, βρισκόταν «κάτω» από τον Α. Τσίπρα. Με εξαίρεση τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μάλλον είναι ο τελευταίος Ελληνας που θα τηλεφωνούσε στον Πούτιν για κόψει δραχμές στη Ρωσία…
ΟΛΟΙ ΟΙ δρόμοι, επομένως, οδηγούν στον ίδιο τον Α. Τσίπρα. Το τηλεφώνημα στον Πούτιν έγινε. Εξακολουθούν να μην το διαψεύδουν, ούτε ο ίδιος ούτε ο Ολάντ. Ο Π. Λαφαζάνης διερωτήθηκε χθες με νόημα «θα μπορούσα εγώ να τηλεφωνήσω μόνος μου στον Πούτιν;». Και βέβαια δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο τηλεφώνημα χωρίς να το ξέρει ο πολιτικός του προϊστάμενος. Με τον τρόπο του επιβεβαίωσε το γεγονός -αν και προσπάθησε να το διασκεδάσει κάπως- και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι «ο δανεισμός από Ρωσία και Κίνα ήταν στο επίπεδο των αυταπατών μας». Τι είπε ουσιαστικά ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι υπήρξε κι αυτή η αυταπάτη. Αφού υπήρξε, κάποιοι δοκίμασαν να δουν αν βγαίνει. Για να δοκιμαστεί, και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο, σημαίνει πως για κάποιους «κλειστούς κύκλους» ήταν μέσα στις επιθυμίες και στις επιδιώξεις τους. Αρα υπήρχε και βούληση για δραχμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η κρίσιμη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ιστορική κωλοτούμπα ελήφθη στις 9 Ιουλίου, δηλαδή τρεις μέρες μετά το τηλεφώνημα στον Πούτιν και την άρνησή του να βοηθήσει.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ κρίσιμο σημείο που έχει αναδείξει η έως τώρα συζήτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι η καθολική ομολογία όλων όσοι έχουν μιλήσει ως τώρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Α. Τσίπρας, «δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν». Δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να διαφωνεί με την αρχική ομολογία του Ν. Βούτση. Κανένα. Απλώς κάποιοι, χωρίς να διαφωνούν επί της ουσίας, βάζουν και τη δική τους πινελιά, νομίζοντας ότι ομορφαίνουν το «ορνιθοσκάλισμα του 2015». Π.χ. ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «ηρωικό» το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γιατί; «Δώσαμε τη μάχη για τον ελληνικό λαό». Ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να κάνει τον απολογισμό αυτής της «ηρωικής μάχης», για τους προφανείς -και… μετρημένους σε δεκάδες χαμένα δισ. ευρώ και 4,5 χρόνια οπισθοδρόμησης- λόγους. Δεν απέφυγε, όμως, να κρύψει πως νιώθει σαν εκείνα τα σκανταλιάρικα παιδιά που ξέρουν ότι κάνουν κάτι κακό αλλά χαίρονται γιατί έτσι γίνονται «μεγάλοι». Κι ας ήταν μεγάλη η ζημιά που έκαναν.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τις ευθύνες του 2019 οδήγησε στις ευθύνες του 2015. Μια συζήτηση η οποία -επαναλαμβάνω- γίνεται ερήμην και παρά τη θέληση του Α. Τσίπρα και «βαθαίνει» και «πλαταίνει». Και οδηγεί κατ’ ευθείαν στην προσωπική ανεπάρκεια αλλά και στις δεύτερες σκέψεις που «άφησε» να δοκιμαστούν ο ίδιος ο Α. Τσίπρας. Οδηγεί στον Α. Τσίπρα. Με κωμικοτραγική κατάληξη, ο Α. Τσίπρας να απειλεί τον Α. Τσίπρα…
ΑΙΧΜΗ
100 ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ…
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Κι όμως, ήρκεσαν 100 μέρες της κυβέρνησης ώστε να φανούν η αλλαγή και η διαφορά. Το έργο που παρήγαγε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη μέσα σε μόλις 100 μέρες είναι συγκεκριμένο, ωφέλιμο για όλους και πολύ. Ισως γι’ αυτό η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνάει μόλις τρεις μήνες, αλλά κάνα δυο χρόνια. Ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών είναι πολύ θετικός. ΕΝΦΙΑ, φορολογία, 120 δόσεις, Μάτι, άρση capital controls, άσυλο, κράτος που αρχίζει και λειτουργεί σαν κράτος, προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ασφάλεια, κατάργηση της ακυβερνησίας στην Τ.Α., επιτάχυνση των επενδύσεων, αρνητικά επιτόκια δανεισμού κ.ά. Ο κατάλογος -ευτυχώς- είναι μακρύς. Με μικρή εξαίρεση τον «αιφνιδιασμό» του μεταναστευτικού, περιλαμβάνει μόνο θετικές εκπλήξεις. Και ευτυχώς δεν περιλαμβάνει τίποτα απ’ όσα είχε… προαναγγείλει ο Α. Τσίπρας: Οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν κόπηκε το επίδομα των Χριστουγέννων (μάλλον θα διπλασιαστεί), δεν καταργήθηκαν οι 120 δόσεις (αντίθετα, βελτιώθηκαν), δεν αυξήθηκαν οι εισφορές των αγροτών και -το… σημαντικότερο- δεν έγινε «δικτατορία τύπου Πινοσέτ»…
Τη Δευτέρα κρίνεται η ψήφος των ομογενών
Η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού προχώρησε πολύ, αλλά δεν κατέληξε. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπ. Εσωτερικών θα στείλει γραπτή πρόταση-πλαίσιο στα κόμματα της αντιπολίτευσης κωδικοποιώντας τα σημεία συμφωνίας. Τέσσερεις αναμένεται να είναι οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης: 1. Η ψήφος των ομογενών θα είναι ισότιμη και θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα. 2. Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας (θα αυξηθούν σε 15). 3. Η ψήφος θα είναι με αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι επιστολική, εκτός ίσως από πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Η ψηφοφορία θα γίνεται στις πρεσβείες, στα προξενεία ή σε άλλα πρόσφορα μέρη, τα οποία θα συμφωνηθούν. 4. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι δεν απουσιάζουν από τη χώρα πάνω από 30 χρόνια και έχουν ενεργό ΑΦΜ.
Θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μοναξιά του;
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μετέχοντες της συνεδρίασης της Διακομματικής, η μόνη «παραφωνία» ήταν ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, είχε κατά νου όχι να βρεθεί ο κοινός τόπος, αλλά να «κόψει τις γέφυρες του ΚΚΕ» με τα υπόλοιπα κόμματα, που αναζητούν λύση. Η αίσθηση που επικράτησε μετά το τέλος της συνεδρίασης είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν έφυγε πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Ουσιαστικά μόνος πήγε, μόνος έφυγε…
ΑΠΟΡΙΕΣ
Κύριε Λαφαζάνη, αναφέρεστε στα μαύρα ή στα καφέ παπούτσια του Ολάντ;
ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ «ΑΝΘ’ ΗΜΩΝ ΒΡΑΝΑΚΗΣ»;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου