Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Καμία αντίρρηση, κάθε διαδικασία εκσυγχρονισμού του πολιτικού μας συστήματος είναι ευπρόσδεκτη. Ποιος είναι όμως ο σκοπός του ψηφιακού ανοίγματος της Κουμουνδούρου; Τον ανέπτυξε πρόσφατα στην Πάτρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας:
«Θέλουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής όχι απλώς τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη του τόπου, αλλά και ένα εργαστήρι συμμετοχής και δημιουργίας για όλους τους ενεργούς πολίτες, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική».
Και εδώ αρχίζουν οι αντιφάσεις. Ο Τσίπρας καλεί τους πολίτες να εγγραφούν στην πλατφόρμα του κόμματος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει εργαστήριο συμμετοχής και συμπεραίνουν ότι στην πλατφόρμα εγγραφής δεν θα υπάρχει κριτήριο χώρας διαμονής των μελών. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να δεχθεί ρύθμιση που να διευκολύνει τους Ελληνες του εξωτερικού που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον από τον τόπο διαμονής τους. Χθες ακούγαμε (στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος») το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Πουλάκη, που ειδικεύεται στα εκλογικά ζητήματα, να υποστηρίζει ότι μπορεί να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα εάν, για παράδειγμα, ένα κόμμα λάμβανε 2,99% εντός Ελλάδος και με τις ψήφους του εξωτερικού ανέβαινε στο 3,01%.
Πρόκειται για άποψη που δεν αντέχει σε καμία δημοκρατική πολιτεία. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα αλλοιώνεται εάν, για παράδειγμα, ο Ελληνας φοιτητής του Λονδίνου, ο γιατρός του Βερολίνου ή ο εργάτης του Βελγίου (που έχουν δικαίωμα ψήφου) μπορέσουν να ψηφίσουν από το προξενείο τους.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει ποτέ για αλλαγή στην απόδοση δικαιώματος, αλλά για την παροχή διευκολύνσεων στους σημερινούς εκλογείς. Ολοι οι απόδημοι του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίσουν εφόσον έχουν χρόνο να ταξιδέψουν στην πατρίδα και κυρίως χρήμα.
Οσοι διαφωνούν απλώς το κάνουν για εσωκομματικούς λόγους, ζητώντας ουσιαστικά να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου από τους πολίτες που το έφερε η μοίρα να λείπουν για χρόνια από την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «εξωτερικού» συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά, γι’ αυτό και το επιτελείο του Τσίπρα δεν συναινεί στην κυβερνητική ρύθμιση.
Μόνο που έτσι δουλειά δεν γίνεται. Δεν μπορεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος και την «πλατιά συμμετοχή» των μελών του στο πολιτικό γίγνεσθαι, και ταυτόχρονα να αρνείται στους απόδημους του εξωτερικού μια απλή διευκόλυνση. Εκτός εάν και ο isyriza λειτουργεί μόνο σε εγχώρια βάση…
ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ «ΑΥΤΑΠΑΤΗ»
Ακόμη θυμόμαστε τα πρωτοσέλιδα, τον Απρίλιο του 2015, για τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο Τσίπρας από τον Πούτιν ως «μπροστάντζα» για τη συμφωνία των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονταν από τη χώρα μας. Ηταν η εποχή που ο Τσίπρας έλεγε από τη Μόσχα ότι, εκτός από την Ευρώπη, υπάρχουν και άλλα ασφαλή λιμάνια για την Ελλάδα, ενώ ο Λαφαζάνης πίστευε πως θα έβρεχε ρούβλια στην οικονομία. Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι ήταν αυταπάτη ο δανεισμός από τη Ρωσία και την Κίνα. Τελικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλοφυές σχέδιο για το πρώτο εξάμηνο. Θα δανειζόταν από τη Μόσχα και θα απειλούσε την Ευρώπη με Grexit έχοντας στην τσέπη τα ρούβλια του Πούτιν. Τίποτα δεν πέτυχαν ή αλλιώς όλα ήταν μια «αυταπάτη», όπως θα έλεγε και ο αοιδός…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου