Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο τακτικισμός του Ερντογάν να ανοίξει τις μεταναστευτικές ροές διόγκωσε ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό, εκτός από την εκρηκτική διάσταση που έλαβε, να διεκδικεί να είναι το πρώτο σημαντικό πρόβλημα στο οποίο η κυβέρνηση δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. Κάτι άλλωστε που καταγράφηκε ως αίσθηση ενός ποσοστού άνω του 60% και στην πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll.
ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ του προβλήματος μεγαλώνουν με επεισόδια όπως αυτά της Σάμου. Οπου Σύροι πρόσφυγες και Αφγανοί μετανάστες χτυπήθηκαν αγρίως μεταξύ τους και εν συνεχεία έγινε κανονική εξέγερση. Ενα σημαντικό μέρος του Κέντρου Υποδοχής κάηκε, το νησί ξαγρύπνησε και την άλλη μέρα οι μαθητές 10 σχολείων της Σάμου βρήκαν τα σχολεία τους κλειστά. Γιατί κανείς δεν ήξερε ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη μιας τέτοιας βραδιάς. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν φαινόμενα βίας ή διακίνησης ναρκωτικών με πρωταγωνιστές μετανάστες, φαινόμενα τα οποία διαχέονται όλο και περισσότερο στην κοινωνία. Η έξαρση του προβλήματος καταδεικνύει και την ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και το θνησιγενές της συμφωνίας με την Τουρκία.
Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε χθες ότι αντί να έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 35.000 άτομα έχουν επιστραφεί περίπου 1.600. Και γι’ αυτό σε έναν βαθμό φταίει η κρατική ανεπάρκεια. Προφανώς η κρατική ανεπάρκεια που τράφηκε συστηματικά από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί 4,5 χρόνια δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μέσα σε 3 μήνες. Ωστόσο… επείγει!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έκανε κάποια πρώτα βήματα διαχωρίζοντας το προσφυγικό από το μεταναστευτικό, ενισχύοντας τη φύλαξη των συνόρων και διορθώνοντας τον μηχανισμό που μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Σεβόμενη και τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθεί να ισορροπήσει σε λεπτό σκοινί. Χωρίς να προσχωρήσει ούτε στο δόγμα των «ανοιχτών συνόρων» ούτε στον «Ορμπανισμό». Με αποτέλεσμα να δέχεται πιέσεις και από τα δεξιά της και από τα αριστερά της. Οι μεν να την κατηγορούν ότι άλλαξε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και «ακολουθεί τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ», οι δε ότι υιοθέτησε επισήμως «ακροδεξιά πολιτική». Είναι προφανές ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Το ίδιο προφανές είναι, όμως, ότι η κυβέρνηση απειλείται από την πρώτη βόμβα στα θεμέλιά της.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ζητά επειγόντως μέτρα, που θα αποδώσουν άμεσα. Κι αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει να διαλέξει μεταξύ του καλού και του κακού, αλλά μεταξύ κακών. Π.χ. η αποσυμφόρηση των νησιών είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει να γίνει. Για πολλούς λόγους. Ομως και η μεταφορά μεταναστών -και όχι προσφύγων- στην ενδοχώρα δημιουργεί άλλα προβλήματα. Εδώ είναι προφανές ότι πρέπει να επιλεγεί το «μικρότερο κακό» έως ότου καταστεί εφικτή η σύντομη επιστροφή όσων δεν δικαιούνται ασύλου στις χώρες τους.
ΕΚΤΟΣ από την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο εκείνων των ΜΚΟ που κάνουν μπίζνες στο όνομα του ανθρωπισμού. Π.χ. καταγγέλθηκε με στοιχεία ότι μια ΜΚΟ έφερνε Πορτογάλους νοσηλευτές και τους πλήρωνε για… γιατρούς! Επίσης υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένες ΜΚΟ, οι οποίες αντί να επιτελέσουν ανθρωπιστικό έργο, υποδαυλίζουν αντιδράσεις και «εξεγέρσεις» μεταναστών. Κι αυτές δρουν περίπου ανενόχλητες δίπλα σε ΜΚΟ, οι οποίες προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας έργο. Ακόμα, η πιο αυστηρή αντιμετώπιση των δουλεμπόρων είναι προφανές ότι συν τω χρόνω θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη συνέχιση της άσκηση του «επαγγέλματος» στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο εντοπισμός τους δεν είναι και τόσο δύσκολος με τα σύγχρονα μέσα.
Τι μάθαμε το 2024
ΚΑΙ; Θα πει κάποιος, λύθηκε το πρόβλημα; Οχι βέβαια. Αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, δρομολογείται η λύση του. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία. Και μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται την «κίνηση», τη διαφορά, αξιολογεί πιο ψύχραιμα ό,τι συμβαίνει.
ΜΟΝΟ αιθεροβάμονες ή «στημένοι» δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα πρόβλημα που αφέθηκε να πάρει τις διαστάσεις που έχει πάρει δεν μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες. Ωστόσο είναι αναγκαίο η ελληνική κοινωνία να δει την «κίνηση» και την προσπάθεια. Χωρίς να θιγεί ούτε ο αποδεδειγμένος ανθρωπισμός των Ελλήνων ούτε το αίσθημα της ασφάλειάς τους. Οτιδήποτε ακραίο μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι απλώς ανεύθυνο και επικίνδυνο.
Ο κρυπτόμενος «δραχμιστής»
Η αναφορά του Γ. Στουρνάρα, κατά την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα», στο αίτημα που είχε διατυπώσει η Ελλάδα προς τη Ρωσία, προκειμένου να τυπώσει δραχμές, δεν είναι καθόλου τυχαία. Αλλωστε το περιστατικό είναι γνωστό από το βιβλίο των Ζεράρ Νταβέλ και Φαμπρίς Λομ «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…». Στο οποίο καταγράφεται το τηλεφώνημα που έκανε ο Β. Πούτιν στον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ελληνικό αίτημα να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία.
Ο διάλογος αυτός και το γεγονός που περιγράφεται στο βιβλίο, δεν έχει διαψευστεί, ούτε από τον Πούτιν, ούτε από τον Ολάντ. Και ο Γ. Στουρνάρας ήταν και είναι σε θέση να γνωρίζει… Αρα περί της αληθείας, μηδαμινές έως ανύπαρκτες αμφιβολίες υπάρχουν. Αλλωστε και ο Ν. Βούτσης, ο οποίος το «διέψευσε» χθες, δεν διέψευσε ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα από την κυβέρνηση. Διέψευσε ότι ό ίδιος ο Α. Τσίπρας διατύπωσε τέτοιο αίτημα. Λες κι αν το είχε διατυπώσει π.χ. ο Π. Λαφαζάνης ή ο Γ. Βαρουφάκης, έχει τεράστια διαφορά.
Αλλού όμως βρίσκεται η ουσία. Το αίτημα -το οποίο είναι αδύνατον να διατυπώθηκε ερήμην του τότε ΠΘ- διατυπώθηκε στις 6 Ιουλίου 2015. Δηλαδή μια μέρα μετά το δημοψήφισμα του «περήφανου όχι». Τι άλλο σημαίνει αυτή η «σύμπτωση» -μόλις μια μέρα μετά- εκτός από το ότι «ο πνιγμένος προσπαθούσε να πιαστεί από τα μαλλιά» του, έχοντας πάντα στο μυαλό του τη δραχμή; Η «εξήγηση» που έδωσε χθες ο Δ. Μάρδας, ότι ο Βαρουφάκης είχε τη δραχμή ως μπλόφα, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική και κυρίως δεν υποστηρίζεται από τις ημερομηνίες…
Ενα ακόμα βήμα για την ψήφο των ομογενών
Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που γίνεται στη μία το μεσημέρι στο υπ. Εσωτερικών ο Τ. Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων μια πρόταση, που πάει ένα βήμα εμπρός τη συζήτηση του Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του υπ. Εσωτερικών θα ενσωματώνει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος της ψήφου από τους Ελληνες του εξωτερικού, όσο και για τις περιφέρειες που θα κατανέμεται, αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να έχει κάποιος Ελληνας του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου. Το πιθανότερο είναι οι ομογενείς να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες και προξενεία και όχι με επιστολική ψήφο, όπως επιθυμούσε η Ν.Δ. αλλά ο Κ. Μητσοτάκης έκανε πίσω προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση.
Η ύπαρξη ενεργού ΑΦΜ επίσης αναμένεται δεκτή, ενώ θεωρείται εφικτό να υπάρξει συμφωνία και το βάθος του χρόνου απουσίας κάποιου, ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου. Αυτό που δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση είναι αν η ψήφος των ομογενών θα είναι ισότιμη. Επομένως το ερώτημα που αφορά τη σημερινή συνεδρίαση είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην απομόνωσή του ή αν θα προσχωρήσει στο μέτωπο της λογικής.
Απορίες
1. Το i-ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί από σήμερα για την εγγραφή νέων μελών δέχεται αιτήσεις εγγραφής και από Ελληνες του εξωτερικού;
2. Ο ΛΟΓΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΚΙ ΕΤΣΙ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΕ «ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟ 2015. ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου