Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τη μεταφέρουμε αυτούσια, όπως την κατέγραψαν στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ολάντ δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι:
-Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση ανάμεσά μας….
-Ναι, κανένα πρόβλημα, πες μου, απαντά ο Ολάντ, πολύ περίεργος…
-Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν, πια, εκτυπωτικές μηχανές για να το κάνουν, επιβεβαιώνει ο Πούτιν.
-Τι τους απάντησες; ρωτά ο Ολάντ.
-Απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;
-Είναι ένα κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα, αν έβγαινε από τη ζώνη ευρώ θα χρειαστεί χαρτονομίσματα, δεν θα με σόκαρε αν η Ρωσία το έκανε, θα απαντούσε έτσι σε ένα αίτημα, αυτοσχεδιάζει ο Ολάντ, όλο και περισσότερο αιφνιδιασμένος.
-Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτή η πρόθεσή μας, καταλήγει ο Πούτιν, πριν κλείσει το τηλέφωνο.
Το απόσπασμα της συνομιλίας, που συμπεριελήφθη στο βιβλίο με τη σύμφωνη γνώμη του Ολάντ, το υπενθύμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού (εκδόσεις Παπαδόπουλος) με τίτλο «Η τελευταία μπλόφα», που εξιστορεί τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Η Ελλάδα βρέθηκε κυριολεκτικά μία κλωστή μακριά από την άβυσσο του Grexit, ο Σόιμπλε πανηγύριζε που οι αδαείς του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσαν ως απειλή το όπλο που ο ίδιος ήθελε να χρησιμοποιήσει σε βάρος της Ελλάδας. Ο Γερμανός πολιτικός ήθελε διακαώς τη χώρα μας εκτός ευρώ, ήταν διατεθειμένος να μας δανείσει με 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουμε τις πρώτες ανθρωπιστικές ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα, όπως είχε πει τότε στον Βαρουφάκη που τον είχε απειλήσει με περίστροφο, που είχε την κάννη γυρισμένη στα νώτα μας.
Το μοιραίο αποφεύχθηκε γιατί ο Πούτιν δεν θα ήθελε να θεωρηθεί υπεύθυνος ότι εκείνος έσπρωξε την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως συμπέρανε τότε ο εμβρόντητος από το τηλεφώνημα Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κινητοποιήθηκε για να αποτρέψει το μοιραίο.
Κάποτε θα αποκαλυφθούν και άλλα γεγονότα εκείνης της δραματικής περιόδου, οι συνομιλίες Προκόπη Παυλόπουλου και Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι λειτούργησαν ως θεματοφύλακες της παραμονής μας στην ευρωζώνη απέναντι σε ανεύθυνους κυβερνήτες, αλλά πρέπει να εντοπιστούν και οι ευθύνες για την καταστροφική διαπραγμάτευση του εξαμήνου.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει υψηλότερο ΑΕΠ κατά 20% με 25% εάν δεν είχαμε την ατυχία να πέσουμε στο δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη, όπως υπολόγισε τη ζημιά ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής τεχνοκράτης του Eurogroup εκείνης της περιόδου. Δηλαδή ένα ποσό που ξεπερνά 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα που διατύπωναν πολλοί πολίτες τον Ιανουάριο του 2015 «τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε» και έπεφταν στην παγίδα του λαϊκιστή και δημαγωγού Τσίπρα.
Ο τέως πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να γράψει βιβλία, όπως απειλεί εν μέσω αποκαλύψεων για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μπορεί να τα πει στη Βουλή, η οποία πρέπει να αναζητήσει τι ακριβώς έγινε κατά τη διάρκεια του «μπάχαλου όλα». Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια γιατί κανείς δεν ξέρει εάν στο μέλλον βρεθεί ένας Πούτιν που θα έχει διαθέσιμο πιεστήριο για χαρτονομίσματα. Η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο στην κυβέρνηση.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου