Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία εγγράφεται στον προϋπολογισμό κονδύλι εσόδων ύψους 642 εκατομμυρίων ευρώ από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24% (δαπάνης 566 εκατομμυρίων ευρώ) και η αύξηση του αφορολογήτου για τα νοικοκυριά (δαπάνης 281 εκατομμυρίων).
«Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη», ήταν το επιτυχημένο σλόγκαν, που είχε λανσάρει το 1992 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος, προκειμένου να πείσει τους πολίτες να ζητούν φορολογικά στοιχεία στις καθημερινές τους συναλλαγές. Τώρα χρειάζεται μία αντίστοιχη καμπάνια για την «ηλεκτρονική απόδειξη».
Οι φορολογούμενοι θα έχουν μείωση φόρου καθώς ο πρώτος συντελεστής περιορίζεται στο 9% από 22% και το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αρκεί να καλύπτει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές αποδείξεις για συναλλαγές μέσω καρτών και ebanking.
Τα φτωχότερα νοικοκυριά, που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, μπορούν να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο εάν στις συναλλαγές τους στα σούπερ μάρκετ και στις πληρωμές των λογαριασμών χρησιμοποιούν κάρτα. Οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών απαλλάσσονται όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης είναι μια δύσκολη υπόθεση, ιδίως όταν τα τελευταία χρόνια η αύξηση των επιβαρύνσεων «πριμοδότησε» τις αδήλωτες συναλλαγές ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε την κουλτούρα του «δεν πληρώνω».
Η νέα κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που σημειώνεται σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους. Η παροχή κινήτρων για έκδοση αποδείξεων σε ανακαινίσεις ή επισκευές κατοικιών και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS μπορεί να είναι ορισμένα από τα μέτρα προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των φόρων πρέπει να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών ώστε τελικώς οι ελαφρύνσεις να λειτουργήσουν υπέρ της ανάπτυξης.
Επενδυτική ένεση μέσω Ευρώπης
Η σύγκλιση που υπάρχει πλέον μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών για τον νέο προϋπολογισμό ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και πολύ περισσότερο για την επιστροφή κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, οι Βρυξέλλες έχουν αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διοχέτευση των κερδών αυτών σε επενδύσεις, με έναρξη το 2020. Η συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και εφόσον αποφασισθεί η διανομή των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς ένα ποσό άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ θα τονώσει την ανάπτυξη και κυρίως θα αναπληρώσει τις απώλειες του συνήθως υποεκτελεσμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το σκάνδαλο της Νοβάρτις και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ξεπερασμένη από τις εξελίξεις ήταν η γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου. Ο εισηγητής κ. Σπ. Λάππας πέταξε την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου της Νοβάρτις «επινοώντας» σκευωρία. Μόνο που η συγκάλυψη έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έλαβε κανένα μέτρο διασφάλισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου από αθέμιτες ή και παράνομες πρακτικές της Νοβάρτις.
Οι προηγούμενοι είχαν θέσει ως βασική προτεραιότητα το πώς θα εμπλέξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και δεν ασχολήθηκαν με τη ζημιά που προκάλεσε στο σύστημα υγείας η φαρμακοβιομηχανία. Οι υπόλοιπες χώρες, με πρώτη τις ΗΠΑ, εισέπραξαν θηριώδεις αποζημιώσεις με βάση τις καταγγελίες στην Ελλάδα αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασχοληθούν με το σκάνδαλο, νοιάζονταν για το πώς θα εξόντωναν τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα, τον Πικραμμένο και λοιπούς αντιπάλους…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου