Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Η κυρία Αντωνιάδου βραβεύθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος». Η μανία ορισμένων να βρουν πολιτικές προεκτάσεις σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας είναι πραγματικά αξιοζήλευτη και έτσι, η υπουργός Παιδείας, βρέθηκε στο επίκεντρο μίας συζήτησης για το κατά πόσο η βραβευμένη Ελληνίδα είναι αυτό που είναι ή και όχι…
Ο καθηγητής που ξεμπρόστιασε την υπόθεση, προφανώς οργισμένος, υπέπεσε σε ένα λάθος. Αποκάλεσε «άσχετη» την υπουργό Παιδείας επειδή έδωσε το συγκεκριμένο βραβείο. Ίσως πάνω στην οργή του για την διαστρέβλωση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας, ξέχασε πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτικοί έχουν μία εθιμοτυπική παρουσία και συμμετέχουν κυρίως λόγω της θέσεώς τους.
Η αλήθεια αποτυπώνεται από την ανακοίνωση των διοργανωτών οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως η Νίκη Κεραμέως δεν είχε καμμία ανάμειξη με την επιλογή προσώπων καθώς βρέθηκε στον χώρο προσκεκλημένη μόνο για να παραδώσει ένα βραβείο το οποίο είχε επιλέξει να αποδώσει η διοργάνωση στην Ελένη Αντωνιάδου.
«Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους Υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων» σημειώνουν οι διοργανωτές των βραβείων.
Πάμε τώρα, στο προκείμενο. Το παρόν κείμενο δεν επιχειρεί να αποκαλύψει το βιογραφικό και την πορεία της κυρίας Αντωνιάδου -άλλωστε ήδη έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία 24ωρα- αλλά να ξεμπροστιάσει όσους επιλεκτικά προσπαθούν να καλλιεργήσουν πολιτικές εντυπώσεις.
Τα ειρωνικά περί αριστείας της ΝΔ πάνε περίπατο εάν, πηγαίνοντας μία βόλτα στην Αυγή, όχι πολύ πίσω, στις αρχές του 2017 όταν και η Ελένη Αντωνιάδου εμφανιζόταν ως διακεκριμένη επιστήμονας η οποία διακήρυττε πόσο σημαντικό είναι το έργο που έκανε ο τότε υπουργός ψηφιακής Πολιτικής, Νμίκος Παππάς.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
«”Πολύ θετικό βήμα η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης. που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν. Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας” σημειώνει με ανάρτησή της η Ελένη Αντωνιάδου μια από τις πιο διακεκριμένες διεθνώς Ελληνίδες στο χώρο της επιστήμης», έγραφε η Αυγή στις 31 Ιανουαρίου 2017.
Μάλιστα φιλοξενούσε και βιογραφικό της το οποίο παρατίθεται αυτούσιο όπως δημοσιεύθηκε στην Αυγή:
«Η Ελένη Αντωνιάδου είναι διακεκριμένη επιστήμονας με σπουδές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την Βιοατρική , την Νανοτετχνολογία και την Αεροδιαστιμική.
Εργάστηκε για την ΝΑΣΑ στο πρόγραμμα «Mars Exploration Lab» όπου μελέτησε την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο νευρικό σύστημα. Βραβεύτηκε από την ΝΑΣΑ για τις έρευνές της όπως και από πολλούς άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς.
Το BBC την συμπεριέλαβε στις 100 πιο Ισχυρές Γυναίκες ενώ το Forbes την εξέλεξε ανάμεσα στα 30 πιο σημαντικά πρόσωπα της επιστήμης της υγείας.
Η Ελένη Αντωνιάδου που είναι από το 2015 Πρόερος του European Health Parliament σημειώνει στην ίδια ανάρτησή της ότι “Είναι άλλο πράγμα η Διαστημική Υπηρεσία, άλλο η Διαστημική Βάση, άλλο η Αστροναυτική Βάση και άλλο η Βάση Εκτόξευσης Πυραύλων.
#ΚράζουμεΛιγότερο #ΔιαβάζουμεΠερισσότερο” απαντώντας εμμέσως στα αρνητικά σχόλια πυο γίνονται στο διαδίκτυο μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.»
Είναι η Ελένη Αντωνιάδου μία απάτη που ζει ανάμεσά μας; Είναι η υπόθεση μία φούσκα; Η αλήθεια κρύβεται κάπου στην μέση. Η Ελένη Αντωνιάδου έχει το κατάλληλο προφίλ για να την αγαπήσουν τα media. Είναι νέα, είναι ωραία, είναι Ελληνίδα και έχει και αξιόλογες σπουδές. Αυτό αρκούσε για ορισμένους να ξεκινήσουν να αναμασούν το βιογραφικό της παρουσιάζοντάς την κατά περίσταση και κατά το δοκούν όπως αυτή ήθελαν και όταν τους εξυπηρετούσε. Έτσι κανείς δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά όταν η νεαρά εξήρε το έργο του Νίκου Παππά. Κανείς δεν ασχολήθηκε όταν βραβευόταν από την Άννα Διαμαντοπούλου.
Το αναφέραμε πιο πάνω. Η Ελένη Αντωνιάδου βρισκόταν στην πρώτη γραμμή αλλά περνούσε απαρατήρητη ακριβώς γιατί το προφίλ της εξυπηρετούσε το αφήγημα ορισμένων δημοσιογράφων. Έτσι έγινε και με την κυρία Κεραμέως η οποία βρέθηκε στα συγκεκριμένα βραβεία τα οποία, ηλιθιωδώς, δεν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν όπως έπρεπε το βιογραφικό της. Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες στον κόσμο με σημαντικότατο έργο, αυτοί έμειναν στον αφρό εκθέτοντας έτσι τους ευατούς τους. Το καλό είναι ότι μετατράπηκαν στην αφορμή για να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια.
Από την άλλη ενώ οι αναφορές στο πρόσωπό της γίνονταν διθυραμβικές, η Ελένη Αντωνιάδου, απολάμβανε τις στιγμές δόξας της. Χωρίς να έχει καμμία σχέση με τη ΝΔ, ούσα ΠΑΣΠίτισσα στα φοιτητικά της χρόνια, δεν βγήκε μία φορά να πει «ώπα ρε παιδιά, ωραία τα λέτε, είμαι καλή αλλά όχι κι έτσι». Όλα θα είχαν τελειώσει στο σημείο που αυτή θα διέψευδε τον πρώτο που θα την αποθέωνε για κάτι που δεν είναι.
Η ίδια μπορεί να απόλαυσε τα λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούσαν, ωστόσο, μη προστατεύοντας η ίδια τον εαυτό της «έκαψε» το όνομά της με αποτέλεσμα από εδώ και στο εξής να πρέπει να προσπαθήσει πολύ πιο σκληρά για να την λάβει κάποιος υπόψιν σοβαρά.
Άλλη μία ιστορία ελληνικής τρέλας περνά στην ιστορία…
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr