Έτσι, για πρώτη φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορούμε να δούμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Θυμίζουμε εδώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα νομοθέτησε δύο φορές την υποχρέωση της χώρας να παρουσιάζει πλεονάσματα άνω του 3,5% μέχρι και το 2022.
Μια δεύτερη θετική εξέλιξη είναι η δυνατότητα για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Το όφελος για τη χώρα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Εξάλλου, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 μπορεί να δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ μόλις χθες υπεγράφη και η τελευταία υπουργική απόφαση προκειμένου να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.
Η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση να γίνουν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις που θα δυναμώσουν την επιχειρηματολογία μας και μετά να υποβάλουμε το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων δείχνει ότι είναι αποτελεσματική.
Η οικονομία μπαίνει σταδιακά σε σταθερότητα και σε συνδυασμό με την αναγκαία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, μπορεί να δημιουργήσει δυναμική ανάπτυξης που θα εκτοξευθεί μετά το 2021 με τη μείωση των πλεονασμάτων.
Από την έντυπη έκδοση