Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Αν εξαιρέσεις βέβαια μια χασούρα 100 δισ. ευρώ και το γονάτισμα της ελληνικής οικονομίας, αποφύγαμε τα χειρότερα ενός Grexit. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στη χώρα μας και τι ακριβώς θα ζούσαμε ακόμα αν οι Ελληνες… Μπόρις Τζόνσον προχωρούσαν τελικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αν το Λονδίνο κλυδωνίζεται ακόμα τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που ανοήτως αποφάσισε ο Κάμερον, η Αθήνα θα είχε ήδη καταρρεύσει.
Όμως κάποιοι, ακόμα και σήμερα, νιώθουν υπερήφανοι για εκείνες τις ημέρες. Για εκείνη την περήφανη διαπραγμάτευση που μας οδήγησε στο τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, στα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα και στην απώλεια της αξιοπιστίας μας ως κράτος. Ήταν τότε που οι «ενήλικες στο δωμάτιο» αποφάσιζαν για την τύχη -ή την ατυχία- της χώρας. Μια από τις πιο δραματικές στιγμές του Eurogroup της 27ης Ιουνίου, κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την εξαγγελία για δημοψήφισμα από τον Αλέξη Τσίπρα, περιγράφουν οι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού στην «Τελευταία Μπλόφα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος):
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
«Συνάδελφοι, έχουμε φτάσε σε αδιέξοδο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τη γάτα στο τραπέζι», είπε αμέσως ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξ Στουμπ, χρησιμοποιώντας μια φινλανδική έκφραση που σημαίνει ότι είχε έρθει η ώρα να πούνε αλήθειες. «Ας μιλήσουμε για το Σχέδιο Β’. Το πρόγραμμα δεν θα παραταθεί, το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί, θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, δεν θα υπάρχει ELA», είπε, στρεφόμενος προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και απαριθμώντας όσα όλοι υπολόγιζαν να δουν τις επόμενες ημέρες. «Θα υπάρξει πολιτικό και οικονομικό χάος, δεν θα μπορείτε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις. Θα είστε μόνοι σας. Έχετε προλάβει να εξηγήσετε σοβαρά αυτούς τους κινδύνους στον ελληνικό λαό;».
Ίσως τελικά αυτό το βιβλίο να έπρεπε να το διαβάσουν οι βουλευτές που ακόμα στηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον. Κυκλοφορεί και στα αγγλικά.
Από την έντυπη έκδοση
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου