Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Σήμερα είναι μία ωραία βραδιά για τη δημοκρατία, μία ωραία μέρα θα ξημερώσει αύριο για τη χώρα», έλεγε περιχαρής, όταν την ίδια στιγμή το Μαξίμου ενεργοποιούσε τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος και χιλιάδες καταθέτες έσπευδαν στα ATM’s να πάρουν μέρος των καταθέσεών τους.
Το «έγκλημα» ήταν προμελετημένο, οι κινήσεις τους έγιναν για να διασωθούν πολιτικά, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι και μόνο η λέξη «δημοψήφισμα» αρκούσε για να προκληθεί πανικός μεταξύ των καταθετών και να σημειωθεί το αποκαλούμενο «bank run». Αλλωστε ο ίδιος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2011, σχολιάζοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη την πρόθεση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα μετά τις Κάννες έλεγε ότι μία τέτοια ενέργεια, θα διέλυε το πιστωτικό σύστημα. Το έκανε πράξη ο ίδιος το καλοκαίρι του 2015.
Η ζημιά για την οικονομία και τους φορολογούμενους ήταν ανυπολόγιστη και ο λογαριασμός ακόμη τρέχει. Μόνο από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, το Ελληνικό Δημόσιο έχασε περιουσία άνω των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς οι μετοχές των τραπεζών πέρασαν σε ξένα funds έναντι ψιχίων και χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής του κράτους και των μικρομετόχων στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εικόνες από τις ουρές της ντροπής που σχημάτιζαν από το βράδυ συνταξιούχοι για να βγάλουν τα 60 ευρώ ημερησίως είναι ακόμη νωπές. Η οικονομία «στιγματίσθηκε», οι επενδυτές δεν ήθελαν να ακούν για Ελλάδα, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οδηγήθηκαν, ελλείψει ρευστότητας, στη μετανάστευση ή στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους.
Υπό το πρίσμα αυτό, απορία προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «κάποτε θα αναλυθεί ο ρόλος της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που οδήγησε τελικά στα capital controls το 2015». Είναι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά θέλει να ανοίξει η κουβέντα για αυτό το ζήτημα και ιδίως για τους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης; Θέλει αλήθεια ο κ. Τσίπρας να δώσει τις εξηγήσεις του για το ποιος έκλεισε τις τράπεζες και γιατί η κυβέρνησή του διαβεβαίωνε τους καταθέτες μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν θα προχωρούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών;
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Η βραδιά προκήρυξης του δημοψηφίσματος δεν ήταν καλή για τη δημοκρατία, αποδείχθηκε άλλωστε από το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι». Η δημοκρατία χτυπήθηκε από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η κρίση στην οικονομία υποτροπίασε και οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν με βάρη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αντιθέτως, μία πράγματι καλή ημέρα για τη δημοκρατία ήταν η χθεσινή, όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές δίνοντας τέλος στα πειράματα του Τσίπρα με τα λεφτά των φορολογουμένων.
Η αλήθεια για τα Εξάρχεια
Οι χθεσινές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο χώρο των Εξαρχείων δεν έγιναν εν θερμώ, αλλά ύστερα από μηνύσεις των ιδιοκτητών των κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη, παρουσία εισαγγελικών οργάνων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αστυνομική αυθαιρεσία.
Πολύ απλά εφαρμόσθηκε ο νόμος με σκοπό οι οικογένειες των προσφύγων, οι οποίες στοιβάζονταν σε ακατάλληλα κτίρια χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να τύχουν καλύτερης φροντίδας στα κέντρα παραμονής τους. Η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι όσων οργανώνουν τις καταλήψεις.
Το κράτος τα προηγούμενα χρόνια εισέπραξε πάνω από 1 δισ. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και είναι χρέος της νέας κυβέρνησης να διερευνήσει για το πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα και ποιες είναι οι «μαύρες τρύπες» του συστήματος ώστε τα κονδύλια να διοχετεύονται σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Η Πολιτεία πρέπει να λειτουργεί με βάση το νόμο και είναι βέβαιο ότι οι οικογένειες των μεταναστών θα διαβιώνουν καλύτερα υπό τη σκέπη του κράτους και όχι των διαφόρων καταληψιών.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου