Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει το σχέδιό του για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας δίνοντας έμφαση στην αλλαγή του επενδυτικού πλαισίου και στη μείωση των φόρων. Ηδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την άρση αρκετών εμποδίων για την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού.
Καθώς όμως πλησιάζουμε προς τη χρονιά-ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η οικονομική πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που δεν θα εξαντλείται στις εξαγγελίες για την επόμενη χρονιά.
Η ανάγκη για τη χάραξη και εφαρμογή ενός εθνικού «business plan» που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις νεότερες γενιές είναι πιο εμφανής από ποτέ.
Αυτό είναι και το χρέος της νέας κυβέρνησης. Να επενδύσει στους τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει ή μπορεί να αποκτήσει κυρίαρχη θέση διεθνώς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η Παιδεία και ο αγροτικός τομέας. Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις, θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό που σήμερα μεταναστεύει προς αναζήτηση εργασίας και θα ενισχύει την εμβέλεια της χώρας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στον πολιτισμό και στην Παιδεία.
Η παρουσίαση ενός εθνικού σχεδίου που θα υπερβαίνει τα στενά όρια του προϋπολογισμού ή του εκλογικού κύκλου θα τονώσει την αυτοπεποίθηση πολιτών και επιχειρηματικού κόσμου, ενώ δεν προσφέρεται για φθηνές κομματικές αντιπαραθέσεις.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχασε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες και έμεινε πίσω στην κούρσα των χωρών της ευρωζώνης. Μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος εφόσον αρθούν τα εμπόδια που συναντούν καθημερινώς οι παραγωγικοί φορείς και εφαρμοστεί ένα σχέδιο που θα εμπνέει και θα ενώνει.
Από την έντυπη έκδοση