Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν είχαμε θύματα, ούτε μεγάλες υλικές ζημιές, γεγονός που δείχνει ότι έχουν αποδώσει τα αντισεισμικά μέτρα που έχουν ληφθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Επομένως, ο χθεσινός μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένας «συναγερμός» προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανές αδυναμίες στον τομέα της πολιτικής προστασίας και στη στατικότητα των κτιρίων.
Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε άμεση, ως είχε καθήκον, αλλά ένα ζήτημα που προέκυψε αφορά τα παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι δήμοι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει έτσι να προβούν το ταχύτερο δυνατό στην καταγραφή των ζημιών, αλλά και του χαρακτηρισμού των κτιρίων που είναι ετοιμόρροπα, και να προχωρήσουν στην κατεδάφισή τους, γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν παγίδες θανάτου, εφόσον καταρρεύσουν από μια άλλη πιθανή σεισμική δόνηση.
Ενα δεύτερο θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών από την Πολιτική Προστασία, αλλά ιδιαίτερα να ενταθεί η εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία, από τα πιο απλά, που είναι τι πρέπει να κάνουμε τη στιγμή του σεισμού για να προστατευθούμε, μέχρι πώς μπορούμε στη συνέχεια να αποφύγουμε τον κίνδυνο.
Η Αθήνα άντεξε από τον χθεσινό σεισμό, όμως όλοι αντιλήφθηκαν πως είναι τώρα και μια ευκαιρία για να ξαναδούμε τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, αλλά και των πολεοδομιών, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος όχι μόνο στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, αλλά και σε όλα τα παλαιά κτίσματα, ώστε να μην υπάρξουν τυχόν δυσάρεστα επεισόδια στο μέλλον.
Από την έντυπη έκδοση