Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Φαντάζομαι ότι ούτε ο Κ. Μητσοτάκης ούτε κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης περίμεναν να συμβεί κάτι τέτοιο, την ημέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση. Μέσα σε μόλις 10 καταστροφικά λεπτά να συμβεί μια τέτοια τραγωδία. Ομως η δουλειά της κάθε κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει ό,τι προκύπτει, όταν προκύπτει.
ΠΑΡΟΤΙ δεν είχε περάσει ούτε ένα 24ωρο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, τα αντανακλαστικά που έδειξε ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικά. Η κινητοποίηση ήταν άμεση, οι συναρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν αξημέρωτα στον τόπο της καταστροφής, η αποκατάσταση των ζημιών άρχισε άμεσα και η εξαγγελία της πρώτης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες δήμους έγινε εντός ωρών. Αραγε αυτό οφείλεται μόνο στην ικανότητα και τη διαφορά ποιότητας των ανθρώπων;
Οι άνθρωποι πάντα κάνουν τη διαφορά. Αλλά αυτή η «διαφορά» δεν θα φαινόταν -ούτε θα ήταν- τόσο μεγάλη αν δεν συνέβαινε και κάτι ακόμα: Αν η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δεν ήταν έτοιμη και για κάτι τέτοιο. Η ίδια η πραγματικότητα «πιέζει» ώστε να φανεί πιο γρήγορα τι σημαίνει μια κυβέρνηση που λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις προηγούμενες, αλλά και τι σημαίνει να υπάρχει «κυβερνητικό manual». Το οποίο δεν εκπονήθηκε μετά τη θεομηνία, αλλά ήταν ήδη έτοιμο. Τι σημαίνει να υπάρχει σχέδιο, οργάνωση και μέθοδος λειτουργίας, ώστε να μην επικρατήσουν πανικός και ανοργανωσιά τις πρώτες -και συνήθως- κρίσιμες ώρες μιας κρίσης.
ΑΣ ΕΙΧΑΝ περάσει μόλις λίγες ώρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η αντίδρασή της ήταν αντίδραση «έμπειρης κυβέρνησης». Κι αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια πλήρη, ειλικρινή, έντιμη και ακριβή ενημέρωση. Χωρίς περιττά λόγια και κυρίως χωρίς ίχνος προσπάθειας για ωραιοποίηση της κατάστασης. Πόσω μάλλον υποκρισίας και θεάτρου.
ΟΛΑ αυτά δείχνουν ότι μέσα σε μόλις 4 μέρες χτίζεται ένα διαφορετικό κράτος. Ή, για την ακρίβεια, φαίνεται ότι η χώρα επιτέλους μπορεί να αποκτήσει ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος. Και ταυτοχρόνως χτίζεται μια νέα σχέση αυτού του κράτους με τον πολίτη. Προφανώς δεν άγγιξε κάποιο μαγικό ραβδάκι το σάπιο, ράθυμο και αναποτελεσματικό κράτος και το μεταμόρφωσε ξαφνικά σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο όλα δουλεύουν ρολόι. Οχι.
Αλλά είναι ήδη φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι η νέα κυβέρνηση και ως ανθρώπινο άθροισμα γνώσεων και ικανοτήτων, αλλά και ως μελετημένο σχέδιο λειτουργίας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κυβέρνηση που διαχειριζόταν το κράτος τα τελευταία 4,5 χρόνια και όχι μόνο. Αρκεί τα θετικά δείγματα γραφής των πρώτων ημερών και να πολλαπλασιαστούν και να ενταθούν.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ενοχική αντίδραση
Για τον τέως πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ η θεομηνία στη Χαλκιδική δεν ήταν μια αφορμή μόνο για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των 7 νεκρών ή τη συμπαράστασή τους σε όσους υπέστησαν καταστροφές. Ηταν μια «ευκαιρία» να βγάλουν τις ενοχές τους για το Μάτι που τους «κυνηγάει» ακόμα και απ’ ό,τι φαίνεται θα τους «κυνηγά» διαρκώς.
Ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι «αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση», για να προσθέσει αμέσως μετά, για… όσους δεν κατάλαβαν, «Εγώ δεν θα το κάνω ποτέ». Ακόμα πιο σαφής όμως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, με την οποία έκανε ακόμα πιο ευθύ συσχετισμό με το Μάτι όπου «επικράτησαν πολιτικές σκοπιμότητες» και «αγνοήθηκε η κλιματική αλλαγή», για να καταλήξει, προφανώς πάλι για… όσους δεν κατάλαβαν: «Η Χαλκιδική ως γνωστόν δεν βρίσκεται στην Αττική κι ευτυχώς αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές»…
Κατ’ αρχάς εντυπωσιάζει η αυθόρμητη προσπάθεια-ανάγκη σύγκρισης εντελώς ανόμοιων καταστάσεων και γεγονότων. Εντυπωσιάζει, επίσης, η καλοδεχούμενη αν και όψιμη υπευθυνότητα, που αφήνει(;) πίσω της τις «αυτοκτονίες» και τα «μαγκάλια». Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η ασυγκράτητη ανάγκη να γίνει κάποιου είδους «συμψηφισμός» με το Μάτι. Κάτι που, εκτός από εντελώς παράλογο, είναι και ανίερο. Δεν σβήνουν έτσι ούτε οι ευθύνες για μια πολύωρη τραγωδία γεμάτη ολιγωρίες και ανεπάρκεια ούτε το θέατρο και η υποκρισία, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι οικογένειες των 103 θυμάτων.
Αντιφατικά μηνύματα
Οσα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. αλληθωρίζουν προς τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ «να φύγουν τώρα», είπε η Φ. Γεννηματά μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τις εκλογές, όπου έγινε και μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι βέλη στρέφονταν κυρίως κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Λ. Μενδώνη. Περίπου την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γ. Καμίνης έλεγε ότι είναι «θετική η παρουσία Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»… Η προεκλογική «πολυφωνία» συνεχίζεται και μετεκλογικά.
Ξανά η Τουρκία για τους «8»
Αυτή τη φορά την πρωτοβουλία την είχε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος με δηλώσεις του ζήτησε την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο κ. Τσελίκ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι «έχουμε την ελπίδα να κάνει περισσότερα για να μας επιστρέψουν τους 8 πραξικοπηματίες-τρομοκράτες». Οι πληροφορίες λένε ότι η απάντηση βρίσκεται καθ’ οδόν.
Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου ο Τασούλας
Η ημερομηνία εκλογής του Κ. Τασούλα ως νέου Προέδρου της Βουλής ανακοινώθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι η 18η Ιουλίου. Αλλά είχε προαποφασιστεί, καθώς στις 20 Ιουλίου αρχίζει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και στις 22 Ιουλίου θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα επιλέξουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, δεδομένου ότι είθισται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής να συγκεντρώνει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τη δύναμη του κόμματος που τον προτείνει.
Απορίες
1. Αληθεύει ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη Μητσοτάκη-Σταϊκούρα το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει θα έχει εκπλήξεις;
2. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΤΖΑΚΡΗ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ;
Από την έντυπη έκδοση