Γράφει ο Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, για να προχωρήσει άμεσα στη δεύτερη και στη συνέχεια στη συζήτηση για το χρέος. Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ «έσπασε» στα δύο, και εκταμιεύονται για την Ελλάδα μόνο τα 1,1 δισ. που θα πάνε για πληρωμή του χρέους. Η έγκριση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που θα δοθούν στις επιχειρήσεις που τους χρωστά το Ελληνικό Δημόσιο, θα καθυστερήσει ακόμη μισό μήνα.
Παρόλα αυτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Δήλωσε πως «ήταν πολύ καλό το Eurogroup για την Ελλάδα» και πως δεν χρειαζόμασταν από τώρα τα 2,8 δισ. επειδή «δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα». Την ίδια μέρα και ώρα στη Στοκχόλμη, δύο αξιόλογοι οικονομολόγοι, ο Ολιβερ Χαρτ και ο Μπενγκτ Χόλμστρεμ κέρδιζαν το Νόμπελ Οικονομίας για τη συμβολή τους στη θεωρία των συμβάσεων.
Από τη δεκαετία του ’70 οι δύο επιστήμονες εργάστηκαν πάνω στα λεγόμενα ρυθμιστικά οικονομικά και ασχολήθηκαν με το ζήτημα της ποιότητας των συμβάσεων στη λειτουργία της οικονομίας. «Το έργο τους θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από τη νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε το Ιδρυμα Νόμπελ.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Η έρευνά τους είναι χρήσιμη στους νομικούς (δικηγόρους, δικαστές, διαμεσολαβητές κ.λπ.) δεδομένου ότι προτείνει εργαλεία για την καλύτερη δυνατή εξακρίβωση της πραγματικής βούλησης των μερών σε μια σύμβαση και άρα για την πιο αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.
Η προστασία της τήρησης των συμβάσεων μαζί με την πιο γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης είναι, άλλωστε, σε μια σοβαρή χώρα, οι βασικοί παράγοντες που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οχι όμως στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα και οι υπουργοί του, με το ένα χέρι υπογράφουν τα πάντα και με το άλλο υπονομεύουν κάθε μεταρρύθμιση, προσκολλημένοι στην ιδεοληψία τους.
Αλλωστε, η θλιβερή εικόνα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή επίσης το βράδυ της Δευτέρας δεν επιτρέπει προς το παρόν καμία ελπίδα για κάτι καλύτερο. Το μόνο διαφορετικό ήταν οι 12 θετικές προτάσεις Μητσοτάκη για μια συνεκτική στρατηγική που μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Κατά τα λοιπά, ξαναζεσταμένο πολιτικό μενού με Siemens, Παπασταύρου, Τράπεζα Αττικής, Καλογρίτσα, Κοντομηνά, Ψυχάρη και Μπόμπολα και με έναν εκνευρισμένο πρωθυπουργό να κλασαυχενίζεται ως «παιδί των καταλήψεων» και να προσπαθεί να λοιδορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις σπουδές του στο Harvard, στο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει ο ένας από τους δύο νομπελίστες, ο Ολιβερ Χαρτ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου