Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Με όλα τα καλά και όλα τα δεινά της. Πολιτικοί, τεχνοκράτες, τραπεζίτες και επιχειρηματίες διασταυρώνουν τα βέλη αλλά και τις κοσμοθεωρίες τους. Αλλοι πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά, άλλοι στο κρατισμό. Κάποιοι βρίσκονται στο ενδιάμεσο ή στα άκρα των άκρων και όλοι μαζί, πορεύονται ο καθένας σε διαφορετικό δρόμο.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή. Κάποια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας βρίσκεται σε θέση «απολογούμενου» από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο, γιατί δεν χρησιμοποίησε τραπεζικά και πολιτικά εργαλεία για να αποτραπεί η εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε τώρα: Μιλάμε για την εποχή που η κυβέρνηση πουλούσε σκληρή διαπραγμάτευση, που τα «ουάου» και τα «για μας δεν υπάρχει τρόικα» ήταν το εθνικό μας επιχείρημα.
Στην απάντηση λοιπόν Στουρνάρα, για ποια παράλειψη εγκαλείται, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έλεγε στην ΕΚΤ ότι «είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας», ο ερωτών βουλευτής τού απάντησε σχεδόν απλοϊκά: «Είναι δυνατόν να γίνεται οικονομικός στραγγαλισμός λόγω μιας δήλωσης υπουργού;». Δηλαδή, μια δήλωση του διοικητή της ΤτΕ θα ήταν ισχυρότερη από μία δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας; Μάλλον όχι.
Πόσω μάλλον όταν ο κ. Βαρουφάκης δεν αρκέστηκε ποτέ σε μία δήλωση. Αντιθέτως, ήταν λαλίστατος, on και off κάμερας, είτε μιλούσε σε υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είτε σε δημοσιογράφους είτε στον Ντάισελμπλουμ ή τον Σόιμπλε. Πέρα από αυτό όμως, μια δήλωση ενός πρωθυπουργού ή ενός υπουργού Οικονομικών μιας χώρας που έχει ανάγκη τα χρήματα των άλλων, μπορεί πράγματι να προκαλέσει πολιτική χιονοστιβάδα. Θυμηθείτε αντίστοιχες «ιστορικές» δηλώσεις που έφεραν τη χώρα σε δύσκολη θέση ή κλόνισαν τις όποιες σχέσεις εμπιστοσύνης υπήρχαν.
Από το «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», μέχρι τον «Τιτανικό», ή ακόμα και το «Go back, κυρία Μέρκελ». Αλλά όπως είπαμε, τα πάντα είναι θέμα κοσμοθεωρίας. Απλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει ποια είναι η δική της. Κάνει πολιτική ή οικονομική διαπραγμάτευση; Ρητορικό το ερώτημα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου