Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΑ ΟΣΑ τεκμηριωμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο παραιτηθείς αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εγείρουν μείζονα πολιτικά, ηθικά και ποινικά ζητήματα. Ο κ. Αγγελής όταν παραιτήθηκε, είχε πει «εγώ δεν πρόκειται να πάω στη φυλακή, φορτώνοντάς μου τα λάθη της έρευνας Novartis». Τώρα, μετά τα όσα λέει, δημιουργεί έναν ολόκληρο κατάλογο προσώπων, τα οποία τώρα μάλλον θα πρέπει να κάνουν την ίδια σκέψη, που είχε κάνει προ μηνών ο κ. Αγγελής.
Ο ΤΕΩΣ αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην ανακοίνωσή του κατονομάζει έναν υπουργό και φωτογραφίζει έναν άλλον ως λεπτομερείς γνώστες όλων των «στιγμών» της Novartis. Τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου -ο οποίος, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε «γνώση του θέματος» και από τότε που ήταν γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου- και τον Ρασπούτιν. Είναι ο «γνωστός άγνωστος» πρωτομάστορας της σκευωρίας. Του οποίου το όνομα το ξέρουν όλοι και πλέον είναι θέμα χρόνου να βγει και να αποκαλυφθεί-συστηθεί ο ίδιος. Είναι ο άνθρωπος που είχε καταγγελθεί από άλλη παραιτηθείσα ανώτατη εισαγγελική λειτουργό ως ο Ρασπούτιν, που είχε πει το περίφημο,… κάνε δίωξη και «να πάει παρακάτω να αθωωθεί». Το ίδιο ακριβώς λέει-επιβεβαιώνει τώρα και ο Ι. Αγγελής, μιλώντας για «ειλημμένη απόφαση για άσκηση ποινικών διώξεων όπως-όπως, fast track».
ΔΕΝ ΕΧΕΙ περάσει πολύς καιρός από τότε που συγκεκριμένες εφημερίδες και sites απευθείας συνδεδεμένα με τα «υπόγεια» του Μ. Μαξίμου προανήγγειλαν μέρα παρά μέρα την άσκηση διώξεων εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Αναρωτιέται κανείς αν οι συγκεκριμένοι συνένοχοι σε αυτή την αθλιότητα «ήταν στο κόλπο» ή απλώς ήταν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» της υπόθεσης. Κι αυτό θα φανεί στο μέλλον.
ΑΠΟ τον κ. Αγγελή κατονομάζονται επίσης ως γνώστες και συνεργοί στους λάθος χειρισμούς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όπως και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη με τους δύο βοηθούς της. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν κι άλλα στόματα και να γίνουν γνωστά τα ονόματα κι άλλων ανώτατων και ανώτερων δικαστικών, οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την υπόθεση. Οπως και τα ονόματα τουλάχιστον άλλων δύο υπουργών, οι οποίοι φέρονται να έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στο στήσιμο και τις μεθοδεύσεις αυτής της σκευωρίας. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα λόγω του ασυγκράτητου χαρακτήρα του παρασύρθηκε πολλές φορές και μίλησε δημοσίως, προαναγγέλλοντας διώξεις ή εκδίδοντας καταδικαστικές αποφάσεις.
ΥΠΑΡΧΕΙ και ο «σιωπηλός υπουργός». Ο Στ. Κοντονής που ήταν, όταν «έσκασε» το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», υπουργός Δικαιοσύνης. Ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία (ανασχηματισμός) απομακρύνθηκε από το υπουργείο, παραδίδοντας στον Μ. Καλογήρου. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα πει, όταν αποφασίσει μόνος του ή κληθεί να μιλήσει. Και υπάρχει και ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος τη μέρα που «έσκασε» το «μέγα σκάνδαλο» συνελήφθη να «κόβει βόλτες» στον Αρειο Πάγο. Και ο οποίος διατηρεί στενότατες προσωπικές σχέσεις με την επικεφαλής των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης κ. Μ. Παπασπύρου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, είχε γνώση των τεκταινομένων.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ η συνολική εικόνα, τώρα που έχει «ξηλωθεί το πλεκτό» αρκετά, αλλά όχι τελείως ακόμα; Τουλάχιστον 5-6 υπουργοί, απ’ αυτούς που ήταν προσωπική επιλογή του Α. Τσίπρα και ήταν πολύ κοντά του για τουλάχιστον 4 από 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του, ήξεραν. Οπως ήξεραν και η τέως διευθύντρια του νομικού του γραφείου κ. Β. Θάνου, αλλά και τουλάχιστον 4-6 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στις νευραλγικές θέσεις που κατέχουν, με δική του απόφαση. Είναι λοιπόν δυνατόν να ήξεραν όλοι αυτοί και να μην ήξερε ο Α. Τσίπρας;
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Το μόνο «κρυφό πρόγραμμα» είναι του ΣΥΡΙΖΑ
Αφού η κυβέρνηση εξάντλησε την προπαγάνδα και τα fake news -μέχρι στιγμής- κι αφού δεν της βγαίνει το αφήγημα της κανονικότητας που προσπάθησε να αντιγράψει στο «νέο πρόγραμμά» της, επέστρεψε στο μόνο αφήγημα το οποίο κατέχει, όπως κανένας άλλος: Τη διαστρέβλωση των θέσεων των πολιτικών αντιπάλων του και την κινδυνολογία.
Ακούγονται έτσι «ιστορίες με φίδια», που ξεκινάνε από ότι «με τον Μητσοτάκη θα δουλεύετε 7 μέρες την εβδομάδα» και μάλιστα με «μειωμένες αποδοχές» (αφού θα κοπούν τα επιδόματα…) και φτάνουν έως τις «μαζικές απολύσεις που ετοιμάζεται να κάνει» (παρά τις επανειλημμένες προσωπικές διαψεύσεις του…). Κι όλα αυτά -μαζί με τις άλλες υπερβολές, που κάνουν ακόμα την… «αιχμάλωτη χελώνα» του Καστελλόριζου να γελά- εντάσσονται στο κατά ΣΥΡΙΖΑ περίφημο «κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ.». Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αποδείξουν αν υπήρχε ή όχι «κρυφό πρόγραμμα». Μέχρι τώρα όμως είναι γνωστό ποιος πράγματι είχε κρυφό πρόγραμμα. Κι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο οποίος μιλώντας για το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», εννοούσε τη συντριβή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, αλλά και τη φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης. Μιλώντας για το σκίσιμο των μνημονίων εννοούσε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Μιλώντας για «υπερήφανο όχι» στο δημοψήφισμα, εννοούσε ένα «ταπεινωμένο ναι». Και στέλνοντας… back τη… madam Μέρκελ, εννοούσε, «πάρε, κυρά μου, τη δημόσια περιουσία της χώρας για 99 χρόνια»…
Προς το ΚΙΝΑΛ ο Κοτζιάς
Με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες κόπηκαν από το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δύο βασικά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δύο της «παλιάς φρουράς», από την οποία, όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός, θέλει να «απαλλαγεί».
Τόσο ο Π. Κουρουμπλής, όσο και ο Ν. Κοτζιάς που πίεζαν για μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας «έφαγαν πόρτα» από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα. Κι έτσι ο μεν Π. Κουρουμπλής που απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής θα επιδοθεί στο κυνήγι του σταυρού, για να επανεκλεγεί βουλευτής. Ο Ν. Κοτζιάς, αντιθέτως, φαίνεται ότι διαχωρίζει πλήρως τα «τσανάκια του» από τον Α. Τσίπρα. Οι πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται σε επαφή με το ΚΙΝΑΛ, με κύριο στόχο να ενισχύσει τη θέση του Π. Γερουλάνου, με τον οποίο διατηρεί στενή πολιτική σχέση…
Και ο Αλέκος;
Ενδιαφέρον για το Επικρατείας έχει δείξει και ο Α. Φλαμπουράρης, που είναι και μέντορας του Α. Τσίπρα. Ομως οι εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας είναι σίγουρα τρεις και πιθανώς 4. Οι δύο είναι «καπαρωμένες» από την Ε. Αχτσιόγλου και τον Π. Σκουρλέτη. Αν αποδεχθεί ο τέως ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί επικεφαλής. Υπάρχει και η «πολιτική υποχρέωση» που λέγεται Ε. Αποστολάκης. Υπάρχει και η «Προοδευτική Συμμαχία», υπάρχουν και τα υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ. Τα ονόματα των Ν. Μπίστη, Θ. Θεοχαρόπουλου και Δ. Χατζησωκράτη ακούγονται πιο έντονα, αλλά όλα αυτά είναι πάρα πολλά για τις μόλις 4 εκλόγιμες θέσεις που αναμένεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.
Απορία
Μετά τις αποκαλύψεις Αγγελή, μπορεί ο κ. Καλογήρου να παραμείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου