Γράφει ο Ανδρέας Τσώκος
Η σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος λοιπόν δεν αποτελεί μια ακόμα μέρα ευαισθητοποίησης, αλλά είναι στην ουσία ένα ετήσιο καμπανάκι κινδύνου, προκειμένου η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει ρότα.
Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση 27 εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών, η υγεία των ανθρώπων θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε έξαρση της μετάδοσης λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών, αλλά και καταστάσεις όπως ο σημερινός τρόπος ζωής δημιουργούν συνθήκες έντασης των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών.
Πώς όμως, ένας πλανήτης που αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και έχει την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης ως βάση των περισσότερων πια πολιτικών, συνεχίζει να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους με τέτοιο τρόπο ώστε να υπονομεύει τη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές; Η απάντηση παραμένει μια δύσκολη εξίσωση διεθνώς, αλλά όχι και τόσο δύσκολη αν προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε γύρω μας, στην Ελλάδα, στον τόπο μας, στη Δυτική Αττική.
Περπατώντας κανείς τους Δήμους της περιοχής, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλες προοπτικές έχει αυτός ο τόπος. Κι’ όμως, ώρες – ώρες νομίζεις πως βρίσκεσαι σε έναν τόπο μακριά από τις εξελίξεις και όχι σε μια περιοχή που απέχει μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ξεχωρίζω δυο πράγματα από τις συζητήσεις που κάνω στην περιοχή: Την έλλειψη υποδομών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα αντιπλημμυρικά καθυστέρησαν για πολλά χρόνια με ολέθριες συνέπειες, ενώ μια βόλτα στο παράκτιο μέτωπο αποτυπώνει χαρακτηριστικά το μεγαλείο της εγκατάλειψης με σχεδόν 46 πλοία – οικολογικές βόμβες να σαπίζουν για χρόνια μολύνοντας την περιοχή.
Επιπλέον, συνολικά στην Αττική σήμερα το 90% των απορριμμάτων οδηγούνται σε ταφή χωρίς καμία επεξεργασία, ενώ μόλις το 10% ανακυκλώνεται. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι πολίτες της Αττικής θα αντιμετωπίσουμε, μια υγειονομική βόμβα: Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) της Φυλής, η μεγαλύτερη ανοικτή χωματερή της Ευρώπης, εξαντλεί τις δυνατότητες του. Το 2020, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα μπορεί να δεχτεί άλλα απορρίμματα. Ήδη, η βιολογική αντοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, δοκιμάζεται και η περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια νέα χωροταξική πολιτική που θα προστατεύει το Περιβάλλον, θα προωθεί τις επενδύσεις, θα δίνει αξία στην περιουσία μας και θα βελτιώσει τις ζωές μας. Από το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας για τη χώρα που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλω να σταθώ σε ορισμένα σημεία που θα δώσουν την αναγκαία ώθηση για την επανεκκίνηση της Δυτικής της Αττικής:
– Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εντός 4 ετών έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι ιδιώτες, να γνωρίζουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης για κάθε περιοχή, να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ σχεδίων και να διευκολύνεται η πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής.
– Προώθηση Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων σε κρίσιμους τομείς (τουρισμός, logistics, ορυκτοί πόροι, αναθεώρηση Βιομηχανίας, ΑΠΕ και Υδατοκαλλιέργειες) .
– Σύνδεση κατηγοριών χρήσεων γης με τους κωδικούς δραστηριότητας της εφορίας (ΚΑΔ) ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να γνωρίζει αυτόματα πού μπορεί να ασκήσει τη δραστηριότητα που επιθυμεί.
– Μόνο από το 2015 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταβάλει σε πρόστιμα 104 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατ. για τα αστικά λύματα στο Θριάσιο (C-328/16). Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί και τα χρήματα από τα πρόστιμα οφείλουμε να διατεθούν για υποδομές.
Το πρόγραμμα διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας από τη Νέα Δημοκρατία λαμβάνει υπόψη του όλα τα παραπάνω. Είναι πια αποδεκτό από όλους πως η Δυτική Αττική επιβαρύνθηκε περιβαλλοντικά για δεκαετίες και σήμερα το πληρώνουν οι κάτοικοι της.
Αυτή την παραδοχή έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί να την αντιστρέψουμε. Ήδη η προοπτική της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 έδωσε ένα πρώτο σύνθημα κινητοποίησης. Και είναι υποχρέωση όλων μας να πιέσουμε, ώστε το «Μετάβαση στην ΕYφορία» να μη μείνει ως σύνθημα της διοργάνωσης αλλά να σηματοδοτήσει μια κυριολεκτικά νέα εποχή για τη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Αττικής.
*O Ανδρέας Τσώκος είναι Γεωλόγος MSc, ΝΔ Δυτικής Αττικής