Το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και γυναικείων οργανώσεων. Πλέον, αποφάσισαν να μιλήσουν και γυναίκες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες που ψήφισαν τις διατάξεις για να έρθουν εν τέλει προς ψήφιση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο λαός.
Γιατί τόσες αντιδράσεις;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το ισχύον άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι ο βιασμός είναι κακούργημα το οποίο τιμωρείται ως εξής:
1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.
2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών
Είναι προφανές πως υπάρχουν τεράστια κενά στο ισχύον νομικό πλαίσιο για τα θύματα του βιασμού βάσει των προαναφερθέντων παραγράφων του άρθρου 336.
Αντί τα κενά να καλυφθούν, για ακόμα μία φορά, όπως άλλωστε συνηθίζεται στην Ελλάδα, γίνονται… τσαπατσοδουλειές, μπαλώματα, απλά για να αλλάξει κάτι το οποίο έπρεπε να είχε αλλάξει εδώ και καιρό.
Γιατί κάποιος βιάστηκε. Γιατί κάποιος πήρε ιδέες από ξένα νομικά συστήματα. Και γιατί κάποιοι άλλοι ψήφισαν χωρίς να διαβάσουν, επειδή έτσι τους είπαν.
Τι αλλάζει στο άρθρο 336 που ήρθε προς ψήφιση;
Ιδού
1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κίνδυνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη:
Στη συγκεκριμένη παράγραφο εντάχθηκε η φράση «κίνδυνος ζωής ή σωματικής ακεραιότητας» καθώς επίσης και η «επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης». Το κακούργημα εν προκειμένω αφορά τη σωματική βία, την απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής και ΜΟΝΟ, όχι την ψυχολογική βία.
2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις:
Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια προσθήκη.
3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών:
Εδώ εισάγεται η λέξη «γενετήσια».
4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών:
Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια προσθήκη. Το πρόβλημα είναι πως έχουμε θάνατο και η ποινή δεν είναι ισόβια, δηλαδή 20 χρόνια, αλλά δίνεται η δυνατότητα των τουλάχιστον δέκα. Οπότε ο δικαστής μπορεί να επιβάλλει πρωτόδικα δέκα και η ποινή να μειωθεί αισθητά στο Εφετείο. Άρα υπάρχει το «παραθυράκι» των δέκα με τις «ευλογίες» του κράτους.
5. Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών:
Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια προσθήκη. Μια προσθήκη-τερατούργημα.
Αρχικά τα άρθρα επικεντρώνονται στη βία, για συναίνεση στην σεξουαλική πράξη δεν γίνεται λόγος.
Και που είναι το πρόβλημα θα διερωτηθούν κάποιοι. Θα δώσω απάντηση με το εξής παράδειγμα:
Η Ελένη ζει στην Κω και βιάστηκε από δύο άτομα. Δεν έφερε αντίσταση, «πάγωσε» γιατί την απείλησαν πως θα ανεβάσουν φωτογραφίες της στο διαδίκτυο στις οποίες είναι γυμνή. Γυρίζει συντετριμμένη σπίτι της και κάνει καταγγελία. Οι δράστες οδηγούνται στο δικαστήριο και ισχυρίζονται πως ΔΕΝ έφερε αντίσταση, οπότε ΔΕΝ βιάστηκε. Όμως βιάστηκε διότι δεν ήθελε. Και αυτό είναι το πρόβλημα.
Εδώ ανακύπτει ακόμα ένα «κενό» του νέου Ποινικού Κώδικα. Γίνεται λόγος για ψυχολογική βία, αλλά αν κάποιος βιαστεί με τη χρήση της, ο δράστης είναι αντιμέτωπος με πλημμέλημα.
Την πέμπτη προσθήκη-τερατούργημα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις, που ο βιασμός μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Πρόκειται για τον βιασμό που επιτυγχάνεται με απειλή παράνομης πράξης, δηλαδή ψυχολογικής βίας. Αντί σε αυτές τις περιπτώσεις ο δράστης να βρίσκεται αντιμέτωπος με κακούργημα, θα φυλακίζεται από τρία έως πέντε χρόνια.
Πρακτικά, αν οποιοσδήποτε πει σε μία γυναίκα ή έναν άνδρα «θα κάνουμε σεξ αλλιώς θα σε ξεφτιλίσω στέλνοντας γυμνές φωτογραφίες στην οικογένεια/τα παιδιά/τη δουλειά σου, θα κάνουμε σεξ αλλιώς θα σκοτώσω τη μάνα σου, θα κάνουμε σεξ αλλιώς θα σε ρίξω από τον τέταρτο όροφο» είναι καλυμμένος σε περίπτωση που η γυναίκα ή ο άνδρας ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ όχι ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ για να μην πάθει κακό, διότι για τον νέο Ποινικό Κώδικα έχει βιαστεί… λίγο!
Η σεξουαλική αξιοπρέπεια και η αυτοδιάθεση είναι ανθρώπινα δικαιώματα που δεν μπορεί κανείς να τα παραβιάζει. Σε μια κοινωνία που υπάρχουν αρκετοί φωστήρες οι οποίοι θεωρούν πως ο βιαστής έχει ελαφρυντικό επειδή το θύμα φορούσε φούστα ή του έκανε φιλοφρονήσεις, το να παρέχουμε νομική κάλυψη -μικρή μεγάλη δεν έχει σημασία- σε ένα βιαστή, ευγενικά θα το χαρακτηρίσω ανεπίτρεπτο. Ιδανικά ξεφτίλα.
Και ελπίζω να αποσυρθεί… χθες.