Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΤΗΝ πρώτη Κυριακή έφταιγε η συμμετοχή και τη δεύτερη η αποχή; Εφταιγε ότι δεν επικοινώνησαν σωστά το «θεσπέσιο» κυβερνητικό έργο; Ή μήπως το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το «έργο» κατείχε η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδύναμων; Εφταιγαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων με τις οποίες συνεργάζονταν ή πολύ απλά ότι ζούσαν σε έναν δικό τους κόσμο, όπου πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ… θριαμβεύει; Φταίνε οι πολίτες που δεν… κατάλαβαν τι ψήφισαν; Τελικά, χρειάζεται απλά «να ξέρεις να χάνεις» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας; Ή μήπως χρειάζεται να ζητήσουν όλοι «συγγνώμη από την κοινωνία», όπως δήλωσε ο Νίκος Φίλης;
ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί. Ουσιαστικά, όμως, για μια ακόμη φορά έχει επιβεβαιωθεί η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να ξεγελάς πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους για όλο τον καιρό».
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΤΟ μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν εκκωφαντικό και τις δύο Κυριακές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές. Μόλις δύο υποψήφιοί του πέρασαν στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ενώ στις δημοτικές εκλογές ήταν σαν να μην… συμμετείχε. Από την άλλη, η Ν.Δ. πέτυχε το πιο σαρωτικό αποτέλεσμα της τελευταίας 30ετίας. Στις ευρωεκλογές νίκησε σε 54 εκλογικές περιφέρειες και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μόλις έξι. Κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες, πέντε από τον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο γύρο σε τρεις περιφέρειες ο «επίσημος» υποψήφιος της Ν.Δ. αντιμετώπιζε τον «αντάρτη». Τέλος, η Ν.Δ. όχι μόνο κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, αλλά υποψήφιοί της νίκησαν και σε πόλεις που θεωρούνταν επί πολλά χρόνια «κάστρα» της Κεντροαριστεράς/Αριστεράς.
ΙΣΩΣ και να είναι απολύτως λογικό να βρίσκονται σε βέρτιγκο το Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη. Ισως και να μην έχει και ιδιαίτερο νόημα πια να αναγνωρίσουν τις αστοχίες και τις αποτυχίες τους μετά την κάλπη. Αυτό έχει νόημα μόνο όταν γίνεται πριν από τις εκλογές. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αποδοκιμασία της πολιτικής και των πολιτικών εκπροσώπων του, αλλά η επιδοκιμασία του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και των υποψηφίων τους.
ΣΤΙΣ κάλπες πλέον δεν κυριαρχεί η αρνητική ψήφος για την κυβέρνηση, αλλά η θετική ψήφος για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό θα επιβεβαιωθεί και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου