Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης
Η φράση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις γιατί παρέπεμπε στη γνωστή σε όλους μας φράση «Arbeit macht frei» και ανάγκασε τον Herbert Diess να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για την ατυχή επιλογή των λέξεων του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το 1873 κυκλοφορεί ένα μυθιστόρημα από τον Γερμανό φιλόλογο Λόρεντς Ντίφενμπαχ με τίτλο «Arbeit macht frei» στο οποίο οι τζογαδόροι και οι απατεώνες βρίσκουν την πορεία προς την αρετή μέσω της εργασίας. Λέγεται πως από τον τίτλο του βιβλίου έλκει την καταγωγή της η φράση Arbeit macht frei (Η εργασία απελευθερώνει), η οποία έγινε γνωστή από τη χρήση της ως σήμα της πύλης στο Αουσβιτς για να καταλήξει σήμερα να αποτελεί μια φράση υπενθυμιστικού χαρακτήρα για την απάνθρωπη συμπεριφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία η εργασία αποτελούσε μέσο υποταγής και εκμετάλλευσης ανθρώπινων ζωών που κατέληγαν να θανατωθούν.
Πίσω στη δική μας πραγματικότητα ο αγαπημένος δημοσιογράφος και εκδότης της κυβέρνησης, Κώστας Βαξεβάνης, επέλεξε να χρησιμοποιήσει σε ανάρτησή του τη σκοτεινή επιγραφή «Arbeit Macht Frei» προκειμένου να χαρακτηρίσει τις εξαγγελίες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, την Κυριακή που μας πέρασε. Η ανιστόρητη και προκλητικά ατιμωτική και ασεβής για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στο Αουσβιτς ανάρτηση αυτή του φιλοκυβερνητικού εκδότη της εφημερίδας «Documento», μεταξύ άλλων, προκάλεσε και έλλογη οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που εξέδωσε τη Δευτέρα και σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφερόμενη στον Κώστα Βαξεβάνη σημειώνει πως «Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού είναι απαράδεκτη γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας».
Το να ασκείς δημοσιογραφία με το Αουσβιτς είναι τουλάχιστον ευτελές. Το να χρησιμοποιείς το Αουσβιτς για να αντιπαρατεθείς πολιτικά και να πετάξεις κατά την προσφιλή τακτική σου λάσπη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τουλάχιστον προσβλητικό απέναντι στη μνήμη όλων εκείνων που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στο Αουσβιτς. Τα σκοτεινά σύμβολα είναι εκεί για να μας θυμίζουν τη φρίκη που συντελέστηκε στο όνομά τους και για να μας κάνει να μην το ξεχάσουμε ποτέ και μόνο για αυτό.
Από την έντυπη έκδοση