Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Από το 2015 που ανέλαβε τα ηνία της χώρας και μετά φρόντισε να «διορθώσει» τους προηγούμενους. Υπέγραψε τα πάντα μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, κατέγραψε υπερπλεονάσματα εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και για δύο χρόνια έριξε τη χώρα στα βράχια της ύφεσης.
Ακόμη και στη διετία 2017-2018, που καταγράφηκε αναιμική ανάπτυξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να την κατευθύνει υπέρ των πολλών και αδυνάμων, όπως διακηρύσσει ο πρωθυπουργός στον πολιτικό του λόγο. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν βασικός άξονας της δημοσιονομικής πολιτικής είναι η εκτίναξη της έμμεσης φορολογίας, που χτυπά ευθέως τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Τα εισοδήματα των περισσότερων οικογενειών μειώθηκαν στην περίοδο Τσίπρα, κι αυτό είναι που θα πληρώσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ενδιαφέρον ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο capital.gr, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα το 2018 έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από του 2010. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του ΕΦΚΑ, οι μέσες μικτές αποδοχές όλων των μισθωτών πλήρους ή μερικής απασχόλησης τον περασμένο Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 916 ευρώ, που σημαίνει καθαρά 769 ευρώ μηνιαίως. Σε σχέση με το 2015 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 6%, ενώ διευρύνθηκαν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Πλέον το 30% των εργαζομένων δουλεύει part time με μικτές αποδοχές 384 ευρώ (322 ευρώ καθαρά).
Ο κ. Τσίπρας, που έκανε πολιτική καριέρα καταγγέλλοντας τη γενιά των 700 ευρώ, έχει δημιουργήσει τη δική του γενιά των 380 ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έχασε απλώς όλους τους αναπτυξιακούς στόχους, αλλά και η αναιμική ανάπτυξη της περιόδου 2017-2018 δεν έφτασε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Επιπλέον, 650.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με 384 ευρώ, από 519.000 που ήταν το 2015 με μέσο μισθό 400 ευρώ.
Η αύξηση της απασχόλησης έγινε με μικρότερες αποδοχές, γι’ αυτό και δεν καταγράφηκαν πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της οικονομίας. Η αύξηση των φόρων και των εισφορών επιβάρυναν τις επιχειρήσεις, ενώ οι επενδύσεις το 2018 μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2017.
Οι μόνοι που εξασφάλισαν υψηλότερα εισοδήματα ήταν τα μέλη του κομματικού κράτους, που, ενώ πριν από το 2015 καταριόντουσαν τις καριέρες, τώρα κυκλοφορούν στα υπουργικά γραφεία και στα κυβερνητικά κτίρια εισπράττοντας μέχρι και την τελευταία υπερωρία.
Η κυβέρνηση απέτυχε στη δημιουργία εισοδημάτων, κι αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί με ψευτοπαροχές της τελευταίας στιγμής.
Η Moody’s χαιρετίζει τους πιο εύκολους πλειστηριασμούς
Στην τελευταία του έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε «θετικό πιστωτικό γεγονός» το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καταρρίπτοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «ασπίδας» για τους δανειολήπτες. «Ο νόμος επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, περιορίζει τη γραφειοκρατία και βελτιώνει το συνολικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις», αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα της Moody’s, που εκτιμά ότι «η εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, καθώς θα ενισχύσει το βάθος των δεδομένων που είναι διαθέσιμα για ανάκτηση εγγυήσεων». Είναι σαφές ότι και με το νέο πλαίσιο χιλιάδες δανειολήπτες θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα των κατασχέσεων και των μαζικών πλειστηριασμών.
Ποιοι Podemos;
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης θεωρείται από τα μετριοπαθέστερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν απέφυγε να πέσει στην παγίδα της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής. Σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο του news247 τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών, ο κ. Χαρίτσης ανέγνωσε δύο μηνύματα: την «καταβαράθρωση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της Ν.Δ., και τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο έκανε αριστερή στροφή». Για τους Podemos ούτε μία λέξη παρηγοριάς από τον υπουργό. Πάντως, τους καταλαβαίνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα υποστούν βαριά ήττα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά θα καμαρώνουν για τη νίκη τους στην Ισπανία.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου