Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Εχει επιτεθεί εναντίον του Γιούνκερ που σήμερα λατρεύει, εναντίον της Μέρκελ που σήμερα θεωρεί σύμμαχό του, εναντίον του Ολάντ που κάποτε αποκαλούσε υποτιμητικά «Ολαντρέου». Το γεγονός βέβαια ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εναντίον των οποίων έχει καταφερθεί κατά τη διάρκεια των οβιδιακών μεταμορφώσεών του είναι εκείνοι που τελικά απέτρεψαν το Grexit, διόλου δεν τον απασχολεί.
Θυμήθηκε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός εκείνη τη μέρα του 2015 που βρέθηκε στο Στρασβούργο, στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την «περιφρόνηση Βέμπερ» αφού όταν οι άλλοι τον άκουγαν, εκείνος είχε κατεβάσει τα ακουστικά του για να μην μεταφράζεται η ομιλία του. Δεν θυμήθηκε όμως ποιοι ήταν εκείνοι που τον στήριζαν τότε. Εκτός από τον Πιτέλα των Ευρωσοσιαλιστών και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, τον υποστήριζαν όλοι οι ακραίοι της Ευρώπης. Του θυμίζουμε ότι συγχαρητήρια του έδωσαν ο Φάρατζ και η Λεπέν. «Ησασταν γενναίος που διεξαγάγατε το δημοψήφισμα ενώ οι νταήδες της Ευρώπης σας έλεγαν το αντίθετο. Κύριε Τσίπρα, η χώρα σας δεν έπρεπε ποτέ να είναι μέλος του ευρώ. Το ξέρετε αυτό», είπε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ευθύνεται για την τραγωδία που βιώνει η Μ. Βρετανία με το Brexit. «Χαρήκαμε πολύ με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», είπε και η Λεπέν.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ακόμα και οι Πράσινοι ήταν εναντίον του: «Δημοκρατία και Πούτιν δεν συνδυάζονται», του είπε η εκπρόσωπος των Πράσινων Ρεμπέκα Χαρμς. Οσο για τον Μάνφρεντ Βέμπερ -που μια χαρά άκουγε- είχε πει κάτι που ο Ελληνας πρωθυπουργός απλά το προσπέρασε: «Είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μας είπε τρομοκράτες και μας απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Περίμενα να ζητήσει συγγνώμη ο Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά δεν το έκανε».
Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλε τη χώρα σε μια τεράστια περιπέτεια, από την οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει εξέλθει. Μπόλιασε τον ελληνικό λαό με αντιευρωπαϊκά αισθήματα, εκβίασε με το Grexit, το οποίο τελικά της γύρισε μπούμερανγκ, προκάλεσε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και γύρισε την οικονομία δεκαετίες πίσω. Και τι κέρδισε; Η απάντηση διά στόματος Γιούνκερ (εκτός και αν τον αμφισβητούν ακόμα): «Είναι εξαιρετικό κατόρθωμα, από τη μία οι Ελληνες να απορρίπτουν ένα κείμενο, με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα, και έναν μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι πραγματικό κατόρθωμα»…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου