Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Ολοι πειραματίζονταν με τους μαθητές – υποψήφιους φοιτητές. Βάζουν μαθήματα, βγάζουν μαθήματα, καταργούν τις δέσμες, φτιάχνουν πεδία και άντε πάλι από την αρχή. Δημοφιλές θέμα οι Πανελλαδικές. Αυτό «πουλάει» με αυτό… παίζουν.
ΚΑΝΕΙΣ τους δεν ασχολήθηκε ποτέ με το εκπαιδευτικό σύστημα που ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και ολοκληρώνεται στη Γ’ Λυκείου. Τι κατάφεραν; Την υποβάθμιση των σχολείων και την υπερφροντιστηριοποίηση. Οι μαθητές πλέον από το Δημοτικό… τρέχουν σε «κέντρα μελέτης» και όσο ανεβαίνουν τις τάξεις τόσο αυξάνονται οι ώρες στο φροντιστήριο ή στα ιδιαίτερα μαθήματα.
Ο Κώστας Γαβρόγλου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των υπουργών Παιδείας. Μόνο που η «μεταρρύθμιση» που υλοποιεί μέσα από το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες έχει τόσες πολλές… πρωτοτυπίες που θα δημιουργήσει μπάχαλο. Ουσιαστικά φέρνει την απόλυτη «απορρύθμιση». Ισως πρόκειται για το μεγαλύτερο «έγκλημα» της κυβέρνησης μετά από το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.
ΚΑΤ’ αρχάς καταργεί όλα τα ΤΕΙ και συγχωνεύει τα τμήματά τους με πανεπιστημιακές σχολές. Και πώς γίνεται αυτή η «ανωτατοποίηση». Χωρίς σχέδιο, χωρίς χρήματα, απλά με μια «σφραγίδα». Αλλάζουν οι πινακίδες των τμημάτων και σε μια ημέρα από ΤΕΙ γίνονται ΑΕΙ. Γραφικότητες. Την ώρα, μάλιστα, που η χώρα θα έπρεπε να επενδύσει στην τεχνολογική/τεχνική εκπαίδευση, εκείνος την υποβαθμίζει διά της… ανωτατοποίησης. Ενώ, βέβαια, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τα επαγγελματικά δικαιώματα των «νέων τμημάτων». Παράλληλα, ιδρύει πολυτεχνικές σχολές σε κάθε πόλη και χωριό υποβαθμίζοντας στην ουσία και τους μηχανικούς.
ΤΟ φετινό μηχανογραφικό αλλάζει σε ποσοστό σχεδόν 60%, αν είναι δυνατόν, μόλις 58 ημέρες πριν οι μαθητές καθίσουν στα θρανία για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Ναι αυτό είναι ένα ρεκόρ για τον Γαβρόγλου, πιθανότατα παγκόσμιο. Οπως, επίσης, ρεκόρ είναι και το ότι μένουν στην ουσία ξεκρέμαστοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα παιδιά αυτά επέλεξαν πριν από τρία χρόνια να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ, ώστε να σπουδάσουν σε κάποιο ΤΕΙ. Και έρχεται ο «Αϊνστάιν» με τη «θεωρία της… ασχετοσύνης» και τους λέει δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις ότι πλέον δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ. Χωρίς, μάλιστα, στο νομοσχέδιο να προβλέπεται πως θα εισαχθούν στα νέα ΑΕΙ.
ΚΑΙ συγχρόνως το νομοσχέδιο φέρνει πλήρη ανατροπή στο σύστημα εισαγωγής από την επόμενη χρονιά. Δημιουργεί «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές που θα βαφτίζονται έτσι ανάλογα με το πλήθος προτιμήσεων των μαθητών. Για τις «κόκκινες» το παλιό σύστημα φέρνει ελάχιστες αλλαγές. Στις «πράσινες», όμως, η εισαγωγή υποτίθεται πως θα γίνεται με κριτήριο τις ενδοσχολικές εξετάσεις και τους σχολικούς βαθμούς. Το νέο σύστημα είναι πλήρως διαβλητό. Και επειδή ο Κώστας Γαβρόγλου είχε μιλήσει για fake news και εισαγγελείς, είναι βέβαιο πως σε μια κανονική χώρα θα είχε παρέμβει εισαγγελέας για το τερατούργημα που δημιουργεί, το οποίο γκρεμίζει κάθε έννοια ισότητας και ισονομίας των εξεταζομένων. Γνωρίζοντας, βέβαια, τις αντιδράσεις ο υπουργός Παιδείας «εξαφάνισε» από το νομοσχέδιο τις διατάξεις για εισαγωγή σε «πράσινες» σχολές. Το «πραξικόπημα» θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα ή υπουργική απόφαση.
ΑΛΛΑ τον υπουργό δεν φαίνεται να τον νοιάζει για το μπάχαλο που θα προκαλέσει. Ετσι κι αλλιώς, όπως ο ίδιος δήλωσε, σε λίγους μήνες θα βρίσκεται εκτός πολιτικής. Μόνο που οι μαθητές θα ταλαιπωρούνται μη μπορώντας να κατανοήσουν τη «θεωρία της… ασχετοσύνης» του.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου