Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο πρώην σερβιτόρος είχε το προνόμιο να συνοδεύει τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2015 στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Καισαριανής μαζί με την οικογένεια Παππά, να βρίσκεται στους διαδρόμους του Μαξίμου τη νύχτα του δημοψηφίσματος και να στοιχηματίζει για το αποτέλεσμα των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ένα χαρτί κάτω από το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Κι όμως, στην κυβέρνηση, μετά τα νέα δημοσιεύματα για το ρόλο του Πετσίτη στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE, παριστάνουν ότι δεν τον ξέρουν.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τον Δεκέμβριο σε δηλώσεις του «Στο Κόκκινο», δεν αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον Πετσίτη (αυτό έλειπε με τόσες φωτογραφίες μαζί) και υποστήριξε ότι «υπήρξε συνεργασία σε εθελοντική βάση, αλλά αργότερα απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση». Ο κ. Παππάς, μάλιστα, κάλεσε τον Πετσίτη να απαντήσει ο ίδιος για την πορεία του, προφανώς απορώντας για τη μετάλλαξή του, ενώ σε συνέντευξή του χθες στο News24/7 είπε ότι από το 2016 και μετά έπαψε να είναι συνεργάτης του.
Ακόμη πιο αποστασιοποιημένος από τα πεπραγμένα του «Μανόλο» εμφανίσθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι «ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο, από ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη και όλα θα ελεγχθούν». Και ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τον ισχυρισμό του Νίκου Παππά ότι σχετίσθηκε με επιχειρήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρούστηκε ανοικτά.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η νέα γραμμή άμυνας του Μαξίμου είναι ότι ο Πετσίτης λειτούργησε ως ιδιώτης, για λογαριασμό επιχειρήσεων, και δεν είχε καμία σχέση με την κυβέρνηση της Αριστεράς. Εάν συνεχιστούν οι αποκαλύψεις, μπορεί να ισχυριστούν ότι ψήφισε και τον Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο δρόμος που ακολούθησε ο κ. Πετσίτης -για να χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του κ. Τζανακόπουλου- δεν ήταν «ιδιωτικός», αλλά περνούσε μέσα από μπίζνες που συνδέονταν με κρατικό χρήμα. Ο «Μανόλο» επισκεπτόταν τη διοίκηση της ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος του Μαξίμου», αλλά λάμβανε χρυσές αμοιβές από τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Η εκτίναξη των χρεών της ELFE, που ανήκει στις εταιρίες του Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ είναι υπόθεση που αφορά κρατικό χρήμα και όχι ιδιωτικές διαφορές, γι’ αυτό είχαμε την άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία.
Ο Πετσίτης ως «ιδιώτης» λάμβανε χρήματα από εταιρία που αναλάμβανε την πρακτόρευση αθλητικών γεγονότων σε τηλεοπτικά δίκτυα. Το όνομά του βρέθηκε μέχρι και στις λίστες της FIFA, που ερευνώνται από την ελβετική δικαιοσύνη, για τα δικαιώματα του Μουντιάλ. Οι αμοιβές του Πετσίτη από εταιρίες διαχείρισης αθλητικών γεγονότων δεν είναι ακριβώς από τον «ιδιωτικό τομέα», αλλά συνδέονται με τη δυνατότητα που είχε ο «Μανόλο» να επηρεάζει αποφάσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα. Και ο Νίκος Παππάς, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, θα έπρεπε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο δίδονταν οι αμοιβές στον Πετσίτη από τους μιντιάρχες, αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Οταν, για παράδειγμα, η ΕΡΤ πληρώνει δικαιώματα για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και εμφανίζεται κάπου στη διαδρομή ο Πετσίτης, αυτό δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, όπως απεγνωσμένα προσπαθούν να μας πείσουν από το Μαξίμου.
Ο δρόμος του Πετσίτη θα ήταν δικός του εάν από το 2015 και μετά συνέχιζε να πουλάει πίτσες, όπως έκανε μέχρι το 2014. Ομως, επί κυβέρνησης Τσίπρα ο «Μανόλο» ακολούθησε το δικό του «αμερικανικό όνειρο» και ανακάλυψε τη μεγάλη ζωή αποκτώντας επαφές με ισχυρούς ανθρώπους του χρήματος και έχοντας πρόσβαση σε κραταιές ΔΕΚΟ. Και, όλως τυχαίως, βρισκόταν πάντα κοντά στις φωτογραφίσεις του πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών του…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου