Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος με μια προμελετημένη κίνηση «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Μ. Πετσίτη και τον πέταξε στο «λάκκο των λεόντων». Σε μια προσπάθεια να βγάλει από το κάδρο το Μ. Μαξίμου, αφήνει τον «Μανόλο» μόνο του εναντίον όλων. Η δε Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με μια μάλλον «ακαταλαβίστικη» ανακοίνωση, ενώ προσπαθεί να διαψεύσει τα δημοσιεύματα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις, ουσιαστικά τις επιβεβαιώνει, την ίδια στιγμή που μέσα στην ταραχή της παραβιάζει η ίδια την αρχή της μυστικότητας της έρευνας. Η Αρχή, της οποίας προΐσταται η κ. Ζαΐρη, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει έρευνα για ΔΕΠΑ-Πετσίτη και κάνει γνωστό για πρώτη φορά επισήμως ότι υπάρχει ενδιάμεσο ενημερωτικό-πόρισμα.
Η ΑΡΧΗ για το βρόμικο χρήμα επιχειρεί να μεταθέσει το κέντρο βάρους των αποκαλύψεων στην παραβίαση της μυστικότητας της έρευνας, τη στιγμή που η ίδια η ανακοίνωση δίνει νέα και απόρρητα στοιχεία. Και βέβαια «ξεχνά» ότι περίπου προ μηνός με επιστολή της προς το «Βήμα» είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη! Το πιο εντυπωσιακό όμως σε αυτήν την ανακοίνωση είναι η καθαρή πολιτική στόχευσή της. Και είναι τόσο καθαρή, ώστε έρχεται και συμπίπτει με τα χθεσινά λόγια του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε για fake news, χωρίς να πει τι και γιατί είναι fake news. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες». Πέραν τούτου, ουσιαστικά ουδέν. Ποιες ακριβώς πληροφορίες είναι «διαστρεβλωμένες»; Οτι μετατέθηκε αδικαιολόγητα και ουσιαστικά μπήκε στο «ψυγείο» το στέλεχος της Αρχής, που είχε σημαντική ευθύνη στην έρευνα; Ή ότι βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς του Μ. Πετσίτη που ανοίχθηκαν; Η ανακοίνωση σκοπίμως αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στα δύο μείζονα θέματα που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις και μιλά γενικώς και αορίστως για «διαστρέβλωση». Οπως και ο κ. Τζανακόπουλος. Σε σημείο μάλιστα ώστε να υποθέσει κανείς ότι το Μ. Μαξίμου και η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ήρθαν σε συνεννόηση πριν μιλήσουν χθες και εκπέμψουν το ίδιο ακριβώς αστήρικτο μήνυμα.
ΥΠ’ ΑΥΤΗΝ την έννοια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αίτημα που διατύπωσε χθες επισήμως η Ν.Δ. για άμεση κλήση της κ. Αννας Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα όσα γνωρίζει για τα σκάνδαλα του τριγώνου Πετσίτη-Λαυρεντιάδη-Αρτεμίου όσο και για το λόγο αποπομπής του διευθυντικού στελέχους της Αρχής που τα διερευνούσε. Η παρουσία της κ. Ζαΐρη ενώπιον της Επιτροπής μπορεί πράγματι να δώσει απαντήσεις σε πολλά ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες κάνουν λόγο για αιφνίδια κινητικότητα στην Αρχή, προκειμένου να κλείσουν δυο «βαριές» πολιτικά υποθέσεις, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές, ενώ δεν φαίνεται να έχει βρεθεί τίποτα. Οι δύο υποθέσεις είναι της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη και του Κ. Σημίτη. Παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους που έγιναν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρήματα σε λογαριασμούς ή κάποιο άλλο ενοχοποιητικό στοιχείο. Η επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών μπορεί να ερμηνευτεί και ως προσπάθεια «εξευμενισμού» και «ανταποδοτικής εξισορρόπησης», όπως εκτίμησε ανώτατος δικαστικός.
ΤΟΝ ΙΔΙΟ πανικό που εκπέμπει η Αρχή, εκπέμπει όμως και το Μ. Μαξίμου. Ο καταφανώς προσχεδιασμένος χθεσινός χειρισμός του κ. Τζανακόπουλου, στην αγωνία του να «αποκόψει» τον Μ. Πετσίτη από τους Α. Τσίπρα και Ν. Παππά, έπεσε σε παγίδα: Ομολόγησε για πρώτη φορά, έστω κι εμμέσως, ότι ο «Μανόλο» υπήρξε άνθρωπος του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού που μπαινόβγαινε στο Μ. Μαξίμου. Τι άλλο σημαίνει άραγε η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου «ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο, από ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη(…)»; Είναι προφανές ότι μέχρι… κάποιου σημείου ο κ. Πετσίτης πριν κάνει τις «δικές του επιλογές» και «τραβήξει το δρόμο του» ήταν στον ίδιο δρόμο και στην ίδια παρέα του Μ. Μαξίμου.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
ΑΛΛΩΣΤΕ, και η «επιχειρηματολογία» που έχει δημιουργηθεί από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μ. Μαξίμου προδίδει πανικό και δεν διεκδικεί δάφνες σοβαρότητας και πειθούς. Η λογική ότι ο «Μανόλο» ήταν ένας «ασόβαρος» και «γελοίος τύπος» γίνεται μπούμερανγκ. Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος τύπος να αμείβεται παχυλά από μεγαλοεπιχειρηματίες και να γίνεται στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς πολιτικές πλάτες και χωρίς πολιτικές αναφορές;
Μετά την ήττα του Σουλτάνου, τι;
Η.. «δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης» στις δημοτικές εκλογές ήταν το κερασάκι στην τεράστια τούρτα της ήττας του Τ. Ερντογάν. Εχασε το δήμο, ο οποίος πριν από 25 χρόνια ήταν το εφαλτήριό του για τη μετέπειτα μεταπήδηση στο ύπατο αξίωμα. Ηταν μια τεράστια πολιτική και προσωπική ήττα για τον Σουλτάνο. Εχασε εκτός από την Πόλη άλλες 6 από τις 12 μεγάλες πόλεις. Εδωσε προσωπική μάχη κι έχασε. Εκανε 90(!) προεκλογικές ομιλίες. Κι έδωσε μια μάχη χωρίς να υπάρχουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ. Εχασε όπου υπάρχουν ψήγματα δυτικού πολιτισμού και παρέμεινε κυρίαρχος στα βάθη της Ανατολίας. Ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε το σύνολο της πολιτικής του, κυρίως όμως της οικονομικής πολιτικής του. Το μέγεθος της ήττας προεξοφλεί αλλαγή της μετεκλογικής συμπεριφοράς του Τ. Ερντογάν. Η λογική λέει ότι η Τουρκία θα ρίξει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοιχτά. Μεταξύ αυτών και με την Ελλάδα. Ο παραλογισμός και η προκλητική επιθετικότητα των τελευταίων εβδομάδων λογικά θα υποχωρήσουν. Αυτό λέει η λογική. Ομως η Τουρκία δεν ακολουθεί πάντα το δρόμο της λογικής. Πόσω μάλλον ο Ερντογάν.
Ο φόβος «έκοψε» τη Ρεπούση
Ενα νέο, άγνωστο μέχρι τώρα, στοιχείο έχει παρεισφρήσει στη σκέψη του Α. Τσίπρα: ο φόβος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένθερμη υποστηρίκτρια της συμφωνίας των Πρεσπών Μ. Ρεπούση είχε κλείσει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και εθεωρείτο μάλιστα από τις γυναικείες υποψηφιότητες που συνδύαζαν με τον καλύτερο τρόπο τις Πρέσπες με τη «Γέφυρα» και την διεύρυνση. Ωστόσο η Μ. Ρεπούση «κόπηκε», καθώς μετά την άσχημη περιπέτεια με τη Μ. Λοΐζου, το Μαξίμου φοβήθηκε να ανοίξει ένας νέος κύκλος απολογιών για τον περίφημο «συνωστισμό» στη Σμύρνη.
Συναγερμός λόγω κατάρρευσης…
Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται στο Μ. Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ανάσχεσης της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τέμπη και πάνω. Ο «εφιάλτης των μονοψήφιων» ποσοστών στην Β. Ελλάδα αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Α. Τσίπρας εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στα Σκόπια, σε συνέντευξη που έδωσε στο σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει κόστος για την κυβέρνηση.
Απορίες
1. Τη χθεσινή πρωταπριλιάτικη ανάρτηση, που ήταν εμπνευσμένη από τον Λούκι Λουκ, την έκανε ο Πολάκης ή ο Αβερελ Ντάλτον;
2. Ισχύει και φέτος αυτό που έλεγε ο Τσίπρας το 2014, ότι «στις ευρωεκλογες δεν ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, αλλά και για να φύγει η κυβέρνηση»;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου