Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Διότι αν δεχθούμε αυτά που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να πιστέψουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας λίγο απέχει από τον Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική. Μόνο που η Αμερική ανακαλύφθηκε το 1492 και οι Ελληνες επιχειρηματίες κάνουν μπίζνες στα Σκόπια εδώ και δεκαετίες. Το σημερινό ταξίδι λοιπόν του πρωθυπουργού με επιχειρηματική αποστολή καλώς γίνεται, αλλά η ιστορικότητα της επίσκεψης περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη θεσμική θέση του ιδίου. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας και ο κατάλογος των εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί είναι ήδη μεγάλος.
Είναι κατανοητή βέβαια η επιθυμία της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί η συμφωνία των Πρεσπών στα μακεδονικά προϊόντα. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι η προσπάθεια παρουσίασης ενός επιχειρηματικού παραδείσου που μας περιμένει λίγα χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορά μας. Την ώρα, μάλιστα, που εντός συνόρων οι ευκαιρίες που δίνει αυτή η κυβέρνηση στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ελάχιστες. Η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία πνίγουν τις επιχειρήσεις και βαλτώνουν τα όποια επενδυτικά σχέδια. Ακόμα και εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, όταν δεν παλεύουν με τις ιδεολογικές προκαταλήψεις των οπαδών του υπαρκτού σοσιαλισμού, παλεύουν με τη γραφειοκρατία.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαΐου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υποβληθεί γνωμοδοτήσεις επί της μελέτες από έξι διαφορετικά υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τρεις δήμους (economistas 7/3/2019)! Θα ακολουθήσει η έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και μετά θα δοθεί περιθώριο 60 ημερών για υποβολή ενστάσεων. Θα φθάσει, δηλαδή, το φθινόπωρο του ’19 και μπουλντόζες πουθενά…
Στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το χρόνο που απαιτείτο για να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο, αλλά η τόνωση της επιχειρηματικότητας δεν ήταν ποτέ το ατού του. Ισως επειδή πρωτοκλασάτα στελέχη του θεωρούν το επιχειρείν ταξικό και τοξικό. Σε αυτό το κλίμα, αν προσθέσουμε και τη χθεσινή πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για καθήλωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2019 στο 1,9%, όσο δηλαδή ήταν και πέρσι, καθώς και την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τότε αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει επιχειρείν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Άντε μετά να σε σώσει μια αποστολή στη Βόρειο Μακεδονία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής