Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείτο ανύπαρκτες, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015, δημοσκοπήσεις για να ζητήσει την απομάκρυνση της κυβέρνησης Ν.Δ. «που δεν μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία με 15%», όπως υποστήριζε.
Τώρα, για να τεκμηριώσει τη δημοσκοπική «πλάνη» υπενθυμίζει ότι οι έρευνες έπεσαν έξω στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2015 ακόμη και η «Αυγή» είχε δημοσιεύσει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε μετατραπεί σε απόλυτο ντέρμπι, με το «Οχι» να υπερτερεί του «Ναι» μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (43% έναντι 42,5%). Δεν νομίζουμε ότι η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε τότε το παιχνίδι των «Μενουμευρωπαίων» και παρουσίαζε δημοσκοπήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Απλώς οι ερευνητές εκείνη την ταραγμένη περίοδο δεν μπόρεσαν να πιάσουν το σφυγμό της κοινωνίας και απέτυχαν να αποδώσουν σωστά την εικόνα και τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Ωστόσο, θα δώσουμε και πάλι ένα δίκιο στον κ. Τσίπρα. Οι δημοσκόποι και πάλι θα πέσουν έξω. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζεται στις έρευνες. Και αυτό προκύπτει από τρεις βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι προφανής. Εάν ο πρωθυπουργός είχε στα χέρια του ευνοϊκές δημοσκοπήσεις θα είχε κάνει εκλογές χθες και δεν θα περίμενε τον Οκτώβριο μήπως γίνει το πολιτικό θαύμα. Από το 2016 και μετά η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι σαρωτική, εάν τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας είχε βρει «ξέφωτο» θα είχε προκηρύξει κάλπες.
Ο δεύτερος είναι ότι δημοσιεύονται επιμέρους έρευνες που δείχνουν σημάδια μεγάλης πτώσης του κυβερνώντος κόμματος. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Kontra δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata, σύμφωνα με την οποία στους νέους 18-34 ετών η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (24% έναντι 19,5%).
Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 σύμφωνα με το κοινό exit poll, δηλαδή την ημέρα της κάλπης, στις ηλικίες 18-24 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 40% ενώ η Νέα Δημοκρατία μόλις 18%. Αντίστοιχα στις ηλικίες 25-34 ο ΣΥΡΙΖΑ υπερείχε και πάλι με εννέα μονάδες (30,8% έναντι 21,4% της Ν.Δ.). Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στους νέους, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες παραδοσιακά η Ν.Δ. έχει το προβάδισμα. Σε άλλη έρευνα της εταιρίας Data RC που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στη Δυτική Ελλάδα με 7,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (28,3% με 20,8%). Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει στην Αχαΐα 41,4% έναντι 22,3% της Ν.Δ., στην Αιτωλοακαρνανία 35,1% (30,7% η Ν.Δ.) και στην Ηλεία 37,8% (26,9% η Ν.Δ.). Δηλαδή σε μία περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε προβάδισμα από 5 έως και 19 μονάδες τώρα βλέπει τη Ν.Δ. να υπερέχει με 7,5%. Αυτά είναι σημάδια κατάρρευσης και είναι σαφές ότι αντίστοιχες έρευνες έχουν και στο Μαξίμου, για αυτό μεταθέτουν τις εκλογές για το τέλος της τετραετίας.
Τρίτος σημαντικός λόγος είναι ότι ενδεχομένως οι έρευνες και πάλι δεν μπορούν να προσεγγίσουν συνολικά το σφυγμό της κοινωνίας. Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα είναι υπόκωφο αλλά ισχυρό. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας θα φανεί στην πράξη, αλλά και στο παρελθόν έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες πριν από τις κάλπες η αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος να μεγαλώνει και οι αναποφάσιστοι να κινούνται με το «μέρος του νικητή». Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να καθίσει και να περιμένει τις κάλπες. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διευρύνει το πλεονέκτημά της στους νέους και να αποσπάσει τη θετική ψήφο που θα τη χρειαστεί την επομένη των εκλογών.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου