Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΟΛΑ εξαρτώνται από το αν ο πρωθυπουργός θα ρισκάρει με τις κάλπες ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ελπίζοντας πως δεν θα υποστεί βαριά ήττα ώστε να επιχειρήσει ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο. Ενα τζογάρισμα είναι αυτό. Και η έως τώρα τακτική του Μαξίμου δείχνει ότι θα τα παίξει όλα για όλα. Δεν είναι λίγο να καθίσει κανείς τέσσερις επιπλέον μήνες στην εξουσία, ενώ ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αρα με τα δεδομένα αυτής της στιγμής αν έπρεπε να… στοιχηματίσουμε, τότε το πιθανότερο είναι πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
ΤΟ πιο καυτό ερώτημα, όμως, είναι τι αποτέλεσμα θα βγάλουν οι κάλπες. Ολες οι κάλπες. Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί. Πιο εύκολα μπορούμε να πιάσουμε το τζόκερ παρά να κάνουμε exit poll τόσο καιρό πριν από τις εκλογές. Εκτός μόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής και είναι δεδομένο πως θα συντριβεί.
ΑΛΛΑ υπάρχουν κάποιες τάσεις και κάποια ρεαλιστικά δεδομένα που δείχνουν πού πάει το πράγμα. Οσον αφορά στην κουβέντα που έχει ξεκινήσει για το τι θα σημαίνει επιτυχία ή αποτυχία για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον γίνεται σε λάθος βάση και κυρίως εντάσσεται στο προεκλογικό παιχνίδι των κομμάτων.
Η σύγκριση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει με βάση τις διάφορες δημοσκοπήσεις που δείχνουν διαφορά από 3 έως 14 μονάδες υπέρ της Ν.Δ. Τα κόμματα θα κριθούν σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 35,46% και η Ν.Δ. 28,09%, η επίσημη διαφορά ήταν στις 7,37 μονάδες και αθροιστικά πλησίαζαν το 64%.
ΑΠΟ τότε υπάρχουν τρία απλά και αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται ως κυβέρνηση, η Ν.Δ. ανεβαίνει ως αντιπολίτευση και τα μικρά κόμματα εξαϋλώνονται.
ΛΕΝΕ κάποιοι πως η Ν.Δ. θα αποτύχει αν δεν πλησιάσει το 40% ή δεν πάρει τουλάχιστον αυτοδυναμία. Είναι πολύ πρώιμο να μπαίνει πήχυς επιτυχίας/αποτυχίας. Αξίζει μόνο να σημειώσουμε πως το τελευταίο σαραντάρι με αυτοδυναμία το είχε πάρει ο ΓΑΠ σε προμνημονιακή εποχή. Το μόνο που θεωρείται λογικό είναι πως καθώς τα μικρά κόμματα καταρρέουν το άθροισμα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα πέσει κάτω από το 64%, αλλά μπορεί και να ανέβει έως το 70%.
Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα εξαρτηθεί από το αν η Βουλή θα είναι πεντακομματική ή εξακομματική, ενώ η τελική διαφορά των δύο κομμάτων θα δώσει και τον… τόνο της επόμενης ημέρας.
ΟΛΑ αυτά, βέβαια, αν δεν υπάρξουν… ατυχήματα από τη μια ή την άλλη πλευρά, τα οποία μπορούν να προσδώσουν άλλη δυναμική στις εξελίξεις. Και, βέβαια, όλα αυτά σύμφωνα με ρεαλιστικές προσεγγίσεις, τις οποίες τα μνημονιακά χρόνια οι ψηφοφόροι, συνήθως, ανατρέπουν!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου