Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Οπως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα το κυβερνών κόμμα πέρασε κάτω από τον πήχυ. Οι στρατηγοί του Μαξίμου για άλλη μία φορά σκόνταψαν μόνοι τους μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα για τον κ. Τσίπρα και οριστικοποιώντας την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Με «κουτοπόνηρους» χειρισμούς θέλησαν να κοντύνουν την αναθεώρηση του Συντάγματος στα μέτρα τους και ήδη μετρούν ζημιές. Ας τις υπολογίσουμε:
Πρώτον, με την «κωλοτούμπα» τους στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις βουλευτικές εκλογές, ουσιαστικά παραδέχθηκαν ότι θα χάσουν στις κάλπες και από τώρα σκέπτονται την επόμενη ημέρα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε σε εκλογική νίκη θα δεχόταν την άποψη της Νέας Δημοκρατίας ότι η επόμενη Βουλή μπορεί με 151 ψήφους να αλλάξει το σχετικό άρθρο. Ομως είναι φανερό ότι επενδύουν σε σενάρια «δεξιάς παρένθεσης» τα οποία γύρισαν μπούμερανγκ γιατί και ο Τσίπρας εμφανίσθηκε ως ηττοπαθής και η Ν.Δ. θα αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου με τις πολιτικές εξελίξεις αξιοποιώντας τις ισορροπίες της νέας Βουλής. Η παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ήταν μία όαση λογικής.
Δεύτερον, η επιμονή του πρωθυπουργού να μην χαρακτηρίσει αναθεωρητέο το άρθρο 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κόβει οριστικά τους δεσμούς της νέας γενιάς και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποκρισία της Αριστεράς σπάει κάθε ρεκόρ ενώ η άρνηση του κ. Τσίπρα (ο οποίος προτιμά για την οικογένειά του τα καλά της ιδιωτικής εκπαίδευσης) να συναινέσει στη δημιουργία μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ τον κατατάσσει στους πλέον οπισθοδρομικούς πολιτικούς που αδιαφορούν για τους νέους επιστήμονες και τις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να «καμαρώνει» ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου, που το 2006 είχε αποσύρει το ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση προκειμένου να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, είναι οι δύο πολιτικοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η μοναδική χώρα στην οποία δεν είναι δυνατή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Τρίτον, η εικόνα που παρουσίασε το κυβερνών κόμμα στη Βουλή ήταν τραγική. Μία κίνηση τακτικής από την πλευρά της Ν.Δ. αρκούσε για να προκαλέσει βέρτιγκο στη συμπολίτευση. Για παράδειγμα είδαμε τον κ. Κατρούγκαλο να προαναγγέλλει τη μη ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το άρθρο 32 να μην συγκεντρώσει 180 ψήφους για να ανακαλέσει αργότερα τις δηλώσεις του. Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με την παρέμβασή του κόντρα στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης για το ίδιο άρθρο αποδόμησε την επιχειρηματολογία του Μαξίμου, που τελικώς αναγκάσθηκε σε άτακτη υποχώρηση.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι λανθασμένοι χειρισμοί του Μαξίμου έκαψαν το «όπλο» της συνταγματικής αναθεώρησης τρεις μήνες πριν από τις πρώτες κάλπες.
Μία εκρηκτική συζήτηση στην ΕΡΤ
Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Νίκο Παππά και την Ντόρα Μπακογιάννη, που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους αλλά χωρίς να ξεφύγει από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και των δημοσιογραφικών κανόνων, είχαμε προχθές το βράδυ στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου «Επόμενη Μέρα», που προβάλλεται από την ΕΡΤ.
Οι θέσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε για τους πολίτες αποτυπώνουν και το αδιέξοδο της κυβέρνησης εν όψει εκλογών.
Το Μαξίμου και ο στενός κύκλος υπουργών του πρωθυπουργού επενδύουν σε μία εικονική πραγματικότητα για την οικονομία όταν η χώρα έχει χάσει όλους τους αναπτυξιακούς στόχους, οι τράπεζες υπολειτουργούν και οι δεσμεύσεις για τα θηριώδη πλεονάσματα αντιμετωπίζονται πια από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «δισκοπότηρα» που δεν πρέπει να τα πειράξει ο «άθλιος», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Παππάς, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη ότι τα περιθώρια αλλαγών στη συμφωνία των Πρεσπών είναι περιορισμένα μετά την είσοδο των γειτόνων στο ΝΑΤΟ, αλλά όπως είπε η Ν.Δ. θα αγωνισθεί προκειμένου να βελτιώσει πτυχές της κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.
Η συζήτηση έλαβε εκρηκτικό χαρακτήρα όταν η κ. Μπακογιάννη έθεσε το θέμα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του Μαδούρο με τον κ. Παππά να επιβεβαιώνει τη στήριξή του στη Βενεζουέλα και να την αποδίδει σε δημοκρατικούς λόγους. Προφανώς για τις φυλακίσεις πολιτικών και τις συνθήκες ακραίας φτώχειας που βιώνει ο λαός της Βενεζουέλας δεν έχει ακούσει ο υπουργός.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου