Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι 4 από τους 5 βουλευτές (απουσίαζε ο Σπ. Λυκούδης που προέδρευε στη Βουλή), οι 2 ευρωβουλευτές (Μ. Κύρκος, Γ. Γραμματικάκης) και ακόμα περίπου 30 στελέχη του κόμματος. Ο συσχετισμός «έγερνε» ελαφρά υπέρ του «ναι», αλλά η ισχύς των επιχειρημάτων του «όχι» μάλλον ήταν μεγαλύτερη. Εξ ου και η πίεση που δέχθηκαν κυρίως ο Στ. Θεοδωράκης, αλλά και ο Γ. Μαυρωτάς να μη δώσουν θετική ψήφο στις Πρέσπες, αφού ισοδυναμεί «με φιλί της ζωής σε μια ετερόκλητη κυβέρνηση».
ΟΙ ΠΛΕΟΝ ένθερμοι υποστηρικτές του «ναι», εκτός του προέδρου και του αντιπροέδρου του κόμματος, ήταν οι δυο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, αλλά και η καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη. Τη γραμμή του «όχι» υποστήριξαν πιο έντονα οι Γρ. Ψαριανός – Γ. Αμυράς, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δ. Τσιόδρας. Στο πλαίσιο της αναζήτησης συμβιβαστικής πρότασης, απορρίφθηκε η ιδέα να απέχουν και οι 5 βουλευτές. Στην απόρριψη αυτής της πρότασης πρωταγωνίστησαν ο Στ. Θεοδωράκης, αλλά και οι ένθερμοι οπαδοί των Πρεσπών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ποταμιού κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως είναι άλλο πράγμα η σκληρή αντιπολίτευση σε μια «άθλια κυβέρνηση» κι άλλο η υπαναχώρηση από ένα «θέμα αρχής». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το «τελικό» επιχείρημα του Στ. Θεοδωράκη, που το ανέφερε και στη συνεδρίαση, αλλά το είχε αναπτύξει πιο διεξοδικά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με βουλευτές και στελέχη του κόμματός του, ήταν πως «είναι δεσμευμένος». Κι όπως έγινε αντιληπτό, η δέσμευσή του δεν αφορά μόνο ή κυρίως το γεγονός ότι έχει εκφραστεί δημοσίως θετικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Αφορά και τις συνομιλίες του με διεθνείς παράγοντες. Κυρίως από την Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ.
Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ που έχουν αποκομίσει οι συνομιλητές του είναι ότι αντιλαμβάνεται πως η υπερψήφιση των Πρεσπών θα θεωρηθεί «στήριξη στον καταρρέοντα Τσίπρα» και θα «θολώσει» την αντιπολιτευτική διάθεση που έχει, ωστόσο οι δεσμεύσεις του φαίνεται πως είναι πολύ ισχυρές. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι -ανεξαρτήτως αν είναι με το «ναι» ή με το «όχι»- αντιλαμβάνονται ότι απόφαση για κατά συνείδηση ψήφο και μη αποχώρηση κανενός βουλευτή από το Ποτάμι είναι μία μη θέση και μια πολιτικά θνησιγενής «λύση». Η οποία εμπεριέχει το σπέρμα της τυπικής διάλυσης του Ποταμιού. Αλλά και εμποδίζει τις μελλοντικές κινήσεις του κόμματος. Αλλωστε η εικόνα ενός κόμματος που οι 2 βουλευτές του θα πουν «ναι» στις Πρέσπες, άλλοι 2 θα πουν «όχι» και ο 5ος πιθανώς θα απέχει είναι εικόνα μη κόμματος.
«ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ», όπως έλεγε στέλεχος του Ποταμιού, είναι ότι «αυτό που θα καταλάβουν όλοι είναι ότι συμφωνήσαμε διαφωνώντας, απλώς και μόνο για να μη διαλυθεί η Κ.Ο. και χαθούν τα προνόμια». Και αναρωτήθηκε… δηλητηριωδώς, «τι διαφορετικό έκανε δηλαδή ο Καμμένος;».
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ συμπυκνωμένα ο Ν. Φίλης, «η πολιτική σταθερότητα συνδέεται με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών» -που είναι και η κυβερνητική θέση- είναι και θέμα κοινής λογικής. Οσο υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους κι αν χρησιμοποιήσει ο Στ. Θεοδωράκης πριν και μετά την ψήφιση των Πρεσπών, δεν παύουν να είναι φραστικά και «άσφαιρα πυρά». Οταν στο μεταξύ θα έχει μεσολαβήσει η μείζονος σημασίας πολιτική πράξη, να έχουν προσφερθεί στην κυβέρνηση 2 ή 3 ψήφοι, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί το εκ των ων ουκ άνευ 151.
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ο Στ. Θεοδωράκης κινδυνεύει να γίνει ο «Δανέλλης των Πρεσπών» και μάλιστα τη στιγμή που στιγμάτισε ως πολιτικά ανήθικη τη στάση του και τον διέγραψε από το Ποτάμι. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αντίφαση, η οποία δεν ξεπερνιέται και παραμένει ανεξίτηλη.
Μάθε μπαλίτσα…
ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ τον… πειρασμό ο Ν. Παππάς και προκειμένου να αβαντάρει την «ιδέα» του debate Τσίπρα-Μητσοτάκη, κατέφυγε στον… Ν. Αλέφαντο. Κατέφυγε εκεί που νιώθει οικεία. Δανείστηκε λοιπόν τη γνωστή καφενειακή ατάκα του άλλου Νίκου, «ντιμπέι ρε, ντιμπέι» και την έκανε… «πολιτική παρέμβαση».
Ο Ν. ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ είναι η προσωποποίηση του Ελληνα καφενόβιου. Λίγο προπονητής, λίγο πολιτικός, λίγο «αλάνι», λίγο απ’ όλα και «μέσα σ’ όλα». Είναι η χαρακτηριστική περίπτωση «λαϊκού ανθρώπου», ο οποίος όταν λέει «κάντε με για μια βδομάδα πρωθυπουργό και θα τα φτιάξω όλα», το εννοεί στα σοβαρά. Αυτός είναι ο Ν. Αλέφαντος. «Είδωλο» των ομοίων του, αλλά ούτε καν της «Θύρας 7».
ΑΥΤΟΣ… ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ τον «υπουργό της Αριστεράς» Ν. Παππά και μ’ αυτόν ταυτίστηκε. Με την cult φυσιογνωμία, που προσωποποιεί και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του «μάγκα Νεοέλληνα». Τυχαίο; Οχι. Αυτός είναι ο μέσος και τυπικός «εξυπνάκιας» που το 2015 νόμισε ότι θα του διαγράφανε το χρέος και θα γλίτωνε το δάνειο, που είχε «πιστολιάσει». Αυτός είναι που πίστεψε ότι δεν θα πλήρωνε ΕΝΦΙΑ κι ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να κάθεται πίνοντας φραπέδες και τσίπουρα αμπελοφιλοσοφώντας και κάποια κορόιδα θα συντηρούσαν το μισθό του.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ είναι και η πραγματική κουλτούρα των «Παππάδων». Πίσω από τα «υψηλά ιδανικά», τα «ηθικά πλεονεκτήματα» και τις «ανθρωπιστικές ιδέες». Κι αυτό φάνηκε μόλις μέσα σε 4 χρόνια. Οταν όλοι οι πρώην Αλέφαντοι έπεσαν με βουλιμία στην εξουσία κι έκαναν «ντου στον ταμπλά με τα κουλούρια». Αλλωστε, από άρχοντες Αλέφαντους «έμαθαν μπαλίτσα»…
Μια βροχή μάς σώζει…
Στην πρόγνωση της… ΕΜΥ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του το Μ. Μαξίμου, εν όψει του σημερινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.
Η πρόγνωση κάνει λόγο για βροχές λίγο πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00. Το «μια βροχή μάς σώζει» δεν έχει ακουστεί ακόμα επισήμως, αλλά είναι η συζήτηση-ευχή που γίνεται μεταξύ των επιτελών του πρωθυπουργού. Οι οποίοι -δικαίως- προσβλέπουν σε μια… βροχή, προκειμένου να μη φανεί για μια ακόμα φορά, πόσο μεγάλης αποδοχής τυγχάνει η συμφωνία των Πρεσπών.
Ομως, δεν κάθονται και με σταυρωμένα χέρια…
Ψήφος κατά συνείδηση, κατά το… δοκούν
Η μεν Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε στα πίσω πίσω την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών, έχοντας κατά νου το Ποτάμι και το ΚΙΝ.ΑΛ. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ποτέ και για τίποτα. Από το 2012 -με εξαίρεση το 3ο Μνημόνιο- η όποια κοινοβουλευτική ομάδα του εμφάνιζε εικόνα πειθαρχημένου λόχου.
Τώρα όμως η Κουμουνδούρου θυμήθηκε την ψήφο κατά συνείδηση. Των… άλλων. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου καταγγέλλουν «απειλές» και «εκφοβιστικά μηνύματα». Ελάχιστες μέρες μετά το σάλο που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα απειλητικά μηνύματα, που δέχθηκαν τα «6 δεκανίκια» της «νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας» για τις Πρέσπες…
Εβαλε πλάτη ο… ΓΑΠ
Και μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και ο «από μηχανής θεός» Γ. Παπανδρέου, να βάλει πλάτη στη συμφωνία των Πρεσπών. Σπάζοντας τη μακρά σιωπή του, με συνέντευξή του -ω του θαύματος!- στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τάσσεται ουσιαστικά υπέρ των Πρεσπών και του Αλ. Τσίπρα, δημιουργώντας εσωκομματικά προβλήματα στο ΚΙΝ.ΑΛ., του οποίου υποτίθεται ότι παραμένει μέλος.
Το πιο ενδιαφέρον είναι, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να «πετύχει» τόσο το timing όσο και η ουσιώδης στήριξη της ετερόκλητης κυβέρνησης Τσίπρα, υπήρξε «υπερατλαντική πίεση». Και ο Γ. Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι έχει «ευαισθησία» και ευήκοον ους σε «επιθυμίες made in USA»…
Παίζοντας με τη Δημοκρατία
Ετοιμη να εισαγάγει τη συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια, χωρίς να έχει πάρει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής -όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής- φέρεται η κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ., δεν έχει την πλειοψηφία στις επιτροπές.
Την πρόθεση της κυβέρνησης κατήγγειλε ουσιαστικά από το βήμα της Βουλής ο Κυρ. Μητσοτάκης. Την καταγγέλλει όμως πλέον και ο Π. Καμμένος, ο οποίος κάνει λόγο για «πραξικόπημα»…
Σαν… ΣΥΡΙΖΑ από καιρό ο Δανέλλης
Πριν προλάβει να δρέψει τις δάφνες του «ο κύριος 151», ο Σπ. Δανέλλης σπεύδει να αποδείξει ότι, εδώ και καιρό, ήταν «συντονισμένος» με το Μ. Μαξίμου. Δυο μέρες μετά το «περήφανο ναι» στην «κυβέρνηση κουρελού», ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού συνυπέγραψε με 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη…
Πέραν του τοπικιστικού και αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα αυτής της ερώτησης, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η «γρήγορη και καλή χημεία» του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο οσονούπω αναμένεται να ενταχθεί κι επισήμως…
Πόσους μισθούς παίρνει η κ. Χρυσοβελώνη;
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της πολυσχιδούς δραστηριότητας της κ. Χρυσοβελώνη αναδεικνύουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός και Γ. Μαυρωτάς.
Η κ. Χρυσοβελώνη, όσο ήταν εκτός κυβέρνησης, είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Η θέση αρχικά ήταν άμισθη. Ομως, με τον ανασχηματισμό της 29ης Αυγούστου η κ. Χρυσοβελώνη έγινε υφυπουργός Εσωτερικών.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την υπουργοποίησή της… προβλέφθηκε μισθός 2.280 ευρώ (μικτά) για τη θέση που κατείχε. Ως υφυπουργός παίρνει άλλον, υψηλότερο μισθό. Και το ερώτημα που αναδεικνύουν οι δύο βουλευτές είναι αν εισπράττει έναν ή δυο μισθούς η κ. Χρυσοβελώνη. Η οποία εδώ και 4 χρόνια έχει φροντίσει να διορίσει αρκετά μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντός της…
Παραποίηση της Ιστορίας
Η κακή σχέση του πρωθυπουργού με τη γνώση και την Ιστορία είναι γνωστή και πολλάκις αποδεδειγμένη. Αλλοτε από κραυγαλέα άγνοια κι άλλοτε από σκόπιμη διαστρέβλωση, ο Αλ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι η Ιστορία δεν είναι από τα «δυνατά του σημεία», όπως η… οικονομία.
Θέλοντας να δικαιολογήσει την «κυβέρνηση κουρελού» που σχημάτισε με πολιτικά υπολείμματα, αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του 1990 του Κων. Μητσοτάκη, που, όπως είπε, κυβέρνησε με 150+1. Είτε από άγνοια είτε σκόπιμα ο Αλ. Τσίπρας, απέκρυψε μια ουσιώδη διαφορά: Ο Κων. Μητσοτάκης κυβέρνησε έτσι έχοντας πάρει το 47,5% (!) και λόγω του αξεπέραστου εκλογικού νόμου του μακαρίτη Μ. Κουτσόγιωργα πήρε μόλις 150 βουλευτές. Ο Τσίπρας κυβερνά με 151 βουλευτές «από δω και από κει» έχοντας πάρει μόλις 36% και μάλιστα με τη μεγαλύτερη αποχή που έχει σημειωθεί ποτέ…
Απορίες
1. Δεν τα κατάφερε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική Βουλή να γίνει ίδια με τη Βουλή της ΠΓΔΜ;
2. Λέγοντας ο Β. Βενιζέλος ότι «δεν ευτελίζεται μόνο το Σύνταγμα, αλλά και η κοινή λογική», δεν… χειρούργησε;
3. Αφού θέλει τόσο πολύ debate γιατί δεν το κάνει με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία και τον προκαλεί και… ξέρει;
4. Τελικά, ο Σπ. Δανέλλης… δέχθηκε «τρομοκρατική επίθεση» με… πίτσες; Θυματοποιούνται οι θύτες;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]