Γράφει ο Πάνος Αμυράς
«Δεν εξαγοράσθηκε αλλά η κίνησή του αποτυπώνει την κατάντια της πολιτικής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης. Ωστόσο, πώς πρέπει να κινηθεί το Ποτάμι όταν η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους παζαριού; Γιατί «κατάντια» δεν είναι μόνο η απόφαση του κ. Δανέλλη αλλά και του Μαξίμου, που την έκανε αποδεκτή προκειμένου να «καπαρώσει» τους 151.
Πολιτική δεν γίνεται με παράπονα αλλά με αποφάσεις. Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας επιλέγει βουλευτές από άλλα κόμματα προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να απευθυνθεί στους 151 που θα τον εμπιστευθούν στην αποψινή ψηφοφορία.
Ο κ. Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να συνεχίζουν να παριστάνουν τους «αγωνιστές» όσοι υπουργοί ή βουλευτές των ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θέλουν να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι προσβλητικό για τους ίδιους αλλά και για τον δημοκρατικό κόσμο που επέλεξε το Ποτάμι, να κληθούν να ψηφίσουν τις Πρέσπες ο Λυκούδης και ο Μαυρωτάς για να γίνουν ξανά «Μακεδονομάχοι» ο Ζουράρις και ο κ. Κόκκαλης.
Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επειδή ο Καμμένος αποχώρησε για το Σκοπιανό, όχι για την οικονομία. «Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλά καρτ» δεν υπάρχει, εκτός εάν το επιτρέψουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Για να το πούμε πιο λαϊκά, το Ποτάμι δεν έχει κανένα λόγο να παριστάνει τον αντικαταστάτη των ΑΝΕΛ.
Γνωρίζουμε ότι τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και άλλοι βουλευτές του κόμματός του διάκεινται θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία άποψη σεβαστή, αν και διαφωνούμε. Ωστόσο όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού θεωρεί ανάξια της εμπιστοσύνης του την κυβέρνηση με τη θέση του και την ψήφο του ζητάει να πέσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα, πριν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Αλήθεια, ο κ. Θεοδωράκης που χθες επέπληξε από το βήμα της Βουλής τον κ. Δανέλλη, τι θα έκανε εάν ο βουλευτής του είχε συνταχθεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος και ο Τσίπρας διέθετε μόνο 150 βουλευτές;
Και πολύ περισσότερο εάν σε 10 ημέρες ο κ. Θεοδωράκης ψηφίσει μαζί με τον Δανέλλη τις Πρέσπες ποιος θα αισθάνεται δικαιωμένος; Ο πρόεδρος του Ποταμιού με τις δύο αντιφατικές ψήφους ή ο κ. Δανέλλης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να φτάσει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες; Τα πράγματα είναι απλά.
Ο κ. Θεοδωράκης θα είναι συνεπής με τον εαυτό του εάν τηρήσει την ίδια στάση και στις δύο ψηφοφορίες. Ας περάσει ο κ. Τσίπρας τις Πρέσπες με τους 151 που τον εμπιστεύονται και όχι μετατρέποντας βουλευτές σε «τζάμπα μάγκες» ή ακόμη χειρότερο σε «χρήσιμα κορόιδα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει την ευκαιρία να δείξει στον κόσμο του ότι είναι συνεπής με την πολιτική γραμμή που έχει χαράξει σύμφωνα με την οποία η παραμονή της κυβέρνησης ζημιώνει τη χώρα. Γιατί ακόμη κι αν ο ίδιος θεωρεί σωστή τη συμφωνία των Πρεσπών οφείλει να γνωρίζει ότι στη ζωή και κατ’ επέκταση στην πολιτική η σωστή απόφαση σε λάθος χρόνο τελικώς είναι λάθος απόφαση.
Οι αγορές καταψηφίζουν
Η πολιτική αστάθεια και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που άνοιξε επισήμως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Open ζημιώνουν την οικονομία. Τις δύο τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 10% της αξίας τους ενώ τα επιτόκια για τα δεκαετή ομόλογα παραμένουν σε επίπεδα άνω του 4,3%. Η κυβέρνηση που φαίνεται ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την ισχνή πλειοψηφία ενός βουλευτή παράγει αβεβαιότητα και αυτό το στοιχείο το κοστολογούν επενδυτές και αγορές. Η οικονομία απαιτεί καθαρές λύσεις και από τη στιγμή που ο εκλογικός κύκλος έχει ανοίξει πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]