Η αφορμή ήταν ένας διαδικτυακός καυγάς ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει σταματήσει να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών επειδή κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν οι βουλευτές του και θα ψηφίσουν τη συμφωνία και ο κ. Καμμένος του απάντησε με «τσιτάτα» του στιλ «δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά», επιχειρώντας για άλλη μία φορά την ηρωοποίησή του.
Μία πρώτη απάντηση στις δηλώσεις Καμμένου έδωσε από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι από το ακριτικό νησί θέλει να στείλει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας: «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι -και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων- ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται -ούτε το έκανα αυτό τα 3,5 χρόνια ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός- να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο».
Το έργο με τον υπουργό Αμυνας να φεύγει από την κυβέρνηση, να τη ρίχνει ή να μη τη ρίχνει, να καταψηφίζει τη συμφωνία στο Σκοπιανό ή να απέχει από την ψηφοφορία έχει ήδη παιχτεί πολλές φορές και οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν προσπαθήσει ακόμα περισσότερες να απασχολήσουν την κοινή γνώμη με την πολιτική τους σχέση, η οποία σαν ακορντεόν «ανοίγει» και «κλείνει» ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.
Τώρα, το νέο επεισόδιο στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έρχεται τη στιγμή που η υπόθεση Novartis γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ δεν είναι άσχετη η χρονική στιγμή της κορύφωσης του… δράματος, με την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας 10 και 11 Ιανουαρίου. Πάντως, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του για να συζητήσει όλες τις εξελίξεις.
Οπως οι προηγούμενες παραστάσεις, έτσι και η τωρινή, έχει σενάριο. Την ίδια ημέρα που ξεκινά η τελική συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛ. Παράλληλα, φροντίζει να στείλει μηνύματα μέσω social media και sites που ελέγχει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός της αποστασίας αν επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών με ψήφους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. και αφήνει να διαρρεύσει ότι την Τετάρτη μπορεί να ανακοινώσει μέχρι και την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. και του ιδίου από την κυβέρνηση.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ενδεικτικά, δημοσίευμα της ιστοσελίδας olympia, που είναι γνωστό ότι απηχεί τις απόψεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζει «αδιανόητη και ύποπτη» την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από κυβερνήσεις μειοψηφίας ή ανοχής.
Η ιστοσελίδα φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό τη στάση του, γράφοντας: «Πώς είναι δυνατόν ένας νέος πολιτικός, ο οποίος προσέφερε πραγματικό έργο ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, να προσφεύγει σε λύσεις τύπου κυβέρνησης ανοχής ή ακόμα και μειοψηφίας, με μοναδική στόχευση την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών; Εχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις; Απέναντι σε ποιους; Διότι φανερά ουδείς φαίνεται να πιέζει.
Υπάρχει κάποια παρασκηνιακή πίεση; Με ποια λογική, επαναλαμβάνουμε, κάνει αυτή την αδικαιολόγητη μεθόδευση, που δεν τον χαρακτηρίζει, αντίθετα παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος;». Και καταλήγει: «Δεν είναι αυτός ο Αλέξης Τσίπρας που γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το πλέον έντιμο είναι να προκηρύξει εκλογές πριν την ψήφιση της συμφωνίας, ούτως ώστε η νέα Βουλή να κρίνει και να ψηφίσει με την έγκριση πλέον του ελληνικού λαού. ¨Η, ακόμα καλύτερα, να κάνει τώρα δημοψήφισμα».
Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο για τον κ. Τσίπρα, δεν είναι η στάση του κ. Καμμένου. Το ζήτημα είναι ότι και εκείνοι που στο πολιτικό σκηνικό εμφανίζονται θετικοί στο να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως το Ποτάμι, δηλώνουν ότι δεν θα γίνουν δεκανίκι για να συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Το επανέλαβε χθες, όχι τυχαία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
Το πραγματικό τοπίο έχει ως εξής: αιφνιδιασμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση Novartis και μη ελέγχοντας πλέον τις εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί δύο αντιφατικές υποθέσεις. Από τη μία να υλοποιήσει τη δέσμευσή του προς Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών σε άμεσο χρόνο από την ημέρα που θα φτάσει στην Αθήνα επικυρωμένη από την ΠΓΔΜ και παράλληλα να βρει τους τρόπους να παρατείνει το βίο της κυβέρνησής του, είτε στηριζόμενος σε μία νέα πλειοψηφία είτε «παίζοντας» το χαρτί της κυβέρνησης μειοψηφίας ή ανοχής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]