Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ θα ονομάζονται «Μακεδόνες», θα μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα και η μοναδική παραχώρησή τους για τη σύνθετη ονομασία θα φθαρεί γρήγορα με το πέρασμα του χρόνου.
Το είπε άλλωστε και ο ίδιος. «Δεν είμαστε Βορειομακεδόνες, σκέτο Μακεδόνες». Αυτό κατάφεραν οι γείτονες με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στη Βόρεια Ιρλανδία κατοικούν Βορειο-ιρλανδοί και στη Βόρεια Κορέα Βορειοκορεάτες αλλά στη Βόρεια Μακεδονία θα κατοικούν Μακεδόνες.
Το πονηρό σημείο της συμφωνίας ήταν η απαίτηση της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη «μακεδονική» γλώσσα και κατ’ επέκταση τη μακεδονική ταυτότητα. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα και τώρα ο Ζάεφ μπορεί με όχημα τη γλώσσα να μιλά για ανάγκη εκμάθησή της από τη δήθεν μειονότητα.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε εθνικό φιάσκο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που ήταν από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας, προχθές έλεγε ότι εάν βρισκόταν στη θέση του θα τραβούσε το αυτί του Ζάεφ, κάτι που σημαίνει ότι ο διάδοχός του στο ΥΠΕΞ δεν το έχει πράξει.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι «θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ ώστε να μην δίνονται επιχειρήματα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να μην τη στηρίξουν».
Η αγωνία του Μαξίμου διπλή. Πρώτον, διότι οι εμπρηστικές αναφορές του Ζάεφ για μακεδονική μειονότητα και διδασκαλία της γλώσσας στην Ελλάδα έχουν κάνει αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να επανεξετάσουν τη στάση τους μετατρέποντας τον αναμενόμενο κοινοβουλευτικό περίπατο σε θρίλερ με αβέβαιο τέλος.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Δεύτερον, διότι οι διμερείς σχέσεις δεν λύνονται με διευκρινίσεις αλλά καθορίζονται από επίσημα κείμενα και υπογραφές. Επομένως, οι «διαβεβαιώσεις» του Ζάεφ ότι δεν εννοούσε αυτά που έλεγε αλλά το έπραξε στο πλαίσιο του πολιτικού του αγώνα, όπως έσπευσε να τον δικαιολογήσει ο κ. Τζανακόπουλος, δεν έχουν καμία ισχύ. Η Βουλή των Σκοπίων ψήφισε ένα συγκεκριμένο κείμενο και σύντομα η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στη συμφωνία δεν υπάρχουν αστερίσκοι αλλά συγκεκριμένα άρθρα και καμία «ερμηνευτική εγκύκλιος» δεν μπορεί να υποκαταστήσει την «καρδιά» του κειμένου και κυρίως να απαλείψει «αδυναμίες» και αλυτρωτικές θέσεις.
Ο Ζάεφ θριαμβολογεί έχοντας την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα, (μέχρι και χρηματισμούς κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών) αλλά την ίδια ώρα «καίει» τον Ελληνα συνοδοιπόρο του στις Πρέσπες…
Πώς θα βρεθούν 2 δισ. από το Δημόσιο!
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην βουλευτή και γνώστη της δημόσιας διοίκησης κ. Παναγιώτη Καρκατσούλη μόνο από την περικοπή των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων κατά 20% μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό άνω των 1,9 δισ. ευρώ. Οι εξοικονομήσεις αυτές προκύπτουν από την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας ενός κράτους το οποίο όμως θα γνωρίζει τι θέλει να κάνει και μπορεί να το κάνει οικονομικά, αποτελεσματικά και αποδοτικά. Επιπλέον εάν εφαρμοσθούν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις όπως η συνένωση ή και κατάργηση ομοειδών μονάδων, η αντικατάσταση των σειριακών διαδικασιών που απαιτούν οι χάρτινες διαδικασίες με ηλεκτρονικές, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής και η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και ηλεκτρονικών παραβόλων το Δημόσιο μπορεί να γλιτώσει δαπάνες της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου. Σύμφωνα με τον κ. Καρκατσούλη η καθολική εφαρμογή της αξιολόγησης με βάση στόχους και η κινητικότητα με bonus/malus μαζί με αντίστοιχες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα άρουν τον ισοπεδωτικό του χαρακτήρα, θα μετατρέψουν το κράτος από αποθετήριο υπαλλήλων σε μηχανισμό ανάπτυξης.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]