Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Με την πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στο ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου που έφτασε στο 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και να πανηγυρίσει, όπως έπραξαν στο Μαξίμου.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτον, η δυναμική που ανέπτυξε ο τουρισμός φέτος δεν πέρασε στο σύνολο της οικονομίας. Το γεγονός ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) αυξήθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με το δεύτερο δείχνει ότι η μεγέθυνση της οικονομίας λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης ήταν ανεπαίσθητη. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των τουριστικών εισπράξεων δεν φτάνει στη χώρα μας αλλά παραμένει στο εξωτερικό μέσω συμβολαίων με ξένους τουρ οπερέιτορ.
Δεύτερον, η καθίζηση των επενδύσεων είναι «εκκωφαντική». Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πέρυσι τέτοια εποχή, σε μία κρίση μεγαλείου, υποστήριζε ότι θα έρχονται τόσες πολλές επενδύσεις που θα έπρεπε να βάλουμε φίλτρο για να επιλέγουμε τις αποδοτικότερες. Τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση και ανατρέπουν όχι μόνο τις υπερφίαλες εκτιμήσεις του κ. Τσακαλώτου αλλά και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για αύξηση των επενδύσεων κατά 11%. Η απόκλιση είναι τρομακτική και αποτυπώνει εικόνα επενδυτικής ερήμωσης, που θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο.
Τρίτον, η ανάπτυξη δεν προήλθε από επενδύσεις ή έστω αύξηση της κατανάλωσης αλλά κυρίως από την εκτίναξη των εισαγωγών, η οποία ήταν διπλάσια της ανόδου των εξαγωγών, διευρύνοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 15% ενώ οι εξαγωγές κατά 7,6%.
Ολα αυτά ενισχύουν την εκτίμηση ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι συγκυριακή λόγω της θετικής συγκυρίας του τουρισμού, χωρίς να δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.
Αντιθέτως, η πτώση των επενδύσεων είναι προάγγελος συρρίκνωσης της οικονομίας. Οταν δεν έρχονται κεφάλαια και δεν δημιουργούνται δουλειές είναι ζήτημα χρόνου η εξέλιξη αυτή να μεταφερθεί και στο ΑΕΠ. Και είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει την επόμενη κυβέρνηση καθώς η σημερινή ασχολείται με το πώς θα διανείμει μέρισμα έναντι υπερφορολόγησης.
Μέγα λάθος η «μακεδονική» γλώσσα
Στη συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται η «μακεδονική» γλώσσα, για την οποία μάλιστα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ προέβλεψε ότι προσεχώς μπορεί να διδάσκεται και στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά fm τόνισε ότι η «μακεδονική» των Σκοπίων είναι ένα βουλγαροσερβικό ιδίωμα, μια βουλγαροσερβική γλώσσα που οι γλωσσολόγοι την κατατάσσουν ως υποκατηγορία της βουλγαρικής και γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο. Αυτό εμείς το αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα.
Επρεπε να λέγεται σλαβομακεδονική, βουλγαροσελβική, νοτιοσλαβική, αλλά όχι «μακεδονική» διότι αυτομάτως υπάρχει σύγχυση με τη δική μας ελληνική γλώσσα της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι η γλώσσα είναι ταυτότητα, για αυτό επέμεναν οι Σκοπιανοί «και την κέρδισαν ανοήτως, ως μεγάλο λάθος εκ μέρους μας δεν έπρεπε ποτέ να την αναγνωρίσουμε».
Μπλόκο από ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ
Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 της Χρυσής Αυγής και οι 15 του ΚΚΕ μπλοκάρουν οποιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 16 του Συντάγματος για την Παιδεία. Οπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος τα κόμματα αυτά δεν θέλουν να αλλάξει οτιδήποτε στο σάπιο πανεπιστημιακό κατεστημένο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τη ζημιά του στην Ελλάδα συμμαχεί είτε με το ένα άκρο είτε με το άλλο είτε και με τα δύο», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός αλλά και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που κόπτονται για τη δημόσια εκπαίδευση εμπιστεύονται τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τα τέκνα τους. Στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο πολιτικός που είχε σαμποτάρει την αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Τώρα είναι ο κ. Τσίπρας που τον μιμείται.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]