Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ενώ σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στα δημοσιονομικά -αλίμονο άλλωστε αν δεν είχε καταφέρει ούτε αυτό η κυβέρνηση μετά από τόση φορολογική αφαίμαξη- εντούτοις επισημαίνει συγκεκριμένους κινδύνους. Οπως το «καμπανάκι» που χτυπάει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού το 2018 δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένες. Εντάξει, η λέξη εκλογές δεν αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ούτε θα μπορούσε άλλωστε, όμως η κυβερνητική πρεμούρα για προσλήψεις δεν κρύβεται.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
«Το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα είναι πλέον σε γενικές γραμμές ίσο με τα επίπεδα σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και μια βασική πρόκληση είναι να αποφευχθεί η επιστροφή σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα προσλήψεων όπως την εποχή προ κρίσης», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνοντας ότι οι νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κατά το 2018 φαίνονται γενικά σύμφωνες με τον κανόνα «μία πρόσληψης για κάθε τρεις αποχωρήσεις», ωστόσο «όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, τα τελευταία στοιχεία για το 2018 δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2017 και συνεπώς χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση».
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προεκλογικά -ήδη το κάνει- παίζοντας το χαρτί των προσλήψεων σε όλες τις μορφές τους. Εκτακτες, μόνιμες ακόμα και …εξ αντανακλάσεως, όπως με τις 10.000 προσλήψεις που τάζει, αν πρώτα καταφέρει βέβαια να οδηγήσει στην έξοδο ισάριθμους ιερείς. Και αν στο θέμα των προσλήψεων παίρνει ένα αχρείαστο «άριστα», στις μεταρρυθμίσεις περνάει με το ζόρι τη βάση. Ο χαρακτηρισμός «μέτρια πρόοδος» συνοδεύει 16 δεσμεύσεις, από τις οποίες καμία δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και θεωρητικά θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε ένα μήνα από τώρα. Η επένδυση στο Ελληνικό, ιδιωτικοποιήσεις όπως η Εγνατία, η μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άλλα είναι ανάμεσα σε αυτά που εκκρεμούν. Οσο για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, το μήνυμα είναι σαφές: Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και από το αν θα υπάρξει θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση, που έρχεται στις αρχές του έτους. Δηλαδή, προσέξτε, σας παρακολουθούμε.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]