Ο εμφύλιος μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και οι αλληλοκατηγορίες για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων και για εμπλοκή του Τζορτζ Σόρος υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με χρηματισμό μελών της κυβέρνησης αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.
Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν διασπάστηκε, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές πριν έλθει η συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.
Ο κ. Τσίπρας προέβη εσπευσμένα στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τα Σκόπια υπό τις ισχυρές πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, χωρίς να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού για τη Μακεδονία και τη συντριπτική αντίθεση των πολιτών στο κείμενο της συμφωνίας.
Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν λύνει ζητήματα των δύο χωρών, αλλά δημιουργεί νέα ζητήματα αλυτρωτισμού. Το είδαμε στις δηλώσεις της υπουργού Αμυνας των Σκοπίων, που ζητά να κοπεί το εμβατήριο για τη Μακεδονία από τις ελληνικές παρελάσεις, ενώ η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί ήδη μεγάλα ζητήματα όπως τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα και δεν έχουν λυθεί θέματα όπως η εμπορική χρήση του ονόματος της Μακεδονίας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιο θα είναι το όφελος της Ελλάδας από αυτή τη συμφωνία. Τα Σκόπια αναβαθμίζονται διεθνώς με την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η χρήση του όρου Μακεδονία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Και το χειρότερο είναι ότι με βάση τη συμφωνία η γειτονική χώρα θα εγείρει ζήτημα αλυτρωτισμού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]