Την Κυριακή, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι δήλωσε ότι το σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας που θα διασφαλίζει ότι οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν στα εδάφη τους, έχει καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί στην έκτακτη αραβική διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα.
Το σχέδιο 112 σελίδων περιλαμβάνει χάρτες που δείχνουν πώς θα γίνει η ανάπλαση της Γάζας και δεκάδες έγχρωμες εικόνες οικιστικής ανάπτυξης, κήπων και κοινοτικών κέντρων που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα εμπορικό λιμάνι, ένα τεχνολογικό κέντρο και παραθαλάσσια ξενοδοχεία.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο ζητούσε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, η Γενική Συνέλευση ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παράσχει εντός δύο μηνών μια αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών της Λωρίδας της Γάζας.
«Αν και δεν κατέστη εφικτό στο τρέχον πλαίσιο η πλήρης αξιολόγηση ολόκληρου του φάσματος αναγκών που θα απαιτηθούν στη Λωρίδα της Γάζας, η ταχεία ενδιάμεση αξιολόγηση παρέχει μια αρχική ένδειξη της σημαντικής κλίμακας των αναγκών ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης στην περιοχή», σημειώνει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με «περισσότερο από το 60% των σπιτιών» να έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο του 2023, το 30% των αναγκών ανοικοδόμησης (15,2 δισεκατομμύρια) θα χρειαστεί να διανεμηθεί στον τομέα στέγασης, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΗΕ.
Ακολουθούν το εμπόριο και η βιομηχανία (6,9 δισεκ.), η υγεία (6,9 δισεκ.), η γεωργία (4,2 δισεκ.), η κοινωνική προστασία (4,2 δισεκ.), οι μεταφορές (2,9 δισεκ.), η ύδρευση και η αποχέτευση (2,7 δισεκ.) και η εκπαίδευση (2,6 δισεκ.).
Η έκθεση επισημαίνει επίσης το ιδιαίτερα υψηλό κόστος που χρειάζεται να δαπανηθεί για περιβαλλοντικούς λόγους (1,9 δισεκ.), «λόγω της μεγάλης ποσότητας ερειπίων μέσα στα οποία βρίσκονται μη εκραγέντα πυρομαχικά και του υψηλού κόστους για την απομάκρυνση συντριμμιών».
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο 16μηνος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει αφήσει πίσω «πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, κάτω από τα οποία βρίσκονται ανθρώπινα λείψανα μαζί με μη εκραγέντα πυρομαχικά, αμίαντο και άλλες επικίνδυνες ουσίες».
Ο Γκουτέρες υπογραμμίζεται επίσης ότι «για να είναι βιώσιμη, κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ανοικοδόμησης αυτή πρέπει να εδράζεται σταθερά σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και πλαίσιο ασφάλειας», με τη Λωρίδα της Γάζας «αναπόσπαστο μέρος ενός πλήρως ανεξάρτητου, δημοκρατικού, εδαφικά συνεχούς, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους».
«Είναι σημαντικό η Παλαιστινιακή Αρχή να είναι κεντρικός παράγοντας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δραστηριοτήτων ανάκαμψης και ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε σε αυτή την έκθεση που φέρει ημερομηνία 30 Ιανουαρίου, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει σχέδια για να πάρει τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Νέες κούκλες Barbie εμπνευσμένες από δυναμικές φιλίες γυναικών
- Επενδύοντας στην προστασία της ευημερίας των εφήβων στο YouTube σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως
- Bloomberg: Η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει τον Τραμπ – Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να μιλήσει με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
- Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: «Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία»