Με όπλο τη χαμηλή τιμή τους, οι Αιγύπτιοι παραγωγοί κερδίζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς, παρά τη χαμηλότερη παραγωγή τους, τα μεγέθη τους είναι καλύτερα και η διαλογή τους ευκολότερη.
Λόγω Σουέζ
Oπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών – Incofruit Hellas, «τα αιγυπτιακά πορτοκάλια εισάγονται στην Ε.Ε. λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τα διαθέσουν στην Ασία. Μάλιστα, η δυσκολία αυτή φάνηκε και στις εξαγωγές της Αιγύπτου προς τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφηκε σημαντική αύξηση του κόστους μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι Αιγύπτιοι έμποροι να αναγκάζονται να διπλασιάσουν τις τιμές τους.
Προστασία
Ωστόσο, για την προστασία τόσο των Ευρωπαίων καταναλωτών όσο και των παραγωγών εσπεριδοειδών, ο ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων ζητάει τη λήψη μέτρων, εφαρμόζοντας ό,τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ενώ η Κοινότητα έχει σαν ρήτρα διασφάλισης του εισοδήματος των παραγωγών της τα 69 λεπτά ανά κιλό από εισαγωγές από τρίτες χώρες και την επιβολή πρόσθετων δασμών αν η τιμή είναι χαμηλότερη της ρήτρας, τα αιγυπτιακά πορτοκάλια εισάγονται στην Ε.Ε. μόλις στα 0,51 ευρώ το κιλό, χωρίς επιπλέον δασμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά πορτοκάλια να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τα αιγυπτιακά», εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης. Σύμφωνα, δε, με προβλέψεις στελεχών της αγοράς, οι εξαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών αναμένεται να αγγίξουν τα 2 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. που ήταν πέρυσι -η πτώση οφείλεται στη μείωση της παραγωγής- και το μεγαλύτερο μέρος τους αναμένεται να καταλήξει στην Ευρώπη.
Σε απόγνωση
Και ενώ στις εξαγωγές των ελληνικών πορτοκαλιών παρατηρείται στασιμότητα, δύσκολα είναι τα πράγματα για τους Ελληνες παραγωγούς και στην εγχώρια αγόρια. Η μικροκαρπία, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και η μικρή ζήτηση, λόγω των αθρόων εισαγωγών αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ε.Ε., αναγκάζει τους παραγωγούς να δώσουν τα προϊόντα τους στη χυμοποίηση. «Οι τιμές στον παραγωγό για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση είναι γύρω στα 0,20 ευρώ, ενώ για τη νωπή κατανάλωση τα πορτοκάλια μέρλιν φεύγουν από τον παραγωγό γύρω στα 0,25 ευρώ το κιλό, καθώς η ζήτηση έχει μηδενιστεί λόγω Αιγύπτου. Ετσι, δεν υπάρχει κίνητρο να γίνεται διαλογή και επεξεργασία για νωπή κατανάλωση», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών – Incofruit Hellas.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ μέχρι πέρυσι οι ποσότητες που κατέληγαν στη χυμοποίηση, παρά τις υψηλές τιμές του χυμού πορτοκαλιού, ήταν γύρω στους 70.000 τόνους, φέτος αναμένεται να τριπλασιαστούν σχεδόν, αγγίζοντας τους 180.000-200.000 τόνους σε σύνολο 900.000 τόνων που ανέρχεται η εγχώρια παραγωγή. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ενώ τα πορτοκάλια προς νωπή κατανάλωση φεύγουν στα 0,25 ευρώ το κιλό, στη χονδρική διατίθενται στα 0,55 ευρώ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα 0,85 ευρώ, με την ψαλίδα των τιμών να διαμορφώνεται στο 240%!
Ειδήσεις Σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση 33χρονου ληστή που ξάφριζε καταστήματα
- Σεπόλια: Συνελήφθησαν δυο ανήλικοι και ένας 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών
- Πανελλήνιες 2025: Πότε ξεκινούν; – Αναλυτικά το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Μερομήνια 2025: Αυτές είναι οι προβλέψεις για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο – Τι καιρό θα κάνει
- Καιρός: Η άνοιξη είναι εδώ – Τι προβλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ημέρες; [βίντεο]