Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Προ τριών ημερών και μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα της δημόσιας ΕΡΤ, ο κ. Λάππας προανήγγειλε περιχαρής ότι χθες επρόκειτο να παραδοθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία επί 18 μήνες διερευνά πιθανά ποινικά αδικήματα στο χώρο της Υγείας. Χθες δεν δόθηκε τίποτα, ούτε στον Πρόεδρο της Βουλής ούτε στη δημοσιότητα.
Υπήρξαν μόνο 5 φωτογραφίες πρώην υπουργών Υγείας -δίκην καταζητούμενων- οι οποίοι φέρονται να αντιμετωπίζουν προσωποποιημένες ευθύνες. Ταυτοχρόνως υπήρξε και μετάθεση της κατάθεσης του πορίσματος… από τη Δευτέρα και σε… 4 δόσεις. Το «κόλπο» χρειάζεται ακόμα λίγες μέρες, μετά τις επανειλημμένες παρατάσεις που είχε πάρει η εξεταστική επιτροπή…
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ λένε ότι παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, ακόμα υπάρχει «σοβαρή δυσκολία» να τεκμηριωθούν προσωποιημένες ευθύνες, ώστε να προκύπτει η ανάγκη συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής. Παρά την ασυγκράτητη χαρά του «μαχητικού» κ. Λάππα πριν από τρεις μέρες. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε χθες εκτός από τη χρονική μετάθεση της κατάθεσης του πορίσματος και την …καινοτομία ότι το πόρισμα θα κατατεθεί σε 4… δόσεις! Αλλο για το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλο για το Ερρίκος Ντυνάν, άλλο για τα εμβόλια κι άλλο για το «γιατί… δεν βγάζουμε τρίχες στα νύχια».
ΤΟ ΝΕΟ φιάσκο τύπου Novartis γελοιοποιεί περαιτέρω την κυβέρνηση, αλλά και αποκαλύπτει δυο πράγματα: 1. Πόσο «ανάπηρο» είναι το «δόγμα Πολάκη-Ρασπούτιν», που είναι και το τελευταίο πολιτικό νεροπίστολο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση 2.Τον πανικό του Μ. Μαξίμου μπροστά στα πραγματικά σκάνδαλα που «σκάνε» στα χέρια του. Η λογική του «να βάλουμε κάποιον φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» ή του «άσκησε δίωξη κι άσε τον να πάει παρακάτω για να αθωωθεί», προδίδει μόνο θεσμική απρέπεια και πολιτική μοχθηρία. Δεν αντέχει όσο υπάρχουν τα πραγματικά περιστατικά και δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως ρόλο «Φιλιππινέζας της εξουσίας».
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ μόνο τις τελευταίες ημέρες «έσκασαν» στα χέρια της κυβέρνησης 5 μεγάλα -κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα- πραγματικά σκάνδαλα. 1. Ο σκανδαλώδης τετραπλασιασμός(!) της αξίας της έκτασης του Θριάσιου πεδίου, που παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία, η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου, με μια απλή τροπολογία του κ. Σπίρτζη! Εναντι του ίδιου τιμήματος η κοινοπραξία θα μπορεί να απολαύσει 4πλάσιο συντελεστή δόμησης! Ούτε στο τζόκερ.
2. Η εξευτελιστική ταπείνωση της χώρας από την Ε.Ε., η οποία ανέπεμψε την επέκταση της εκμετάλλευσης του «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα 20 χρόνια, έναντι ευτελούς τιμήματος.
Ως διά μαγείας το τελικό τίμημα -το οποίο αμέσως και ασμένως αποδέχθηκε η ανάδοχος εταιρία- τριπλασιάστηκε! 3. Παράλληλα με την έρευνα της OLAF διεξάγεται πλέον έρευνα και από τις ελληνικές αρχές για την κακοδιαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για το μεταναστευτικό. 4. Η απόπειρα πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία επικαιροποιήθηκε με τις νέες αναφορές του Ν. Κοτζιά στο περίφημο πια «θυελλώδες Υπουργικό Συμβούλιο», ενώπιον του άφωνου πρωθυπουργού. 5. Η άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σ’ αυτήν τη θέση από την κυβέρνηση και «αποσύρθηκε» όταν όλα έδειχναν ότι έρχεται η δίωξη.
ΚΙ ΟΛΑ αυτά ενώ έχουν περάσει 15 μέρες από τις τερατώδεις αλληλο-καταγγελίες μεταξύ Π. Καμμένου και Ν. Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση από την ένοχα σιωπούσα κυβέρνηση. Αλλες τόσες ημέρες πέρασαν κι ακόμα η χώρα δεν γνωρίζει γιατί παραιτήθηκε, όχι ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Κάτω Αγουλινίτσας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών!
ΜΕΣΑ σ’ αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια του Μ. Μαξίμου να στήσει «εκλογικό σκηνικό με χειροπέδες» και «σκάνδαλα – κουρελού» απλώς μεγεθύνει το φόβο που υπάρχει -και είναι ευρύτερα αντιληπτός πλέον- για τη μελλοντική αντιμετώπιση πραγματικών σκανδάλων.
Προτεραιότητες…
ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι ανεξήγητο. Ούτε η μετατροπή της χώρας σε Σικάγο της δεκαετίας του 1930 ούτε η μετάλλαξη της Αθήνας σε πεδίο εκκαθάρισης των λογαριασμών νονών της νύχτας και συμμοριών του υποκόσμου ούτε η επέκταση της ανομίας ούτε δυστυχώς γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπόρεσε να είναι πιο αποτελεσματική στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αρκετές απαντήσεις δίνει το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ για το πού και πώς διατέθηκαν οι δημόσιες δαπάνες την τελευταία διετία. Κατά τη διετία 2015-2016 δεν επενδύθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στην Πυροσβεστική! Και διατέθηκαν μόλις 3 εκ. ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ στην περίοδο 2009-2015 είχαν διατεθεί 115,2 εκ. ευρώ.
Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί π.χ. τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη για να μεταβούν στα συμβάντα ή γιατί σημαντικό μέρος του στόλου τους είναι ακινητοποιημένο γιατί θέλουν σέρβις ή δεν διαθέτουν κατάλληλα ελαστικά. Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί π.χ. η Πυροσβεστική έλαμψε διά της ουσιαστικής απουσίας της στην τραγωδία των 99 νεκρών στο Μάτι. Ή γιατί δεν κατάφερε να κρατήσει στην «από κει» πλευρά της λ. Μαραθώνος τη θανατηφόρο φωτιά της 23ης Ιουλίου. Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι στην ίδια περίοδο αυξήθηκαν οι προσλήψεις «ημετέρων» στο Δημόσιο και αυξήθηκε η συνολική μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου. Ο καθείς και οι «προτεραιότητές» του…
Μαλλιά κουβάρια για την ΕΡΤ
Και μόνο το γεγονός ότι συνεδρίασε χθες η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ΕΡΤ αποδεικνύει ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με την τυπικά «Δημόσια Τηλεόραση». Οι πρώτες πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Π.Γ., με τη συμμετοχή του Α. Τσίπρα, κάνουν λόγο για «επική σύγκρουση» Ν. Παππά-Ν. Φίλη.
Ο οποίος έχει εκφράσει και δημοσίως τις έντονες αντιρρήσεις του για το πώς λειτουργεί η ΕΡΤ. Στο πλευρό του πρώην υπουργού φέρονται να τάχθηκαν και άλλα μέλη της Π.Γ. Ουδείς πλην του Ν. Παππά υποστήριξε το κομματικό εξάμβλωμα που κατάφερε να δημιουργήσει και οι περισσότεροι ζήτησαν αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών της ΕΡΤ και «διορθώσεις στη δημόσια εικόνα της»…
«Μισό χατίρι» στην Παπακώστα
Δεν πήγε χαμένος τελικά ο εκβιασμός-απειλή παραίτησης της Κατερίνας Παπακώστα.
Ο ευάλωτος πια πρωθυπουργός αναγκάστηκε να «αδειάσει», εν μέρει, τη στενή του συνεργάτιδα Ολγα Γεροβασίλη και να κάνει το «μισό χατίρι» της Παπακώστα. Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. έγιναν, αλλά ήταν πολύ light. Οι αλλαγές που έγιναν ήταν πολύ περιορισμένες κι αυτοί που η υφυπουργός ήθελε να παραμείνουν στις θέσεις τους (κυρίως αντιστράτηγοι) έμειναν…
Απορίες
1. Τι έχει γίνει τελικά εκείνο το 9σέλιδο «ραβασάκι» του Κοτζιά στον Τσίπρα;
2. Αληθεύει ότι η συγκέντρωση του «ΠΡΑΤΤΩ» στις 7/11 στην Κομοτηνή θα είναι μία μίνι επίδειξη δύναμης του Κοτζιά;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]