Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ακόμη και στη διετία 2015-2016, όταν η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, το Μαξίμου εξέδιδε λάβρες ανακοινώσεις κατά των διεθνών οργανισμών επειδή, όπως υποστήριζε, δεν επιβεβαιώνονταν οι προβλέψεις τους για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας.
Για παράδειγμα, το 2015 καταγράφηκε ύφεση 0,6% αλλά η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί «έπεσε έξω» το ΔΝΤ το οποίο το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς εκτιμούσε ότι η ύφεση λόγω των capital controls θα ξεπερνούσε το 2%. Βέβαια στο Μαξίμου ξεχνούν ότι στα τέλη του 2014 όλοι οι αναλυτές υποστήριζαν ότι η οικονομία μας θα έτρεχε με ρυθμό κοντά στο 3% εάν δεν μεσολαβούσε το «ατύχημα» ΣΥΡΙΖΑ.
Γενικώς στην τετραετία Τσίπρα χάθηκαν πάνω από 10 μονάδες Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή εισοδήματα που προσεγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και όχι με βάση εκτιμήσεις από αιθεροβάμονες αλλά την κοινή οικονομική λογική. Θέλει μεγάλη προσπάθεια να ρίχνεις την οικονομία στην ύφεση με τις τιμές του πετρελαίου στα 30 δολάρια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε! Και το 2015 και το 2016.
Το 2017 είχαμε τη χαμηλότερη αναπτυξιακή επίδοση στην ευρωζώνη ενώ πάει να χαθεί και το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, φέτος η ανάπτυξη θα φρενάρει στο 2% από 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού.
Μένει ώσπου να φύγει…
Εκτός από τον τουρισμό, που κινήθηκε και φέτος ανοδικά αλλά η πορεία του στο μέλλον εξαρτάται και από μια σειρά αστάθμητων παραγόντων, οι επενδύσεις κινούνται πτωτικά ενώ η ρευστότητα στην αγορά παραμένει ζητούμενο.
Και όμως, κανείς δεν κινητοποιείται στην κυβέρνηση, κανείς δεν χτυπάει τον συναγερμό για την παγίδα στασιμότητας στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Επενδυτικές πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, όπως τα έργα στο Ελληνικό που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν κεφάλαια άνω των 5 δισ., παραμένουν εγκλωβισμένα μεταξύ της κρατικής γραφειοκρατίας και της κομματικής ιδεοληψίας.
Επιχειρηματικοί όμιλοι υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν φορολογικά προκειμένου να βρουν φθηνότερα κεφάλαια χρηματοδότησης, το Χρηματιστήριο βολοδέρνει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, το Δημόσιο μένει εκτός αγορών και για άλλη μια φορά το οικονομικό επιτελείο προσπερνά την εξέλιξη αυτή θεωρώντας ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν χρειάζεται η έκδοση ομολόγων!
Η οικονομία έχε μπει στον αυτόματο πιλότο των χαμηλών πτήσεων και σε κάθε ανατάραξη οι κυβερνήτες πανηγυρίζουν πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ανοδικό ρεύμα αγνοώντας τους πραγματικούς κινδύνους…
Συρρίκνωση εισοδημάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκόμισε πολιτικά οφέλη υπερασπιζόμενος τη γενιά των 700 ευρώ, ωστόσο ως κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες αμοιβών για τους εργαζόμενους. Η ανεργία έχει πέσει περίπου 5,5 μονάδες στην τετραετία 2015-2018, όμως η οικονομία δεν «μεγεθύνθηκε» με αποτέλεσμα η ίδια πίτα εισοδημάτων να μοιράζεται σε περισσότερα μερίδια. Αυτό προκύπτει και από την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 72% των εργαζομένων λαμβάνει μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ενώ μόλις το 10% αμείβεται με αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Οι μισθοί των 300 και 400 ευρώ είναι πλέον καθεστώς ενώ έξι στις δέκα προσλήψεις αφορούν συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πολιτικά από το Μαξίμου με παροχολογίες και «επιδοματικά μπαλώματα».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]