Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών, αποτελούν διακαή στόχο των νέων που επιζητούν τη μόρφωση, συμβάλλουν καθοριστικά στην άρση των κοινωνικών και οικονομικών αποκλεισμών ή ανισοτήτων. Για αυτό προστατεύονται από όλους και κυρίως από τα μέλη των πανεπιστημίων που σέβονται τα χρήματα των φορολογουμένων και πιστεύουν στο όνειρο της ακαδημαϊκής προοπτικής.
Στην Ελλάδα δίνουμε τη μάχη για τα αυτονόητα και χάνουμε διαρκώς. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η περίφημη ΑΣΟΕΕ, τα τμήματα της οποίας διακρίνονται παγκοσμίως για το επίπεδο πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που παρέχουν, έχει γίνει άντρο εμπόρων ναρκωτικών. Το ίδιο συμβαίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έξω από τη Νομική ή στο Πολυτεχνείο.
Στη Φιλοσοφική Σχολή μαίνεται ο πόλεμος του «Ρουβίκωνα» με τους ναζί για την κατάληψη του γραφείου 516, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου! Και ο αρμόδιος υπουργός καλεί τους φοιτητές να διεκδικήσουν το χώρο τους, όπως προφανώς έπραξαν ορισμένοι νέοι στο γραφείο του.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η κοινή λογική έχει πάει περίπατο. Αλήθεια μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δώσουμε μάχη ώστε τα πανεπιστήμια να εγγυώνται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ουσιών; Μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν ότι άσυλο δεν σημαίνει να έχουν το «ελευθέρας» οι πρεζέμποροι να πουλούν την πραμάτεια τους και οι λοιποί κακοποιοί που θέλουν να βανδαλίσουν και να λεηλατήσουν τους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;
Κανείς δεν σέβεται τα χρήματα των φτωχών ανθρώπων, που κάθε χρόνο πληρώνουν μέσω της φορολογίας και του προϋπολογισμού, τις καταστροφές εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων στα ΑΕΙ;
Η πυραμίδα της ελληνικής κοινωνίας έχει αναστραφεί. Στην κορυφή της βρίσκεται ο όχλος των κάθε λογής μπαχαλάκηδων, που πιστεύει ότι μπορεί να σπάει ό,τι θέλει χωρίς τιμωρία. Το σύνθημα «όλα μπάχαλο», που ακούγαμε το 2015 από πολλούς «αγωνιστές», έγινε πράξη. Η χώρα μπαχαλοποιήθηκε και όχι μόνο στα Πανεπιστήμια. Εχει χαθεί η έννοια του σεβασμού και η κοινωνία αργά αλλά σταθερά διολισθαίνει στο χάος. Το δείχνουν όλες οι μετρήσεις που καταγράφουν την πτώση των επιδόσεων της Ελλάδας σε κρίσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, το πιστοποιούν οι χιλιάδες νέοι και οικογενειάρχες που έχουν μεταναστεύσει όχι μόνο για να βρουν καλύτερη δουλειά αλλά γιατί δεν αντέχουν την μπαχαλοποίηση του δημόσιου βίου και το άθλιο επίπεδο υπηρεσιών που λαμβάνουν από το κράτος.
Η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη αλλά η μάχη πρέπει να δοθεί. Και να ξεκινήσει από τα αυτονόητα. Να φύγουν οι ναρκέμποροι από τις σχολές…
Η Ιταλία και οι συντάξεις
Η απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν είναι μία αρνητική εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας. Η αναστάτωση στην ευρωζώνη ανεβάζει τα επιτόκια και προκαλεί τριγμούς στα χρηματιστήρια που στρέφονται σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την ιταλική κυβέρνηση να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό μέσα σε 3 εβδομάδες και η κόντρα αυτή μπορεί να έχει ως παράπλευρες απώλειες το θέμα των συντάξεων. Ηδη χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί πλήρως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, προκαλώντας ανησυχίες στο Μαξίμου. Οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν, το μέτρο είναι υφεσιακό, αλλά η κυβέρνηση το έχει ψηφίσει δύο φορές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις υπογραφές της.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]