Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Ο Νίκος Κοτζιάς κατά την αποχώρησή του αποκάλυψε πως προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στην δυτική της πλευρά, δηλαδή το Ιόνιο.
Αυτό το δεδομένο εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει τις χρόνιες ενστάσεις της Τουρκίας η οποία απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που κάνουμε κάτι τέτοιο στο Αιγαίο. Άρα η επέκταση στο Ιόνιο και όχι και στο Αιγαίο μας κάνει να αποδεχόμαστε πως στο αρχιπέλαγος επικρατούν ειδικές συνθήκες.
Η Τουρκία μπορεί να άργησε αλλά αντέδρασε με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να υπενθυμίζει το casus belli στην Ελλάδα και να τονίζει πως δεν μπορούν να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Το παραπάνω κοκτέιλ ήταν δύσκολο για τον Τσίπρα στο ξεκίνημά του ως ΥΠΕΞ και όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα μπορούσε να βγει κερδισμένος… Όπως και δεν βγήκε.
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ακολουθούσε την εξαγγελία του Νίκου Κοτζιά και η Ελλάδα αύξανε τα χωρικά της ύδατα, την επιτυχία και την «επέκταση της Ελλάδας» θα την χρεωνόταν ο τέως υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος θα έβρισκε απέναντί του την Τουρκία και μία απειλή πολέμου. Σε περίπτωση που «πάγωνε» το ζήτημα, όπως και έκανε, τότε θα έδειχνε απροετοίμαστος να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υπέκυπτε στις απειλές της γείτονος…
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την πιο ανώδυνη λύση, καθώς «πάγωσε» το ζήτημα αλλά όχι εντελώς. Έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με προεδρικά διατάγματα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σημαίνει πως αφενός η διαδικασία θα προχωρήσει με πιο αργούς ρυθμούς, αφετέρου θα δημιουργηθεί το χρονικό περιθώριο προκειμένου να υπάρξει και ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα.
Για όλα φταίει το… μολύβι
Ο πρωθυπουργός παράλληλα φαίνεται να σκέφτεται την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ λέγεται πως αποφάσισε και την σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ για να εξετάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι εθνικό μας δικαίωμα το οποίο μπορούμε να ασκήσουμε έχοντας στο πλευρό μας όλες τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει και πολλά σε νομικό επίπεδο ούτε σε διπλωματικό γι αυτό έχει κρεμάσει από πάνω μας την δαμόκλειο σπάθη του casus belli. Το δικαίωμά σου όμως, πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να κληθείς να το υπερασπιστείς.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι μας εάν είμαστε έτοιμοι (εάν χρειαστεί) να υπερασπιστούμε τα ιερά, τα όσια της πατρίδας μας σε ένα Αιγαίο που ιστορικά ποτέ η ειρήνη δεν μακροημέρευσε εάν δεν ανήκε σε έναν μόνο λαό.
Η σύγκρουση δεν συμφέρει κανέναν μας, το δίκαιον είναι με το μέρος μας, οπότε η διπλωματία μας πρέπει να εξαντλήσει κάθε πόρο προκειμένου η εθνική κυριαρχία να κατοχυρωθεί ακόμη περισσότερο στο Αιγαίο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί την σκληρή πραγματικότητα.
Προς Θεού, τα εθνικά και τα όσια δεν πρέπει να γίνουν μπαλάκι στα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις προσωπικές επιδιώξεις υπουργών και εκμεταλλευτών της πολιτικής.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]