Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η υπόθεση του άτυχου νέου, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, έλαβε δικαίως μεγάλη δημοσιότητα μετά την κοινοποίηση των βίντεο που ελήφθησαν από κινητά τηλέφωνα ανθρώπων που έτυχε να βρίσκονται έξω από το κοσμηματοπωλείο.
Το πρώτο ερώτημα που δημιουργείται σε όλους είναι εάν θα μαθαίναμε ποτέ τις συνθήκες θανάτου του Ζακ στην περίπτωση που δεν είχαν διοχετευθεί στα μέσα ενημέρωσης αυτά τα βίντεο. Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τελικώς πρέπει να λειτουργούν κάμερες ασφαλείας έξω από δρόμους και λεωφόρους για την προστασία της δημόσιας ζωής, την πάταξη της εγκληματικότητας και τον εντοπισμό των δραστών.
Δυστυχώς στη χώρα μας πολλές φορές η ασφάλεια ταυτίζεται με την «παρακολούθηση» και κάθε προσπάθεια επιτήρησης δημοσίων χώρων βρίσκει απέναντι «συλλογικότητες» και «αλληλέγγυους» που θεωρούν τις κάμερες όργανα των «δυνάμεων καταστολής» και όχι αποτρεπτικά μέσα για την τέλεση εγκλημάτων.
Στις αρχές του 2009 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του τότε Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας με δηλώσεις του είχε εκφράσει την ανησυχία του διότι, όπως είχε υποστηρίξει, εκείνη την περίοδο διαπίστωνε παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας σε ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Eλεγε τότε χαρακτηριστικά ο σημερινός πρωθυπουργός:
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
«Η κυβέρνηση βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Oργουελ. Τόσο με τις κάμερες που λειτουργούν επί 24ωρη βάση σε όλους τους δρόμους των μεγάλων πόλεων με πρόσχημα την τήρηση της κυκλοφορίας κι όμως το υλικό τους είναι ανεξέλεγκτο, όσο και με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA που θα μπορούν να ταυτοποιούν την παρουσία οποιουδήποτε, οπουδήποτε, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει καν υπάρξει».
Την ίδια εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ως στοιχεία μη δημοκρατικής διακυβέρνησης «τις κάμερες παρακολούθησης του δημόσιου βίου, τη λογική του “μεγάλου αδελφού” ως στοιχείο της καθημερινότητας και την αυξανόμενη καταστολή».
Και όμως τα κινητά των περαστικών κατέγραψαν τα όσα συνέβησαν στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος και εάν ο καταστηματάρχης αλλά και οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι ο δρόμος καλύπτεται από δίκτυο δημοσίων καμερών βάσει των κανόνων που θέτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ενδεχομένως να είχαν διαφορετική στάση απέναντι στον άτυχο Ζακ.
Οι κάμερες σε δημόσιους χώρους δεν είναι μέσα ελέγχου και καταστολής, που πρέπει να καταστρέφονται, όπως υποστηρίζουν «αναρχοαυτόνομοι» και «αντιεξουσιαστές». Αντιθέτως, μπορούν να αποτρέψουν εγκλήματα και παρανομίες, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σε βάρος πολιτών και ιδίως όσων αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει επιτέλους να τοποθετηθούν υπεύθυνα και να λάβουν αποφάσεις.
Τι είπε ο Τσίπρας στους τραπεζίτες της Wall Street
Η στήλη έχει αποκλειστικές πληροφορίες για το τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τα τραπεζικά στελέχη της Wall Street (Bank of America, Merrill Lynch κ.λπ.). Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το σημειωματάριό του και διαμήνυσε ότι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας που είχε γίνει τον Μάιο του 2014 θα γίνουν τα εξής: «Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος για αυτές τις κινήσεις σε τμήματα, θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρίες των ξένων επενδυτικών τραπεζών, που συμμετείχαν με διάφορες ιδιότητες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας παράλληλα εσωτερική πληροφόρηση (inside information). Από την Black Rock, που ολοκλήρωσε την έρευνα των ελληνικών τραπεζών, μέχρι τους συμβούλους της αύξησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley που ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές και Διεθνείς Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), καθώς και στους BofA Merrill Lynch, Citigroup, HSBC, Mediobanca-Banca di Credito και UBS που ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου».
Αυτά βέβαια δεν τα είπε ο κ. Τσίπρας προχθές στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Τα έλεγε τον Μάιο του 2014, τότε που τα funds ήταν ακόμη γεράκια και ο ίδιος επαναστάτης κατά του διεθνούς κεφαλαίου. Προχθές τους καλούσε για επενδύσεις στην Ελλάδα…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]